Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Onderwijs slaat alarm over kaalslag in het openbaar vervoer: ‘Desastreus voor studenten en medewerkers’

Redactie

Na provincies en gemeenten trekken nu universiteiten, studenten en mbo’s ook aan de bel over de kaalslag die dreigt in het openbaar vervoer nu het kabinet de coronasteun eind dit jaar stopzet. Vervoerders moeten hun dienstregeling met 20 tot wel 30 procent inperken. Dat schrijft het AD. "Een dergelijke verschraling van het ov is desastreus voor studenten en onze medewerkers", zegt bestuurder professor Wim van den Doel namens de Universiteit Leiden, de TU Delft en de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Sinds 2020 ontvingen NS en regionale vervoerders miljarden euro's van de overheid. Dit om toch een fatsoenlijke dienstregeling te kunnen rijden, ondanks het feit dat er zo'n 50 procent minder reizigers gebruikmaakten van het ov. Nu alle coronamaatregelen zijn opgeheven, wil het kabinet de steun na dit jaar echter stopzetten. Daarbij roept staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur) zich op een recente prognose. Daaruit blijkt dat reizigersaantallen voor trein, bus, tram en metro volgend jaar weer bijna het niveau van voor corona zullen bereiken. Maar volgens vervoersbedrijven is die verwachting véél te optimistisch.

Bereikbaarheid scholen in het geding

Het onderwijs vreest voor de bereikbaarheid van scholen. Studenten wonen vanwege de grote woningnood namelijk vaker thuis dan tien tot twintig jaar geleden. Zij kunnen dus niet altijd op de fiets naar school. De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) roept het kabinet dan ook om het openbaar vervoer in 2023 en daarna te blijven steunen.

Volgens de universiteiten van Delft, Leiden en Rotterdam is kwalitatief openbaar vervoer niet alleen belangrijk voor de instellingen, studenten en medewerkers. Uiteindelijk heeft een slechte bereikbaarheid ook invloed op de Nederlandse innovatiekracht, en daarmee de economie, stellen zij. De universiteiten krijgen bijval van het Rotterdamse Albeda College.

'Dan zat er kennelijk al iets mis'

Morgen is in de Tweede Kamer een speciale hoorzitting. Daarin kunnen vervoerders en belangenclubs hun zorgen uiten. SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij, te gast in Goedemorgen Nederland, geeft aan dat er in ieder geval gekeken moet worden naar "waar de schoen precies wringt". Hij noemt het apart dat het "ineens wegvallen van coronasteun" aanleiding geeft tot deze problemen. "Dan zat er kennelijk al iets mis", zegt hij.

"Dus kijk vooral hoe je die dienstverlening op een goede manier intact kan houden. En waak ook voor een kaalslag in het landelijk gebied", beklemtoont hij. "Dat is nog steeds vaker aan de orde. Dat het in dichtbevolkte gebieden vaak goed gaat, maar juist in wat dunner bevolkte gebieden zie je vaak dat de prijs wordt betaald."

LEES OOK: ‘Bouw van duizenden woningen moet gepaard gaan met uitbreiding openbaar vervoer’


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau