main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto: Boeren tijdens een blokkade bij het distributiecentrum in Nieuwegein. / ANP JEROEN JUMELET
5 juli 2022 — 12:20

Verschillende distributiecentra van supermarkten nog steeds geblokkeerd

Verschillende distributiecentra van supermarkten worden nog altijd geblokkeerd door protesterende boeren. Sommigen hebben er de nacht doorgebracht. Er zijn op dit moment protestacties gaande bij zeker nog zeker acht distributiecentra: van Coop, Aldi en Sligro in Deventer, Aldi in Drachten, PLUS in Haaksbergen, Lidl in Almere en Heerenveen, Jumbo, Woerden en Raalte en Boni in Nijkerk.

De blokkeeracties tegen de stikstofplannen van het kabinet begonnen maandagochtend, maar zijn bij sommige centra nog steeds aan de gang. Van supermarktketen Jumbo zijn dinsdagochtend nog steeds drie locaties geblokkeerd door actievoerders, zo laat een woordvoerster weten aan ANP.

Beilen

Volgens RTV Drenthe was ook een distributiecentrum van Jumbo in Beilen geblokkeerd, maar de boeren vertrokken daar dinsdagochtend na een gesprek met de burgemeester. Ook in Gieten is een distributiecentrum van Coop rond 10.00 uur weer vrij na een blokkade, aldus RTV Drenthe.

Een woordvoerder van Aldi laat weten dat de situatie bij de distributiecentra ongewijzigd is ten opzichte van maandag. “Twee van de zes distributiecentra zijn nog steeds geblokkeerd, namelijk Drachten en Deventer.” De in- en uitgang van de verdeelcentra van Coop, Aldi en Sligro worden sinds maandag geblokkeerd. De gemeente Deventer heeft daarom sinds 10.30 uur een noodverordening afgekondigd om de blokkades bij de centra te beëindigen.

Albert Heijn

Albert Heijn laat weten dat er geen distributiecentra worden geblokkeerd. Eerder op de dag werden in Oosterhout bij Nijmegen nog een verdeelcentrum voor boodschappenbezorgingen van AH en ook een distributiecentrum van Lidl geblokkeerd, maar daar zijn de boeren na een noodbevel van de gemeente vertrokken.

Ook het distributiecentrum van Hoogvliet in Bleiswijk is niet langer geblokkeerd. Vanochtend vroeg vertrokken de boeren, zegt een woordvoerder tegen de NOS.

Nieuwegein

De blokkade van een distributiecentrum van Jumbo in Nieuwegein is dinsdag rond het middaguur opgeheven. De boeren zijn vertrokken, nadat ze van de politie de oproep kregen voor 12.00 uur weg te gaan. Na die tijd zou er worden opgetreden, maar dat was dus niet nodig.

Circa veertig trekkers blokkeerden het terrein. Een aantal boeren zegt nu naar een boerenactie bij het Stadskantoor in Utrecht te gaan, waar ook trekkers staan geparkeerd. Naast landbouwvoertuigen hadden de actievoerders ook touringcars meegenomen voor het vervoer. De sfeer ter plaatse was volgens een verslaggever van ANP ontspannen. Meegebrachte spullen als barbecues en picknicktafels werden in allerijl opgeruimd.

Noodverordening in Nijkerk

Om de boerenblokkades van distributiecentra “in te dammen”, is in het Gelderse Nijkerk maandagavond een noodverordening uitgevaardigd, liet de gemeente weten. Actievoerders staan daar nog steeds bij een distributielocatie van Boni. Een aantal heeft er de nacht doorgebracht, een ander deel heeft de trekker achtergelaten om dinsdagochtend weer terug te keren, meldt De Stentor. Een verslaggever ter plaatse ziet dat de laadstations geblokkeerd zijn, de sfeer is rustig. Er zou ondanks de noodverordening niet zijn ingegrepen door politie.

Zwolle

Ook in Zwolle, waar een distributiecentrum van de Albert Heijn werd geblokkeerd, werd rond 22.45 uur een noodverordening afgekondigd. Een aantal boeren gaf hier gehoor aan, maar de politie heeft ook zes aanhoudingen verricht bij het beëindigen van de protestblokkade. Zij zijn aangehouden voor openlijke geweldpleging.

Er stonden ongeveer 200 mensen bij het distributiecentrum aan de Galvaniweg en hen werd meermaals gevraagd te vertrekken. Omdat ze daar volgens de politie geen gehoor aan gaven, greep de Mobiele Eenheid (ME) in. De actievoerders gooiden vervolgens met flessen naar agenten. Ook een shovel van de politie werd vernield. De politie sluit niet uit dat onder andere op basis van beelden meer mensen gearresteerd zullen worden.

Maandag hadden zo’n twintig distributiecentra van Boni, Coop, Poiesz, Aldi, PLUS, Lidl, Vomar en groothandel Sligro te maken met blokkades van boeren.


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


LEES OOK: ‘De overheid heeft echt gefaald in haar communicatie over het stikstofbeleid’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Zorgden paragnosten ooit voor een doorbraak in een onopgeloste zaak?

Bij een raadselachtige moord of vermissing duiken ze vroeg of laat op: paragnosten die zeggen dat ze informatie hebben doorgekregen waarmee ze de zaak kunnen oplossen. Heeft een tip van een paragnost ooit iets opgeleverd? Of leidt het vooral tot valse hoop bij wanhopige families? En hoe gaan politie en andere organisaties ermee om?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met criminoloog Jasper van der Kemp van VU Amsterdam en Hennie van Selst van Stichting Signi Zoekhonden. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel sprak met paragnosten en families die zoeken naar antwoorden.

Vrijdag tussen 19.00 en 20.00 uur

De magie van de kunstwereld

De kunstwereld is soms een ‘ver-van-je-bed-show’, omdat wij niet altijd weten waar wij naar kijken. Want wat is nou kunst en wanneer is het veel geld waard? En hoe kan je je als kunstenaar onderscheiden om een goed bestaan op te bouwen?

Presentator Tanja Kok gaat voor Stand van Nederland: Generatie Next op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur
Transavia-topman ontkracht schrappen 20.000 stoelen voor de zomer: ‘Een slot is geen vlucht’

Het nieuws over Transavia dat 20.000 stoelen zijn geschrapt aankomende zomer, wordt ontkracht door topman Marcel de Nooijer. “Daar is helemaal geen sprake van. Ze…

Lees meer

Kabinet laat onderzoek doen naar grenzen demonstratierecht

Het kabinet laat onafhankelijk onderzoek doen naar het demonstratierecht, heeft het vrijdag besloten. Directe aanleiding is het groeiend aantal demonstraties, waarbij actievoerders vaak bewust de…

Lees meer

Hoe overleef je als kunstenaar in de harde kunstwereld? ‘Maak gebruik van social media’

Kunst is een booming business, maar hoe breng je als jonge kunstenaar je werk aan de man? De één zweert bij social media, waar de…

Lees meer

Transavia schrapt meerdere vluchten om problemen met vliegtuigen

Transavia zag zich donderdag genoodzaakt om meerdere vluchten te schrappen om problemen met zijn vloot. Volgens de maatschappij konden zes vliegtuigen om uiteenlopende redenen niet…

Lees meer

KLM hervat vrijdag vluchten naar Tel Aviv

KLM vliegt vanaf vrijdag weer dagelijks naar de Israëlische stad Tel Aviv. De luchtvaartmaatschappij staakte die vluchten onlangs omdat Iran tientallen drones afvuurde op Israël….

Lees meer

VS spreken veto uit over volwaardig VN-lidmaatschap Palestina

De VS spreken later donderdag in de Veiligheidsraad van de VN hun veto uit over het Palestijnse verzoek als volwaardig lid van de VN te…

Lees meer