Taghi en medeverdachten krijgen vandaag strafeis van OM te horen: ‘Er ligt heel veel bewijs op tafel’
De vermeende topcrimineel Ridouan Taghi en zijn medeverdachten krijgen vandaag te horen welke straffen het Openbaar Ministerie wil opleggen. "Het zit er dik in dat dat voor een aantal verdachten toch levenslang wordt", vertelt rechtbankverslaggever voor De Telegraaf, Saskia Belleman, in Goedemorgen Nederland.
De zaak gaat onder meer over zes liquidaties en meerdere pogingen daartoe. Het OM ziet de 44-jarige Taghi als kwade brein achter alle moorden en moordpogingen.
"Er ligt natuurlijk heel veel bewijs op tafel", zegt Belleman. "Je zou kunnen zeggen dat het bewijs berust op twee belangrijke bouwstenen", legt zij uit. "De verklaringen van de kroongetuigen, Nabil B., en de andere pijler waar het bewijs op rust zijn de berichten die de verdachten hebben uitgewisseld met elkaar via de zogenoemde Pretty Good Privacy-telefoons (PGP's)."
Taghi 'onbetwistbare leider'
Taghi is volgens het OM de onbetwistbare leider van de bende, zo bleek in het requisitoir waar negen dagen voor uitgetrokken waren. Mao R. en Saïd R. (geen familie) worden gezien als zijn voornaamste adjudanten. Wraak - bijvoorbeeld omdat het vermoeden bestaat dat iemand met de politie heeft gepraat - en genoegdoening waren de voornaamste moordmotieven, maar volgens het OM was ook het "vóór zijn van wraakacties van de tegenpartij" reden om te moorden.
Zo werd nog geen week na de zitting in maart 2018 waar justitie bekendmaakte over kroongetuige Nabil B. te beschikken, B.'s broer Reduan doodgeschoten. In september 2019 volgde de moord op B.’s advocaat Derk Wiersum. In juli vorig jaar werd Peter R. de Vries doodgeschoten. Hij trad op als adviseur en vertrouwensman van de kroongetuige. Deze drie moorden maken overigens geen deel uit van het Marengoproces.
'Illusie om te denken dat het hiermee afgelopen is'
Het Marengo-proces heeft volgens Belleman weinig invloed gehad op het inperken van de georganiseerde misdaad. "Het lijkt er niet op dat de drugshandel is verminderd, dat er een einde is gekomen aan liquidaties", zegt de rechtbankverslaggever daarover. "Dat is een illusie om te denken dat het hiermee afgelopen is."
Het requisitoir wordt gezien als de voorlopige climax in het monsterproces, dat in maart 2018 begon met een eerste inleidende zitting. Maar het proces is nog lang niet ten einde, benadrukt Belleman. Na het requisitoir is het de beurt aan de advocaten voor de pleidooien. "Na de zomer krijgen de advocaten de tijd om de verdediging te voeren. Met zeventien verdachten kun je je voorstellen dat de uitspraak zeker niet voor de zomer van volgend jaar te verwachten is."
LEES OOK: Minister Dilan Yeşilgöz over georganiseerde misdaad: ‘Italiaanse toestanden’