main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto: Boeren tijdens een blokkade bij het distributiecentrum in Nieuwegein. / ANP JEROEN JUMELET
5 juli 2022 — 12:20

Verschillende distributiecentra van supermarkten nog steeds geblokkeerd

Verschillende distributiecentra van supermarkten worden nog altijd geblokkeerd door protesterende boeren. Sommigen hebben er de nacht doorgebracht. Er zijn op dit moment protestacties gaande bij zeker nog zeker acht distributiecentra: van Coop, Aldi en Sligro in Deventer, Aldi in Drachten, PLUS in Haaksbergen, Lidl in Almere en Heerenveen, Jumbo, Woerden en Raalte en Boni in Nijkerk.

De blokkeeracties tegen de stikstofplannen van het kabinet begonnen maandagochtend, maar zijn bij sommige centra nog steeds aan de gang. Van supermarktketen Jumbo zijn dinsdagochtend nog steeds drie locaties geblokkeerd door actievoerders, zo laat een woordvoerster weten aan ANP.

Beilen

Volgens RTV Drenthe was ook een distributiecentrum van Jumbo in Beilen geblokkeerd, maar de boeren vertrokken daar dinsdagochtend na een gesprek met de burgemeester. Ook in Gieten is een distributiecentrum van Coop rond 10.00 uur weer vrij na een blokkade, aldus RTV Drenthe.

Een woordvoerder van Aldi laat weten dat de situatie bij de distributiecentra ongewijzigd is ten opzichte van maandag. “Twee van de zes distributiecentra zijn nog steeds geblokkeerd, namelijk Drachten en Deventer.” De in- en uitgang van de verdeelcentra van Coop, Aldi en Sligro worden sinds maandag geblokkeerd. De gemeente Deventer heeft daarom sinds 10.30 uur een noodverordening afgekondigd om de blokkades bij de centra te beëindigen.

Albert Heijn

Albert Heijn laat weten dat er geen distributiecentra worden geblokkeerd. Eerder op de dag werden in Oosterhout bij Nijmegen nog een verdeelcentrum voor boodschappenbezorgingen van AH en ook een distributiecentrum van Lidl geblokkeerd, maar daar zijn de boeren na een noodbevel van de gemeente vertrokken.

Ook het distributiecentrum van Hoogvliet in Bleiswijk is niet langer geblokkeerd. Vanochtend vroeg vertrokken de boeren, zegt een woordvoerder tegen de NOS.

Nieuwegein

De blokkade van een distributiecentrum van Jumbo in Nieuwegein is dinsdag rond het middaguur opgeheven. De boeren zijn vertrokken, nadat ze van de politie de oproep kregen voor 12.00 uur weg te gaan. Na die tijd zou er worden opgetreden, maar dat was dus niet nodig.

Circa veertig trekkers blokkeerden het terrein. Een aantal boeren zegt nu naar een boerenactie bij het Stadskantoor in Utrecht te gaan, waar ook trekkers staan geparkeerd. Naast landbouwvoertuigen hadden de actievoerders ook touringcars meegenomen voor het vervoer. De sfeer ter plaatse was volgens een verslaggever van ANP ontspannen. Meegebrachte spullen als barbecues en picknicktafels werden in allerijl opgeruimd.

Noodverordening in Nijkerk

Om de boerenblokkades van distributiecentra “in te dammen”, is in het Gelderse Nijkerk maandagavond een noodverordening uitgevaardigd, liet de gemeente weten. Actievoerders staan daar nog steeds bij een distributielocatie van Boni. Een aantal heeft er de nacht doorgebracht, een ander deel heeft de trekker achtergelaten om dinsdagochtend weer terug te keren, meldt De Stentor. Een verslaggever ter plaatse ziet dat de laadstations geblokkeerd zijn, de sfeer is rustig. Er zou ondanks de noodverordening niet zijn ingegrepen door politie.

Zwolle

Ook in Zwolle, waar een distributiecentrum van de Albert Heijn werd geblokkeerd, werd rond 22.45 uur een noodverordening afgekondigd. Een aantal boeren gaf hier gehoor aan, maar de politie heeft ook zes aanhoudingen verricht bij het beëindigen van de protestblokkade. Zij zijn aangehouden voor openlijke geweldpleging.

Er stonden ongeveer 200 mensen bij het distributiecentrum aan de Galvaniweg en hen werd meermaals gevraagd te vertrekken. Omdat ze daar volgens de politie geen gehoor aan gaven, greep de Mobiele Eenheid (ME) in. De actievoerders gooiden vervolgens met flessen naar agenten. Ook een shovel van de politie werd vernield. De politie sluit niet uit dat onder andere op basis van beelden meer mensen gearresteerd zullen worden.

Maandag hadden zo’n twintig distributiecentra van Boni, Coop, Poiesz, Aldi, PLUS, Lidl, Vomar en groothandel Sligro te maken met blokkades van boeren.


Schrijf je nu gratis in

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


LEES OOK: ‘De overheid heeft echt gefaald in haar communicatie over het stikstofbeleid’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Sven op 1 Zomereditie

Met miljoenen huishoudens die financieel in de knel raken richt vakbond FNV de ogen op de politiek en het bedrijfsleven. Zij moeten over de brug komen met geld. De bond wil daarvoor de straat op gaan en actie voeren. Voorzitter Tuur Elzinga praat erover met Thomas van Groningen in Sven op 1: Zomereditie.

Maandag t/m vrijdag om 11.30 uur

WNL Haagse Lobby Podcast

De Nederlandse bevolking groeide in 2021 met 115 257 inwoners. Immigratie speelt daar ook een grote rol in en de verwachting is dat dit de komende decennia alleen maar zal toenemen. Dit brengt een hoop uitdagingen met zich mee. Hoe zorgen wij ervoor om dit in goede banen te leiden? Hoe zien de uitdagingen er precies uit?

Martijn de Greve bespreekt het in WNL Haagse Lobby Podcast met:

  • Commissaris van de Koning in Noord-Holland, Arthur van Dijk
  • Immigratiedeskundige Jan van de Beek
  • Arbeidseconoom Pieter Gautier
Maandag tussen 20.30 en 21.30
Zorgen over lage waterstand: Rijn ligt nog maar paar centimeter boven laagste waterstand ooit

Het is uitzonderlijk dat de Rijn middenin de zomer zeer waarschijnlijk een recordlage stand gaat bereiken. Gewoonlijk is de gemiddelde waterstand bij Lobith in deze…

Lees meer

Boerenorganisaties niet blij met Remkes en koepels: ‘Ze spelen een politiek spel’

Boerenorganisaties vinden het maar niets dat bemiddelaar Johan Remkes met allerlei koepelorganisaties overleg aan het voeren is over de stikstofproblemen. “Dit gaat helemaal niks opleveren….

Lees meer

FNV-voorzitter Elzinga voorziet stakingen: ‘Inflatiecompensatie nodig, anders wordt het hete herfst’

Het kabinet overlegt deze week opnieuw over wat het kan doen tegen de torenhoge inflatie en de koopkrachtcrisis. Den Haag kijkt daarbij ook naar werkgevers….

Lees meer

Detailhandel ziet omzet groeien door prijsstijging, maar volume neemt af

De detailhandel draaide in het tweede kwartaal van 2022 ruim 3 procent meer omzet dan een jaar eerder, in hetzelfde kwartaal. De hogere omzet heeft…

Lees meer

Nederland groeit uit zijn voegen, hoe houden we het land met straks 20 miljoen mensen leefbaar?

Volgens cijfers van het CBS en verschillende bevolkingsonderzoeken groeit de Nederlandse bevolking gestaag door. Nu telt Nederland zo’n 17,7 miljoen inwoners en modellen geven aan…

Lees meer

Politie meldt ruim honderd aanhoudingen na stikstofprotesten

De afgelopen weken zijn ruim honderd mensen aangehouden, vanwege overtredingen en misdrijven die verband houden met de boerenprotesten, meldt de politie. Het gaat dan onder…

Lees meer

Oppas die ontucht pleegde: wat ik deed was fout, ik ben de dader

De 53-jarige vrouw die in de regio Eindhoven als oppas werkte en ontucht pleegde met zeker zeven kinderen, heeft maandag in een verklaring bij de…

Lees meer

Rijkswaterstaat: verwijderde vlaggen soms weer teruggehangen

Rijkswaterstaat worstelt met weggehaalde omgekeerde vlaggen die vervolgens opnieuw worden opgehangen. Hoeveel vlaggen Rijkswaterstaat heeft weggehaald en hoeveel er teruggehangen zijn, kon een woordvoerster niet…

Lees meer

Ontvang de gratis WNL Vandaag Nieuwsbrief

Iedere dag de actualiteit gratis in je mailbox.

Schrijf je in