Onderwijs slaat alarm over kaalslag in het openbaar vervoer: ‘Desastreus voor studenten en medewerkers’
Na provincies en gemeenten trekken nu universiteiten, studenten en mbo’s ook aan de bel over de kaalslag die dreigt in het openbaar vervoer nu het kabinet de coronasteun eind dit jaar stopzet. Vervoerders moeten hun dienstregeling met 20 tot wel 30 procent inperken. Dat schrijft het AD. “Een dergelijke verschraling van het ov is desastreus voor studenten en onze medewerkers”, zegt bestuurder professor Wim van den Doel namens de Universiteit Leiden, de TU Delft en de Erasmus Universiteit Rotterdam.
Sinds 2020 ontvingen NS en regionale vervoerders miljarden euro’s van de overheid. Dit om toch een fatsoenlijke dienstregeling te kunnen rijden, ondanks het feit dat er zo’n 50 procent minder reizigers gebruikmaakten van het ov. Nu alle coronamaatregelen zijn opgeheven, wil het kabinet de steun na dit jaar echter stopzetten. Daarbij roept staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur) zich op een recente prognose. Daaruit blijkt dat reizigersaantallen voor trein, bus, tram en metro volgend jaar weer bijna het niveau van voor corona zullen bereiken. Maar volgens vervoersbedrijven is die verwachting véél te optimistisch.
Bereikbaarheid scholen in het geding
Het onderwijs vreest voor de bereikbaarheid van scholen. Studenten wonen vanwege de grote woningnood namelijk vaker thuis dan tien tot twintig jaar geleden. Zij kunnen dus niet altijd op de fiets naar school. De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) roept het kabinet dan ook om het openbaar vervoer in 2023 en daarna te blijven steunen.
Volgens de universiteiten van Delft, Leiden en Rotterdam is kwalitatief openbaar vervoer niet alleen belangrijk voor de instellingen, studenten en medewerkers. Uiteindelijk heeft een slechte bereikbaarheid ook invloed op de Nederlandse innovatiekracht, en daarmee de economie, stellen zij. De universiteiten krijgen bijval van het Rotterdamse Albeda College.
‘Dan zat er kennelijk al iets mis’
Morgen is in de Tweede Kamer een speciale hoorzitting. Daarin kunnen vervoerders en belangenclubs hun zorgen uiten. SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij, te gast in Goedemorgen Nederland, geeft aan dat er in ieder geval gekeken moet worden naar “waar de schoen precies wringt”. Hij noemt het apart dat het “ineens wegvallen van coronasteun” aanleiding geeft tot deze problemen. “Dan zat er kennelijk al iets mis”, zegt hij.
“Dus kijk vooral hoe je die dienstverlening op een goede manier intact kan houden. En waak ook voor een kaalslag in het landelijk gebied”, beklemtoont hij. “Dat is nog steeds vaker aan de orde. Dat het in dichtbevolkte gebieden vaak goed gaat, maar juist in wat dunner bevolkte gebieden zie je vaak dat de prijs wordt betaald.”
LEES OOK: ‘Bouw van duizenden woningen moet gepaard gaan met uitbreiding openbaar vervoer’
Door: Redactie
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
D66-leider Rob Jetten bij Rick Nieman
Geweld tegen vrouwen is aan de orde van de dag in ons land. Vaak is de eigen partner of ex-partner hoofdschuldige aan het geweld. Koploper…
Lees meerZaterdag, op het partijcongres van Nieuw Sociaal Contract (NSC), maakte Pieter Omtzigt na lange tijd weer zijn opwachting. Ondanks dat zijn partij in onrustig vaarwater…
Lees meerDoor de snel gestegen cacaoprijs beleeft de traditionele kruidnoot een opleving. De versies met chocolade hadden eerdere jaren nog de overhand in de verkopen van…
Lees meerDe verkiezingswinst van een jaar geleden en de daaropvolgende kabinetsdeelname van NSC hebben “veel spankracht” gevraagd van de nog jonge partij. Dat gaf partijleider Pieter…
Lees meerZaterdag zijn opnieuw enkele pakketten met daarin mogelijk drugs aangespoeld bij het zuidelijk havenhoofd bij Scheveningen, meldt de politie. Vrijdag werd, na een getuigenmelding, al…
Lees meerDe manifestatie met zwarte pieten op het Piramideplein in Rijswijk is “zonder bijzonderheden” verlopen, meldt een gemeentewoordvoerder. De Zuid-Hollandse gemeente had op advies van de…
Lees meerVan Wilders die opriep tot het ontslag van burgemeester Femke Halsema tot PVV-staatssecretaris Chris Jansen die nog achter de minder Marokkanen-uitspraak staat. Dit zijn de…
Lees meerHet verhaal van de zussen Holleeder is slechte reclame voor getuigen die naar voren willen komen. Dat stelt topadvocaat Peter Schouten, die zelf zwaar beveiligd…
Lees meerTussen de 25.000 en 50.000 mensen zijn getroffen door fouten die uitkeringsinstantie UWV heeft gemaakt met WIA-uitkeringen. “Een fors aantal”, zegt minister Eddy van Hijum…
Lees meerDe veertien gemeenten die een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen auto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden…
Lees meerTopman van Shell Nederland Frans Everts is blij met de uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell op 12 november….
Lees meerNaast microdosing is ook macrodosing een opkomend fenomeen. Gebruikers ervaren intense hallucinaties door de inname van 20 tot 35 gram truffels. Stand van Nederland: Generatie…
Lees meerEen noodlanding in een grasveld in Bulgarije en een vluchtduur van maar liefst 55 dagen. In de documentaireserie van NH Nieuws ‘Vliegpionieren‘ staat de allereerste…
Lees meerStaatssecretaris Ingrid Coenradie van Justitie en Veiligheid heeft met het verhaal van haar eigen aanrandingen als tienermeisje indruk gemaakt in de Tweede Kamer. Kamerleden vielen…
Lees meerHet is het kabinet een jaar na de verkiezingen nog niet gelukt om de belangrijkste beloften waar te maken. Dat concludeert politiek commentator van De…
Lees meer