Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Huisartsen zijn hoge werkdruk zat en voeren actie: ‘De zorg is veel complexer geworden’

Floortje van Gameren

Huisartsen klagen al lange tijd over de hoge werkdruk waaronder ze gebukt gaan. Langer doorwerken en meer patiënten zien in een kortere tijd, is aan de orde van de dag. Deze week voeren ze actie, omdat ze zich niet gehoord voelen door de politiek.

"Om 8 uur 's ochtends openen we de praktijk en dan staat de telefoon al meteen roodgloeiend," vertelt huisarts Güven Yildiz in Goedemorgen Nederland. Waarom de werkdruk alleen maar hoger wordt, weet Yildiz wel te verklaren. "We worden allemaal ouder en blijven langer thuis wonen. De zorg wordt hierdoor complexer, want als deze ouderen bellen, dan bellen ze niet over één klacht. Er zijn dus doorverwijzingen nodig."

En precies daar wringt de schoen. "Het kan wel twee tot drie maanden duren voordat een specialist tijd heeft. En al die tijd blijft de huisarts de hoofdbehandelaar. Mensen blijven in die tussentijd vaak bellen omdat de klachten aanhouden. Het enige wat wij als huisarts kunnen doen is symptoombestrijding."

De huisarts zou graag zien dat er een instantie komt die verantwoordelijk wordt voor de zorg tussen de huisarts en de specialist in. "Als mensen dan bellen in de tussentijd, dan kunnen ze daar terecht en verhogen ze niet de druk voor de huisartsen." Ook richt Yildiz zich tot de beleidsmakers: "Ook zij moeten hun verantwoordelijkheid pakken."

Malieveld

Patiënten worden opgeroepen om de acties te steunen via een voorbeeldbrief aan minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid).

Huisartsen sluiten de actieweek vrijdag af met een manifestatie op het Malieveld in Den Haag. De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) verwacht dat er vrijdag velen duizenden huisartsen, doktersassistenten en praktijkondersteuners op het veld zullen staan . De belangenorganisatie waarschuwt al langer dat de grens bereikt is van wat de huisartsenzorg aankan. Ze willen dat er concrete afspraken gemaakt worden in de zorgakkoorden zodat er de komende jaren daadwerkelijk veranderingen gaan plaatsvinden. Eerdere afspraken boden geen soelaas.

LEES OOK: Britten willen handelsregels met Noord-Ierland veranderen: ‘Johnson speelt de nationalistische kaart’


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau