main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 28 juni 2022 — 10:05

Taghi en medeverdachten krijgen vandaag strafeis van OM te horen: ‘Er ligt heel veel bewijs op tafel’

De vermeende topcrimineel Ridouan Taghi en zijn medeverdachten krijgen vandaag te horen welke straffen het Openbaar Ministerie wil opleggen. “Het zit er dik in dat dat voor een aantal verdachten toch levenslang wordt”, vertelt rechtbankverslaggever voor De Telegraaf, Saskia Belleman, in Goedemorgen Nederland.

De zaak gaat onder meer over zes liquidaties en meerdere pogingen daartoe. Het OM ziet de 44-jarige Taghi als kwade brein achter alle moorden en moordpogingen.

“Er ligt natuurlijk heel veel bewijs op tafel”, zegt Belleman. “Je zou kunnen zeggen dat het bewijs berust op twee belangrijke bouwstenen”, legt zij uit. “De verklaringen van de kroongetuigen, Nabil B., en de andere pijler waar het bewijs op rust zijn de berichten die de verdachten hebben uitgewisseld met elkaar via de zogenoemde Pretty Good Privacy-telefoons (PGP’s).”

Taghi ‘onbetwistbare leider’

Taghi is volgens het OM de onbetwistbare leider van de bende, zo bleek in het requisitoir waar negen dagen voor uitgetrokken waren. Mao R. en Saïd R. (geen familie) worden gezien als zijn voornaamste adjudanten. Wraak – bijvoorbeeld omdat het vermoeden bestaat dat iemand met de politie heeft gepraat – en genoegdoening waren de voornaamste moordmotieven, maar volgens het OM was ook het “vóór zijn van wraakacties van de tegenpartij” reden om te moorden.

Zo werd nog geen week na de zitting in maart 2018 waar justitie bekendmaakte over kroongetuige Nabil B. te beschikken, B.’s broer Reduan doodgeschoten. In september 2019 volgde de moord op B.’s advocaat Derk Wiersum. In juli vorig jaar werd Peter R. de Vries doodgeschoten. Hij trad op als adviseur en vertrouwensman van de kroongetuige. Deze drie moorden maken overigens geen deel uit van het Marengoproces.

‘Illusie om te denken dat het hiermee afgelopen is’

Het Marengo-proces heeft volgens Belleman weinig invloed gehad op het inperken van de georganiseerde misdaad. “Het lijkt er niet op dat de drugshandel is verminderd, dat er een einde is gekomen aan liquidaties”, zegt de rechtbankverslaggever daarover. “Dat is een illusie om te denken dat het hiermee afgelopen is.”

Het requisitoir wordt gezien als de voorlopige climax in het monsterproces, dat in maart 2018 begon met een eerste inleidende zitting. Maar het proces is nog lang niet ten einde, benadrukt Belleman. Na het requisitoir is het de beurt aan de advocaten voor de pleidooien. “Na de zomer krijgen de advocaten de tijd om de verdediging te voeren. Met zeventien verdachten kun je je voorstellen dat de uitspraak zeker niet voor de zomer van volgend jaar te verwachten is.”

LEES OOK: Minister Dilan Yeşilgöz over georganiseerde misdaad: ‘Italiaanse toestanden’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Sven op 1 Zomereditie

Met miljoenen huishoudens die financieel in de knel raken richt vakbond FNV de ogen op de politiek en het bedrijfsleven. Zij moeten over de brug komen met geld. De bond wil daarvoor de straat op gaan en actie voeren. Voorzitter Tuur Elzinga praat erover met Thomas van Groningen in Sven op 1: Zomereditie.

Maandag t/m vrijdag om 11.30 uur

WNL Haagse Lobby Podcast

De Nederlandse bevolking groeide in 2021 met 115 257 inwoners. Immigratie speelt daar ook een grote rol in en de verwachting is dat dit de komende decennia alleen maar zal toenemen. Dit brengt een hoop uitdagingen met zich mee. Hoe zorgen wij ervoor om dit in goede banen te leiden? Hoe zien de uitdagingen er precies uit?

Martijn de Greve bespreekt het in WNL Haagse Lobby Podcast met:

  • Commissaris van de Koning in Noord-Holland, Arthur van Dijk
  • Immigratiedeskundige Jan van de Beek
  • Arbeidseconoom Pieter Gautier
Maandag tussen 20.30 en 21.30
Zorgen over lage waterstand: Rijn ligt nog maar paar centimeter boven laagste waterstand ooit

Het is uitzonderlijk dat de Rijn middenin de zomer zeer waarschijnlijk een recordlage stand gaat bereiken. Gewoonlijk is de gemiddelde waterstand bij Lobith in deze…

Lees meer

Boerenorganisaties niet blij met Remkes en koepels: ‘Ze spelen een politiek spel’

Boerenorganisaties vinden het maar niets dat bemiddelaar Johan Remkes met allerlei koepelorganisaties overleg aan het voeren is over de stikstofproblemen. “Dit gaat helemaal niks opleveren….

Lees meer

FNV-voorzitter Elzinga voorziet stakingen: ‘Inflatiecompensatie nodig, anders wordt het hete herfst’

Het kabinet overlegt deze week opnieuw over wat het kan doen tegen de torenhoge inflatie en de koopkrachtcrisis. Den Haag kijkt daarbij ook naar werkgevers….

Lees meer

Detailhandel ziet omzet groeien door prijsstijging, maar volume neemt af

De detailhandel draaide in het tweede kwartaal van 2022 ruim 3 procent meer omzet dan een jaar eerder, in hetzelfde kwartaal. De hogere omzet heeft…

Lees meer

Nederland groeit uit zijn voegen, hoe houden we het land met straks 20 miljoen mensen leefbaar?

Volgens cijfers van het CBS en verschillende bevolkingsonderzoeken groeit de Nederlandse bevolking gestaag door. Nu telt Nederland zo’n 17,7 miljoen inwoners en modellen geven aan…

Lees meer

Politie meldt ruim honderd aanhoudingen na stikstofprotesten

De afgelopen weken zijn ruim honderd mensen aangehouden, vanwege overtredingen en misdrijven die verband houden met de boerenprotesten, meldt de politie. Het gaat dan onder…

Lees meer

Oppas die ontucht pleegde: wat ik deed was fout, ik ben de dader

De 53-jarige vrouw die in de regio Eindhoven als oppas werkte en ontucht pleegde met zeker zeven kinderen, heeft maandag in een verklaring bij de…

Lees meer

Rijkswaterstaat: verwijderde vlaggen soms weer teruggehangen

Rijkswaterstaat worstelt met weggehaalde omgekeerde vlaggen die vervolgens opnieuw worden opgehangen. Hoeveel vlaggen Rijkswaterstaat heeft weggehaald en hoeveel er teruggehangen zijn, kon een woordvoerster niet…

Lees meer

Ontvang de gratis WNL Vandaag Nieuwsbrief

Iedere dag de actualiteit gratis in je mailbox.

Schrijf je in