main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 30 juni 2022 — 14:48

Rekeningrijden wordt 2030 ingevoerd: veelrijders uit de provincie lijken vooralsnog de dupe

Automobilisten moeten vanaf 2030 betalen voor iedere kilometer die zij rijden. Ongeacht het tijdstip of op welke plek er kilometers worden gemaakt. Zelfs een rit in het buitenland wordt meegerekend. Dat is het plan voor rekeningrijden zoals het nu op tafel ligt, schrijft De Telegraaf.

Binnenkort komt het kabinet – via minister Mark Harbers (Infrastructuur) en staatssecretaris Marnix van Rij (Financiën) – met een eerste opzet van rekeningrijden en volgens de krant moet er nog het nodige aan gesleuteld worden. Vooral het controleren van de gereden kilometers kan om praktische overwegingen en privacyredenen op bezwaar rekenen.

Tarieven

Het rekeningrijden zal vooral automobilisten treffen die meer dan 80 kilometer per dag maken. De zogenoemde veelrijder. Die persoon moet gemiddeld tweeënhalf keer zoveel taks betalen. Wie minder dan 20 kilometer rijdt betaalt bijna de helft. De tarieven waarmee wordt gerekend zijn nog niet definitief. Daarnaast maakt het dus voor de taks niet uit of iemand in de spits rijdt of over de snelweg baant.

Voor mensen uit de regio, waar weinig openbaar vervoer is, kan dit ook voor de nodige financiële problemen zorgen. “Dat weet ik wel zeker”, zegt Provinciale Statenlid in Zeeland Bertie Steur. “Het is misschien een plan die in de randstad goed gaat werken, maar in de provincie ben je bijna altijd aangewezen op je auto en die wordt zwaarder belast.”

‘Gebrek aan draagvlak’

SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij ziet “in de kern” een “sympathiek” plan van zijn collega’s Harbers en Van Rij. “Betaal meer voor je gebruik in plaats van voor het bezit van je auto.”

In de praktijk kan het heel anders uitpakken. In het verleden zijn namelijk meerdere pogingen gewaagd om een kilometerheffing in te voeren. Telkens zonder succes, “wegens gebrek aan draagvlak”, vertelt Van der Staaij. “De redelijkheid waarmee het uitgewerkt moet zijn is bepalend of het gaat lukken of niet.”

Financiële gevolgen provincies

Het rekeningrijden kan ook een flink gat slaan in de kas van de provincies. Momenteel verdienen provincies namelijk veel geld aan opcenten. Deze inkomstenbron verdwijnt echter zodra rekeningrijden wordt ingevoerd.

LEES OOK: Onderwijs slaat alarm over kaalslag in het openbaar vervoer: ‘Desastreus voor studenten en medewerkers’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Den Haag: politie houdt verscherpt toezicht op dodenherdenking

De Haagse politie houdt volgende week “verscherpt toezicht” op de dodenherdenking en zal ingrijpen “indien daartoe onverhoopt aanleiding is”. Dat meldt de burgemeester van Den…

Lees meer

ASML wil graag in regio Eindhoven groeien, maar heeft een plan B

ASML wil op de lange termijn graag in Veldhoven en de regio Eindhoven uitbreiden, zei financieel directeur Roger Dassen op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf….

Lees meer

In de Franse ‘Diagonal du vide’ vind je nog amper een millennial terug: ‘Voor geen goud’

Dwars door Frankrijk loopt de Diagonale du vide, ofwel de Diagonaal van de leegte. Een groot gebied dat voornamelijk bestaat uit platteland, bos en velden…

Lees meer

FNV voorziet geen problemen om vakantiedrukte op Schiphol

Vakbond FNV verwacht geen grote problemen op Schiphol deze meivakantie. Volgens de bond is er veel werk gemaakt van het terugdringen van de personeelstekorten op…

Lees meer

Nederland mag asielzoeker niet buiten EU aanvraag laten doorlopen

Nederland mag asielzoekers niet naar een land buiten de Europese Unie sturen om daar de asielprocedure te doorlopen. Daarvoor moet de EU-wetgeving worden aangepast, zei…

Lees meer

ChristenUnie doet aangifte vanwege bekladding partijkantoor

De ChristenUnie gaat aangifte doen vanwege bekladding van het partijkantoor. Dat meldt partijleider Mirjam Bikker in het radioprogramma Sven op 1. “Dat zal het partijbureau…

Lees meer

Econoom waarschuwt voor grote gevolgen wetsvoorstel De Jonge voor goedkopere huur

De PVV gaat waarschijnlijk voor de wet van demissionair woonminister Hugo de Jonge stemmen, waardoor honderdduizenden woningen in de vrije huursector in de middenhuur zullen…

Lees meer