main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
11 juli 2022 — 11:18

Wiebes al in 2015 gewaarschuwd voor juridisch wankelende spaartaks

Eric Wiebes, oud-staatssecretaris van Financiën, werd in 2015 al door ambtenaren gewaarschuwd voor het risico dat de rechter in zou grijpen bij de spaartaks. Het ministerie van Financiën hoopte dit met “een soort woordenspel” te omzeilen. Tevergeefs, bleek toen de Hoge Raad eind vorig jaar uitspraak deed ten nadele van de vermogensrendementsheffing. Dat meldt De Telegraaf.

Dit blijkt uit interne notities van het ministerie uit 2015. De huidige staatssecretaris Marnix van Rij heeft deze op verzoek van Kamerlid Pieter Omtzigt naar de Tweede Kamer gestuurd. In die stukken werd het nieuwe stelsel door ambtenaren al “juridisch mogelijk kwetsbaar” genoemd. Of de rechter in zou kunnen grijpen, was volgens hen “koffiedik kijken”.

Vermogensrendementsheffing

De spaartaks is een bekendere term voor de vermogensrendementsheffing. Mensen met spaargeld of ander vermogen (zoals aandelen of een tweede huis) in box 3, werden eerder belast op ‘fictief’ rendement. Voor spaarders lag dat verzonnen rendement veel hoger dan wat zij verdiend hebben aan hun vermogen. Ze hebben dus eigenlijk belasting betaald over inkomsten die ze niet gehad hebben.

Jarenlang werden er zaken aangespannen tegen box 3-hervorming. Tot de Hoge Raad in december 2021 besloot dat de spaarders in een massale bezwaarprocedure niet alleen gelijk hebben, maar ook recht hebben op ‘rechtsherstel’. Daarmee moet Van Rij nu de puin ruimen die hij in 2015 in zijn rol als senator al voorspelde aan zijn voorganger, Wiebes.

En daar maakten de ambtenaren zich toentertijd al zorgen over. Tegelijkertijd dachten diezelfde ambtenaren ook dat deze problemen wel omzeild zouden kunnen worden.

‘Spel met woorden’

Daarvoor werd “een soort spel met woorden opgezet”, schrijft De Telegraaf. Financiën wilde vermijden dat de nieuwe spaartaks werd neergezet als een poging om mensen te belasten op hun daadwerkelijk behaalde rendement. Wiebes moest benadrukken dat het slechts om een “grove benadering” daarvan ging. Ook werd het omschreven als een “hulpmiddel” om beter aan te sluiten bij het “ervaren rendement”.

Van Rij kwam afgelopen vrijdag met meerdere opties om het rechtsherstel te bieden. Alle opties staan voor miljarden euro’s aan kosten.

LEES OOK: PvdA: geld terug voor alle gedupeerden spaartaks

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Is Maddie McCann ontvoerd door Christian B.?

De Duitse Christian B. is hoofdverdachte in de Maddie McCann-zaak. 17 jaar geleden verdween de Britse peuter in Spanje. Maaike Timmerman bespreekt het met AD-correspondent Geert Langendorff en lector Technologies for Criminal Investigations Jaap Knotter.

Luister hier!

Is persvrijheid in Polen wel zo vrij?

Na een wisseling van de macht zou de persvrijheid in Polen niet meer in het gedrang komen, maar de realiteit liegt er niet om. Staat persvrijheid op het spel in Polen?

Tanja Kok is in Polen en gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.56 uur
Geloven ze in Polen nog in onafhankelijke journalistiek? ‘Men vraagt meteen in welk kamp je zit’

Onafhankelijke journalistiek is in Polen allesbehalve vanzelfsprekend. De conservatief-rechtse partij PiS draaide acht jaar lang de hand niet om voor propaganda. Sinds december waait er…

Lees meer

Helaas, terugleveren zonnestroom mag toch geld blijven kosten

Energieleveranciers mogen toch geld blijven vragen van huishoudens die zonnestroom terugleveren aan het stroomnet, bevestigt VVD-Kamerlid Silvio Erkens in een debat. Over een voorstel dat…

Lees meer

Oproep Bruins Slot om geleverde wapens ook in Rusland in te zetten

Oekraïne moet met wapens geleverd door het Westen ook doelen in Rusland onder vuur kunnen nemen. Die oproep zal Nederland in de Europese Unie en…

Lees meer

Oud-informateur Johan Remkes: ‘Premier moet zo spoedig mogelijk bekend zijn’

De premierskandidaat moet zo snel mogelijk bekend zijn. Daarvoor pleit oud-informateur en oud-minister Johan Remkes (VVD) in Sven op 1. Donderdagochtend kwamen de partijleiders van…

Lees meer

Goed nieuws voor bezitters zonnepanelen: ‘boete’ voor terugleveren stroom verdwijnt

Stroom terugleveren mag huishoudens geen geld meer kosten, vindt NSC-Tweede Kamerlid Wytske Postma. Haar wetsvoorstel geniet steun van PVV, VVD en BBB en heeft daarmee…

Lees meer

Erkenning Palestijnse staat voor kabinet niet aan de orde

“Eenzijdige erkenning van een Palestijnse staat brengt een oplossing op dit moment niet dichterbij. Dat vraagt om een zorgvuldige afweging.” Dat laat een woordvoerder van…

Lees meer

Politie vindt 108 opgesloten katten in trailer in Bierum

De politie heeft dinsdagavond 108 katten gevonden die opgesloten zaten in een trailer van 2 bij 4 meter in het Groningse Bierum. Dat bevestigt een…

Lees meer

Ruim 20 procent meer meldingen van oplichting begin dit jaar

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft in het eerste kwartaal van dit jaar ruim 20 procent meer meldingen en vragen ontvangen over fraude en oplichting….

Lees meer

Pim Fortuyn Prijs voor columnist Natascha van Weezel

Schrijver/columnist Natascha van Weezel is de winnaar van de Pim Fortuyn Prijs 2024. Juryvoorzitter Simon Fortuyn heeft dat woensdag bekendgemaakt in het Haagse perscentrum Nieuwspoort….

Lees meer