main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Sven op 1 - 19 juli 2022 — 12:30

Schrijver en oud-Rusland correspondent Pieter Waterdrinker: ‘Op fysiek en mentaal vlak hebben Russen de langste adem’

Volgens Pieter Waterdrinker heeft Rusland in de oorlog met Oekraïne de langste adem. Dat komt volgens de oud-correspondent omdat de Russen van oorsprong hebben geleerd om te incasseren. “Als je het hebt over de Napoleontische inval, de Russische revolutie, 70 jaar communisme; aan het einde kunnen Russen altijd nog terugkeren naar hun oude fameuze groentetuintje om op aardappelen en wortelen te leven. Dat is de realiteit.”

Waterdrinker, die zelf jarenlang in Rusland woonde en nog altijd een appartement heeft in Sint-Petersburg, merkt dat de Russische bevolking nog weinig merkt van de uitgevaardigde sancties. “Er rijden nog altijd grote auto’s rond door Moskou en het straatbeeld is er weinig veranderd. Maar dat zal snel veranderen. Russen zijn door inflatie collectief enorm verarmd en de sancties zullen op de lange termijn wel degelijk een rol gaan spelen.”

‘Russen geloven in propaganda’

Volgens Waterdrinker geloven veel Russen in de propaganda van het Kremlin, die stelt dat Rusland bezig is met de ‘denazificatie’ van Oekraïne. “Het woord nazi hoor je dag in dag uit op tv. Veel mensen in Rusland denken dat ze aan de goede kant van de geschiedenis staan.”

Tal van Russen zitten dan ook “al jaren in de cocon van de Kremlin-propaganda”, zegt Waterdrinker. Volgens hem is het voor de gewone Rus lastig om aan de propagandamachine van Poetin te ontsnappen. “Er zijn gezichten op Russische tv die vertrouwd zijn en al jarenlang vertellen dat er in Kiev nazi’s aan het bewind zijn die Rusland ten gronde willen richten met hulp van het Westen. Mensen gaan daar vanzelf in geloven.”

Onderscheid maken

Wel benadrukt hij dat je “altijd onderscheid” moet maken. Hij wijst naar een opiniepeiling van het Russische medium Meduza. Daaruit blijkt dat ongeveer 30 procent van de Russen tegen de oorlog in Oekraïne is, vertelt Waterdrinker. “13 procent weet het niet en de rest, 57 procent, is voor de oorlog.”

De Russen die tegenstander zijn van de oorlog hebben vaak toegang tot onafhankelijke (buitenlandse) media via een VPN-verbinding, zegt Waterdrinker. “Mijn angst is dat ook die VPN-verbindingen worden gebroken. Dan gaat Rusland volledig op zwart.”

‘Met de vrede komt niet de vrede’

De voormalig correspondent maakt zich zorgen over Rusland en Oekraïne na de oorlog. “Er is zoveel kwaad gezaaid. De vrede komt niet met de vrede”, vreest hij. “Ik maak me zorgen over het post-oorlog Rusland en het post-oorlog Oekraïne.”

Hij verwacht dat Oekraïne na de oorlog forse (economische) steun krijgt van het Westen. “Rusland, het grootste land ter wereld, zal emotioneel verwoest zijn. Wat gebeurt er dan? Mogelijk valt Rusland verder uiteen. Alle dozen van Pandora zijn nog dicht”, besluit Waterdrinker.


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Het Misdaadbureau ‘Van wapenopslag tot illegale prostitutie, er gebeurt van alles achter de voordeur’

Sociale huurwoningen zijn een makkelijk doelwit voor criminelen, die panden nodig hebben voor al hun duistere zaakjes: drugs versnijden, vuurwapens opslaan of illegale prostitutie. Dat blijkt ook uit politiecijfers van de Eenheid Rotterdam die in handen zijn van Het Misdaadbureau.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Ilona Karsdorp van het Versterkingsprogramma Weerbaar tegen Ondermijning en Annelijn van den Heuvel van woningcorporatie Hef Wonen. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en achtergronden.

Beluister de podcast hier in je favoriete podcastapp!

Podcast WNL Haagse Lobby: wat komt er terecht van de nieuwe bestuurscultuur?

Het Nieuw Sociaal Contract van Pieter Omtzigt heeft bestaanszekerheid tot hét campagnethema gebombardeerd. Maar tijdens de vorige Tweede Kamerverkiezingen ging het nog over de nieuwe bestuurscultuur. Hoe moet ons openbare bestuur, van parlement en kabinet tot de ambtenarij aan toe, er uitzien na de verkiezingen van 22 november?

Presentator Martijn de Greve gaat in gesprek met:

  • Partijleider en lijsttrekker van Volt Laurens Dassen
  • Voormalig topambtenaar Mark Frequin
  • En Eric Janse de Jonge, oud-Eerste Kamerlid voor het CDA en lid van de staatscommissie Remkes.

Luister de podcast via je favoriete podcastapp.

Boeren en milieuclubs boos om vergunning Schiphol, luchtvaart blij

De luchtvaartsector haalt opgelucht adem nu Schiphol na jaren eindelijk een natuurvergunning binnen heeft, maar sommige boeren en de milieubeweging reageren verontwaardigd. Boerenactiegroep Agractie noemt…

Lees meer

Vestering bij afscheid: PvdD moet om dieren draaien, niet om ego’s

“Geen ego’s, maar dieren horen centraal te staan bij de Partij voor de Dieren.” Met die woorden neemt PvdD-Kamerlid Leonie Vestering afscheid van de Tweede…

Lees meer

Veilig Thuis: enige melding over kind bij A12-blokkade afgewezen

Veilig Thuis heeft tot nu toe maar één melding van de politie gekregen over een kind dat eerder deze maand meedeed aan de klimaatprotesten op…

Lees meer

Kuipers: verhoging zorgpremie is niet te voorkomen

Een groot deel van de Tweede Kamer wil af van de jaarlijkse verhoging van de zorgpremie. De zorg wordt voor steeds meer mensen onbetaalbaar, waardoor…

Lees meer

‘Thuiswerkwet’ van D66 en GroenLinks sneuvelt in Eerste Kamer

Een wetsvoorstel van D66 en GroenLinks waardoor werkgevers een verzoek om thuis te mogen werken niet meer zomaar zouden mogen weigeren, is gesneuveld in de…

Lees meer

Spitsheffing in het ov: loopt wellicht op tot drie à vier euro per rit

De Tweede Kamer gaat vandaag in debat over het gister gevoerde gesprek met NS-topman Wouter Koolmees, om de zogeheten ‘spitsheffing’ toe te passen in het…

Lees meer

Hoge Raad: veroordeling Jos B. kan in stand blijven

De veroordeling van Jos B. voor de dood van Nicky Verstappen kan in stand blijven. Door de lange duur van de procedure krijgt B. wel…

Lees meer

Zorgpremie rijst de pan uit, oplossingen zijn er amper

Zorgverzekeraar DSW is traditiegetrouw de eerste die de zorgpremies voor het komende jaar bekend maakt. Bij deze verzekeraar betaal je straks bijna 150 euro per…

Lees meer

Podcast Het Misdaadbureau: ‘Van wapenhandel tot aan prostitutie: er gebeurt van alles achter de voordeur’

Sociale huurwoningen zijn een makkelijk doelwit voor criminelen, die panden nodig hebben voor al hun duistere zaakjes: drugs versnijden, vuurwapens opslaan of illegale prostitutie. Dat…

Lees meer