Eerste prik tegen apenpokkenvirus vandaag gezet
Voor het eerst krijgen mensen uit voorzorg een prik omdat ze later misschien het apenpokkenvirus oplopen. De preventieve vaccinaties beginnen maandag in de regio’s Amsterdam en Den Haag, omdat daar de meeste besmettingen zijn vastgesteld. Later zijn mensen in de rest van het land aan de beurt. De eerste groep bestaat in totaal uit ongeveer 32.000 mensen.
In de afgelopen periode is een kleine groep mensen al gericht gevaccineerd tegen het apenpokkenvirus. Deze mensen hadden het risico daadwerkelijk besmet te zijn geraakt, bijvoorbeeld omdat ze seks of ander nauw contact hadden met een besmet persoon.
Het apenpokkenvirus is vastgesteld bij 712 mensen in Nederland. Het aantal besmettingen loopt de laatste weken vrij snel op. De meeste positief geteste mensen zijn mannen die seks hebben met mannen (MSM). Daarom versturen de GGD’en eerst uitnodigingen aan MSM en transgender personen die hiv-positief zijn of die medicijnen nemen om te voorkomen dat ze hiv oplopen. “Hier zit naar verwachting een grote overlap met de hoogste risicogroep” voor een apenpokkenbesmetting, aldus het deskundigenadvies waarop de vaccinatie is gebaseerd. De uitgenodigde mensen krijgen nu een eerste inenting, en vier weken later een tweede prik.
WHO
Vorige week riep de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) het apenpokkenvirus uit tot een “internationaal gevaar voor de volksgezondheid”. Dat is de hoogste waarschuwing die de organisatie kan geven. Het RIVM volgt dit beleid. Andere virussen die deze status hebben zijn Covid-19 en polio. Eerder behoorden ook de Mexicaanse griep, ebola en het zikavirus tot de groep van internationaal gevaar voor de volksgezondheid. Respectievelijk kregen die virussen in 2009, 2014 en 2019, en 2016 dat kenmerk.
Eerder deze maand uitte viroloog Marc van Ranst bij Sven op 1 zijn zorgen over de ontwikkeling rondom het apenpokkenvirus, ondanks het feit dat de absolute besmette aantallen relatief laag blijven. “Maar dit is natuurlijk een uitbraak waarbij je verder moet kijken dan het eigen land, en wereldwijd gezien gaan de aantallen niet omlaag”, zei hij.
LEES OOK: Viroloog Osterhaus: ‘Bagatelliseer het apenpokkenvirus niet’
Door: Redactie
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
Terugluisteren: D66-leider Rob Jetten bij Rick Nieman
Ook te gast is voormalig MIVD-baas Pieter Cobelens over sabotage-activiteiten door de Russen en Chinezen. Rechtbankverslaggever Saskia Belleman van De Telegraaf schuift aan over geweld tegen vrouwen en journalist Rudi Vranckx neemt afscheid als oorlogsverslaggever bij de VRT en vertelt over zijn boek ‘Mijn Kleine Oorlog’.
Klik hier en luister deze uitzending nu terug!
De hoge buitenlandvertegenwoordiger van de EU Josep Borrell heeft in de Libanese hoofdstad Beiroet opgeroepen tot een “onmiddellijk staakt-het-vuren” in de oorlog tussen Israël en…
Lees meerDe waarde van de bitcoin is dit weekend tot nu toe onder de grens van 100.000 dollar gebleven. ’s Werelds bekendste en meest verhandelde cryptomunt…
Lees meerDeze zondag is officieel de warmste 24 november ooit in Nederland gemeten. Bij weerstation De Bilt werd rond het middaguur 14,7 graden gemeten, meldt Weeronline….
Lees meerKlimaatminister Sophie Hermans is blij dat de klimaattop in Bakoe tot “goede afspraken” heeft geleid. De 300 miljard dollar aan klimaatfinanciering van rijke naar arme…
Lees meerFemicide wordt in Nederland nog altijd niet serieus genoeg genomen. Dat zegt rechtbankverslaggever van De Telegraaf Saskia Belleman. Ze luidt de noodklok. “Iedere week weer…
Lees meerD66-leider Rob Jetten uit scherpe kritiek op het kabinet. “Van al die grote beloftes van de coalitie is nog helemaal niets terechtgekomen”, zegt Jetten in…
Lees meerMicrodosing, het toedienen van kleine hoeveelheden drugs, wordt steeds populairder onder millennials. Desondanks kleeft er ook een taboe op het gebruik van psychedelica, ofwel natuurlijke…
Lees meerEurocommissaris Wopke Hoekstra denkt dat de klimaattop in Bakoe herinnerd zal worden als “een nieuw begin voor klimaatfinanciering”. De klimaatcommissaris noemt het “echt uitzonderlijk” dat…
Lees meerDe inzet van noodnachtopvang om het asielzoekerscentrum in Ter Apel te ontlasten, zorgt voor extra hoge kosten. Dat zegt Paula Lambeck, regiomanager van het Centraal…
Lees meerWeeronline verwacht dat de komende winter zacht en met een normale hoeveelheid regen verloopt. Dat baseert het weerbureau op seizoensmodellen. “Het ziet ernaar uit dat…
Lees meerGeweld tegen vrouwen is aan de orde van de dag in ons land. Vaak is de eigen partner of ex-partner hoofdschuldige aan het geweld. Koploper…
Lees meerZaterdag, op het partijcongres van Nieuw Sociaal Contract (NSC), maakte Pieter Omtzigt na lange tijd weer zijn opwachting. Ondanks dat zijn partij in onrustig vaarwater…
Lees meerDoor de snel gestegen cacaoprijs beleeft de traditionele kruidnoot een opleving. De versies met chocolade hadden eerdere jaren nog de overhand in de verkopen van…
Lees meerDe verkiezingswinst van een jaar geleden en de daaropvolgende kabinetsdeelname van NSC hebben “veel spankracht” gevraagd van de nog jonge partij. Dat gaf partijleider Pieter…
Lees meerZaterdag zijn opnieuw enkele pakketten met daarin mogelijk drugs aangespoeld bij het zuidelijk havenhoofd bij Scheveningen, meldt de politie. Vrijdag werd, na een getuigenmelding, al…
Lees meer