Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Hoogbejaard echtpaar (88 en 92) voor ruim 2500 euro bedrogen door loodgieter uit spookvilla

Peter Visser

CDA-Kamerlid Inge van Dijk wil onderzoeken of de Kamer van Koophandel (KvK) een grotere signaleringsfunctie voor zijn rekening kan nemen in fraudebestrijding en gaat Kamervragen stellen. Nu is het voor honderden bedrijven mogelijk zich in het Handelsregister in te schrijven op hetzelfde adres, terwijl een groot aantal inschrijvingen een signaal kan zijn voor illegale trustdienstverlening of plof BV’s, zien hoogleraar ondernemingsrecht Manuel Lokin (UU) en Gerard Spierenburg van de Consumentenbond.

De KvK kan dergelijke misstanden aan de voorkant detecteren door een registratiesysteem te implementeren, stellen de deskundigen in de NPO Radio 1-podcast Het Onderzoeksbureau van Omroep WNL. CDA-Kamerlid Van Dijk wil van minister van Financiën Sigrid Kaag onder meer weten "in hoeverre het feit dat op één adres heel veel bedrijven zijn ingeschreven bij de Kamer van Koophandel een indicatie zijn dat sprake is van illegale trustdienstverlening".

Illegale trustdienstverlening

De villa die ter sprake komt in de podcast blijkt eigendom te zijn van Vadim B. Hij wordt in verband gebracht met mensensmokkel, witwassen, oplichting en belastingontduiking. In 2016 deed de FIOD een inval in een pand van hem in Amersfoort. Zeven miljoen en een luxe Bentley limousine zijn toen in beslag genomen.

De DNB heeft zijn trustdienstvergunning in 2018 ingetrokken, maar de man ging er daarna op illegale wijze mee door, waarvoor DNB een last onder dwangsom én een boete opgelegd. Al zes jaar loopt er een strafrechtelijk onderzoek naar Vadim B.

Honderden euro's voor verstopt toilet

In zijn villa in Amersfoort blijken een paar honderd bedrijven geregistreerd te zijn, waaronder een malafide loodgieter, die in februari een hoogbejaard echtpaar voor ruim 2500 euro heeft opgelicht. Het gaat om de 92-jarige Wim van der Weg en de 88-jarige Anna van der Weg, die de loodgieter inschakelden nadat hun toilet verstopt raakte.

Aangezien Anna darmpatiënt is, wilde het echtpaar dat het probleem zo snel mogelijk werd verholpen. Ze schakelde een spoedloodgieter in en nog geen halfuur later stond er een man op de stoep. "Hij hield zijn IPad voor zich en ik moest op anderhalve meter afstand en zonder bril de prijzen bekijken. Hij vloog heel snel over de IPad heen. Ik had geen wantrouwen en tekende", vertelt Anna in Het Onderzoeksbureau.

De loodgieter weet vervolgens met behulp van een lange veer in korte tijd de verstopping te verhelpen. Anna: "Toen kwam het op afrekenen aan. Ik zei: wat krijgt u van mij. Hij antwoordde: 2654,50 euro. Ik schrok, het drong niet goed tot me door. Hoe kan dat nou?" Anna vraagt de loodgieter om een gespecificeerde rekening. "Hij zei: die krijgt u na betaling."

Het echtpaar is overdonderd, maar de man dringt aan op betaling. Als de loodgieter eenmaal vertrokken is, beseffen ze dat ze zijn bedrogen. "Het is de snelheid waarmee het gaat", zegt Anna. "Ik ben 88 jaar en niet gek, maar als iemand heel snel praat kan ik dat niet goed volgen."

Na betaling krijgt het echtpaar een factuur waarop een KVK-nummer staat. Maar verhaal halen blijkt onmogelijk, omdat de loodgieter staat ingeschreven in de villa van B., waar hij in werkelijkheid niet is.

'Geld voor begrafenis'

Anna is na het incident zichzelf niet meer. Ze is angstig en emotioneel en heeft de hulp ingeschakeld in van een psycholoog. "Het gaat om vreselijk veel geld. We hebben geld apart staan voor onze begrafenis. Daar is het nu vanaf en dat doet pijn."

"Je hebt heel hard moeten werken voor dat soort bedragen", vult haar man aan. "Het vertrouwen wat je in de mens had, krijgt een knauw", zegt Wim. "Hoe kun je mensen zo bedonderen?", vraagt Anna zich af.

De bestuurder achter het loodgietersbedrijf, een Poolse man, laat weten dat zijn persoonsgegevens misbruikt zijn door de loodgieter die het echtpaar heeft bezocht, maar ook voor de registratie in de villa. Nadat Wim en Anna een advocaat in de arm hebben genomen, is het bedrijf uit de villa verdwenen. Ze vrezen hun geld nooit meer terug te zien.

Het Onderzoeksbureau is een podcast van Omroep WNL, waarin journalist Sandra van den Heuvel elke twee weken duikt in een wereld van misdaad of misstanden. De zesendertigste aflevering van Het Onderzoeksbureau over fraudebestrijding is te beluisteren via je favoriete podcast-app.


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
'Vijftig van onze jongens zitten in het leger, negen zijn gesneuveld'
1:43

'Vijftig van onze jongens zitten in het leger, negen zijn gesneuveld'

'Poetin denkt dat hij aan het winnen is, maar dat is niet zo'
1:19

'Poetin denkt dat hij aan het winnen is, maar dat is niet zo'

'Een partij' wilde bezit koran strafbaar maken
1:43

'Een partij' wilde bezit koran strafbaar maken

'Wij hebben gevraagd om gesprek met ministers en ambtenaren'
1:34

'Wij hebben gevraagd om gesprek met ministers en ambtenaren'

'Ik ken helemaal geen vooroordelen'
1:25

'Ik ken helemaal geen vooroordelen'

Team Bruh of Team Bro?
1:15

Team Bruh of Team Bro?

Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau