Eerste Kamervoorzitter Bruijn wil minder tijd besteden aan beleid en beter letten op kwaliteit wetgeving
Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn wil minder tijd besteden aan beleid zodat de senaat beter kan letten op kwaliteit van wetgeving. “We moeten ons beter afvragen: wat betekent een wetswijziging voor de samenleving. Bij de toeslagenaffaire is dat gruwelijk misgegaan, dat rekenen we ook onszelf aan. Dat moet beter en het is ook mijn rol om daarop te letten", aldus Bruijn in het NPO Radio 1-programma Sven op 1.
Hij rekent de toeslagenaffaire ook zichzelf aan. "Als voorzitter stel je de agenda vast", zegt hij daarover.
De Eerste Kamervoorzitter vindt constitutionele toetsing “heel interessant”, zegt hij in het radioprogramma. Mede de toeslagenaffaire heeft de discussie aangewakkerd of de Eerste Kamer op een andere manier moet worden ingericht. "Als we een wet veranderen moeten we toetsen of dat kan binnen de Grondwet. De vraag is: wie gaat dat doen. Daar zijn verschillende opvattingen over."
Luister deze uitzending nu hier terug als podcast!
Bij constitutionele toetsing controleert de rechterlijke macht of een Constitutioneel hof een nieuwe wet. "Maar er zijn ook mensen die zeggen: je moet het juist bij de volksvertegenwoordiging houden, omdat je de Grondwet soms op verschillende manieren kan interpreteren."
Burgers meer betrekken
Bruijn wil ook "meer dan voorheen" burgers betrekken bij de politiek. "Afgelopen jaar heeft een werkgroep gekeken naar onze rol bij de toeslagenaffaire. Zij hebben gezegd dat we meer moeten doen met burgerperspectief."
Mogelijk krijgen burgers vaker een uitnodiging om aan de Eerste Kamer te vertellen hoe ze over bepaalde onderwerpen denken. Bruijn: "Het kan ook zijn dat we verenigingskoepels uitnodigen." In het najaar praat de Eerste Kamer daar over door, aldus de Eerste Kamervoorzitter.
LEES OOK: Europese Commissie rekent op flinke stijging inflatie Nederland: 9,4 procent