main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Sven op 1 - 19 juli 2022 — 12:30

Schrijver en oud-Rusland correspondent Pieter Waterdrinker: ‘Op fysiek en mentaal vlak hebben Russen de langste adem’

Volgens Pieter Waterdrinker heeft Rusland in de oorlog met Oekraïne de langste adem. Dat komt volgens de oud-correspondent omdat de Russen van oorsprong hebben geleerd om te incasseren. “Als je het hebt over de Napoleontische inval, de Russische revolutie, 70 jaar communisme; aan het einde kunnen Russen altijd nog terugkeren naar hun oude fameuze groentetuintje om op aardappelen en wortelen te leven. Dat is de realiteit.”

Waterdrinker, die zelf jarenlang in Rusland woonde en nog altijd een appartement heeft in Sint-Petersburg, merkt dat de Russische bevolking nog weinig merkt van de uitgevaardigde sancties. “Er rijden nog altijd grote auto’s rond door Moskou en het straatbeeld is er weinig veranderd. Maar dat zal snel veranderen. Russen zijn door inflatie collectief enorm verarmd en de sancties zullen op de lange termijn wel degelijk een rol gaan spelen.”

‘Russen geloven in propaganda’

Volgens Waterdrinker geloven veel Russen in de propaganda van het Kremlin, die stelt dat Rusland bezig is met de ‘denazificatie’ van Oekraïne. “Het woord nazi hoor je dag in dag uit op tv. Veel mensen in Rusland denken dat ze aan de goede kant van de geschiedenis staan.”

Tal van Russen zitten dan ook “al jaren in de cocon van de Kremlin-propaganda”, zegt Waterdrinker. Volgens hem is het voor de gewone Rus lastig om aan de propagandamachine van Poetin te ontsnappen. “Er zijn gezichten op Russische tv die vertrouwd zijn en al jarenlang vertellen dat er in Kiev nazi’s aan het bewind zijn die Rusland ten gronde willen richten met hulp van het Westen. Mensen gaan daar vanzelf in geloven.”

Onderscheid maken

Wel benadrukt hij dat je “altijd onderscheid” moet maken. Hij wijst naar een opiniepeiling van het Russische medium Meduza. Daaruit blijkt dat ongeveer 30 procent van de Russen tegen de oorlog in Oekraïne is, vertelt Waterdrinker. “13 procent weet het niet en de rest, 57 procent, is voor de oorlog.”

De Russen die tegenstander zijn van de oorlog hebben vaak toegang tot onafhankelijke (buitenlandse) media via een VPN-verbinding, zegt Waterdrinker. “Mijn angst is dat ook die VPN-verbindingen worden gebroken. Dan gaat Rusland volledig op zwart.”

‘Met de vrede komt niet de vrede’

De voormalig correspondent maakt zich zorgen over Rusland en Oekraïne na de oorlog. “Er is zoveel kwaad gezaaid. De vrede komt niet met de vrede”, vreest hij. “Ik maak me zorgen over het post-oorlog Rusland en het post-oorlog Oekraïne.”

Hij verwacht dat Oekraïne na de oorlog forse (economische) steun krijgt van het Westen. “Rusland, het grootste land ter wereld, zal emotioneel verwoest zijn. Wat gebeurt er dan? Mogelijk valt Rusland verder uiteen. Alle dozen van Pandora zijn nog dicht”, besluit Waterdrinker.


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL Haagse Lobby

Het Openbaar Ministerie in Den Haag vroeg vandaag de rechtbank om een streep te zetten door maar liefst 53 strafzaken in verband met capaciteitsproblemen. Drugsdealers en inbrekers gaan hierdoor vrijuit en slachtoffers worden de dupe van grote personeelstekorten in de strafrechtketen. Wat moet er gebeuren om ons land veilig te houden? Te gast zijn:

  • Justitiewoordvoerder in de Tweede Kamer Anne Kuik (CDA)
  • Burgemeester van Deventer Ron König
  • Vicevoorzitter van de Nederlandse Politiebond Albert Springer
Maandag tussen 20.30 en 21.30

Op1

Premier Rutte is maandag te gast in een speciale uitzending van Op1, rechtstreeks vanuit het Catshuis, op NPO1.

In een WNL-Catshuis-special van Op1 praat Sven Kockelmann een klein uur met de premier. Over onder meer de zorgen en de onrust in het land. Over de kritiek op het kabinet en de premier zelf. In een tijd waarin het vertrouwen in de politiek laag is, de problemen zich opstapelen en de zorgen over de bestaanszekerheid groot zijn. Vlak na zijn felle toespraak richting Vladimir Poetin bij de Verenigde Naties, zal de Minister-President ook worden bevraagd over de oorlog in Oekraïne en de gevolgen voor ons land, op korte en langere termijn.

Vogelgriep vastgesteld bij pluimveebedrijf, 201.600 dieren gedood

Ruim 200.000 dieren bij een pluimveebedrijf in Nieuw-Weerdinge in Drenthe worden gedood omdat daar de vogelgriep is vastgesteld. Het is waarschijnlijk de ernstig besmettelijke versie…

Lees meer

Eerste asielzoekers komen aan op cruiseschip in Velsen-Noord

De eerste honderd asielzoekers zijn maandagmiddag aangekomen bij het cruiseschip in Velsen-Noord, waar het komende half jaar een noodopvang is ingericht. De groep kwam met…

Lees meer

Verdachte van betrokkenheid aanslag Peter R. de Vries aangehouden

Een 30-jarige man uit Polen is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de aanslag op misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Dit maakte het Openbaar Ministerie…

Lees meer

Aantal opgenomen mensen met corona loopt snel op

Het aantal mensen dat met een coronabesmetting in het ziekenhuis ligt, stijgt snel. Ziekenhuizen behandelen momenteel 601 positief geteste mensen. Dat zijn er 102 meer…

Lees meer

Voorman Bouwend Nederland Maxime Verhagen: woonagenda Hugo de Jonge in gevaar

Het extra geld dat in het regeerakkoord beschikbaar is gemaakt voor de woningmarkt blijft volgens voorzitter van Bouwend Nederland Maxime Verhagen “allemaal op de plank…

Lees meer

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

Blijf nu op de hoogte van het laatste nieuws.

Klik hier