Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

‘Leven in Nederland stuk minder hoog gewaardeerd dan in andere Europese landen’

Redactie

In Nederland wordt het leven een stuk minder hoog gewaardeerd dan in andere Europese landen, stelt schadeadvocaat Veeru Mewa. Hij doelt op de schadevergoedingen die worden uitgekeerd na ongelukken. Die zijn elders veel hoger, vertelt hij.

Dat is goed terug te zien bij Koos en zijn zoon Bob Schinkel. Beiden raakten bij verschillende ongelukken ernstig gewond aan hun been, maar de vergoeding die Koos in Amerika kreeg was honderd keer zo hoog als de vergoeding voor millennial Bob in Nederland. "Wat is een mensenleven waard? Enorme bedragen worden er genoemd", zegt Koos. "Maar als het er werkelijk om gaat word je met een schijntje afgeserveerd."

Koos Schinkel was één van de 150 inzittenden van de vlucht van Turkish Airlines die in 2009 neerstortte vóór de Polderbaan in Amsterdam. "Allerlei pezen en zenuwbanen in mijn arm en been waren doorgesneden", vertelt hij in Stand van Nederland: Generatie Next.

'Als ik in Nederland had geprocedeerd had ik nooit een nieuwe kans gekregen'

Hij riep de hulp van Mewa in en die bedong voor hem een schadevergoeding, betaald door vliegtuigbouwer Boeing. "Als ik in Nederland had geprocedeerd had ik nooit de nieuwe kans gekregen die ik nu wel heb gekregen", zegt Koos. Zijn zoon kon, jaren later, helaas niet anders. Bob was in juni 2013 bezig met asfaltboringen voor een milieuonderzoek, toen hij aangereden werd door een auto. Hij kon zijn eigen voet niet meer aansturen.

Maar Bob kreeg niet genoeg smartengeld om van te leven, terwijl zijn letsel vergelijkbaar is met dat van zijn vader. "Het eerste jaar heb ik geleefd op mijn reserves. Het tweede jaar heb ik mijn complete inventaris verkocht om het jaar door te komen", vertelt hij aan het WNL-programma. Het laatste halfjaar moest hij zijn familie om bijstand vragen. "Ik ging van een onwijs goede zaak met heel veel centjes - ik kocht toen ik 19 was mijn eigen woning - naar ineens op een houtje bijten. Dat was een omschakeling."

'Waarde van schade, pijn en verdriet in Nederland vele malen lager'

Volgens Mewa, die ook Bob bijstond, waarderen we in Nederland de waarde van schade, pijn, verdriet en leven in het algemeen vele malen lager dan in andere landen. "Dat zit zo ongelofelijk diep in de vezels van onze rechtstaat. We zijn een calvinistisch landje", zegt hij. "Als iemand komt te overlijden door een fout van een ander, krijg je een bedrag gevarieerd vanaf 12.500 euro tot maximaal 20.000 euro", zegt advocaat Mewa. "Dat is wat volgens de Nederlandse wetgeving een mensenleven waard is. Als je naar andere landen kijkt zie je bedragen van 120.000 tot 180.000 euro. In Portugal krijg je als partner van iemand die komt te overlijden meer dan een ton."

De schadeadvocaat wijst erop dat er bij hoge schadevergoedingen vaak onterecht gesproken wordt over 'Amerikaanse toestanden'. "Als je naar Duitsland kijkt, zijn de smartengeldvergoedingen vele malen hoger. Voor vergelijkbare omstandigheden krijg je in Nederland lagere vergoedingen", zegt Mewa. "In België krijg je zelfs hogere vergoedingen, maar ook in Engeland, Zwitserland en Oostenrijk zijn ze beduidend hoger."

Koos maakt zich er zichtbaar boos over. "Mensen hun bestaan verdwijnt door een ongeluk buiten hun schuld om. Zonder dat je daar een vergoeding voor krijgt dat je goddomme een kans krijgt om een nieuw bestaan op te bouwen. En daar wordt gewoon aan voorbijgegaan."

De waarde van een mensenleven bepaalt onder meer hoe hard we mogen rijden op de snelweg en hoeveel we uitgeven aan de zorg. Maar hoe bereken je die prijs? En kijkt de millennial anders tegen de waarde aan dan oudere generaties? Lisette Wellens zocht het uit. Deze aflevering zie je donderdag om 21.05 op NPO 2.

Oude afleveringen van Stand van Nederland: Generatie Next zie je hier, op NPO Start.

Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau