Wat als Oekraïne kandidaat-lid wordt van de EU? ‘Het verzwakt onderhandelingspositie van Poetin’
Europese regeringsleiders komen vandaag in Brussel bijeen om te praten over het kandidaat-lidmaatschap van Oekraïne, Moldavië en Georgië. De verwachting is dat er een positief antwoord uit de Europese koker rolt.
Het kandidaat-lidmaatschap zit er dus na alle waarschijnlijkheid in, maar als het gaat om definitieve toetreding tot de EU houdt diplomatiedeskundige Robert van de Roer nog een slag om de arm. Er moet namelijk eerst aan zeven criteria voldaan worden. Deze zijn “mede onder invloed van de Nederlandse diplomatie geïmplementeerd in het voorstel van de Commissie”, zegt hij bij Goedemorgen Nederland op NPO 1. Dat gaat onder meer over “corruptie, oligarchen en witwassen”.
Gevolgen oorlog
De vraag of er nog rekening gehouden moet worden met Poetin “is beantwoord met nee”, zegt Van de Roer. “De onderhandelingspositie van Poetin wordt hierdoor verzwakt.” Het betekent ook dat het voor Poetin een lastig verhaal wordt om een voet tussen de deur te houden aan de onderhandelingstafel in de discussie rondom het weggeven van grondgebied. Zoals de Krim of de Donbas.
En als Europa de deur opent voor Oekraïne, “gaat Europa dan ook meer wapens leveren en voor hoe lang? Gaat Europa dan ook meer geld geven om Oekraïne vitaal op de korte termijn overeind te houden?”, vraagt Van de Roer zich af.
Met andere woorden is Poetin nu toekomstig EU-grondgebied aan het bombarderen, zegt de diplomatiedeskundige. “Dat heeft consequenties. Gaan de grote leiders nadat zij A hebben gezegd nu ook B zeggen? Eerst zal Oekraïne moeten leveren.”
‘Ik ben geen voorstander’
Joost Eerdmans, fractievoorzitter JA21, is er geen voorstander van om Oekraïne toe te laten tot de Europese Unie. De huidige 27 lidstaten die de EU momenteel heeft vindt Eerdmans “eigenlijk al te veel”.
Eerdmans haalt het Oekraïnereferendum aan uit 2016. Toen stemde 61 procent van de bevolking tegen de Associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en Oekraïne. “Dat wil niet zeggen: weg met Oekraïne. Het gaat om het verbond dat je met elkaar hebt en of dat nu beter of slechter wordt van nog meer lidstaten erbij. Wij denken dat het slechter wordt.”
Van de Roer snapt de reactie van Eerdmans. “De beheersbaarheid is een vraagstuk. Het toelaten van armere landen tot de Europese Unie zal ertoe leiden dat het accent naar het Oosten verschuift en dat de invloed van Nederland keldert.”
Verder vraagt Van de Roer zich af wat het de budgetten en het buitenlandbeleid doet. Want daarover wordt met unanimiteit besloten. “Dat is met zoveel kikkers op de wagen echt ingewikkeld.”
Schrijf je nu gratis in
"*" geeft vereiste velden aan
Door: Vick ten Wolde
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
WNL Haagse Lobby Podcast
De Nederlandse bevolking groeide in 2021 met 115 257 inwoners. Immigratie speelt daar ook een grote rol in en de verwachting is dat dit de komende decennia alleen maar zal toenemen. Dit brengt een hoop uitdagingen met zich mee. Hoe zorgen wij ervoor om dit in goede banen te leiden? Hoe zien de uitdagingen er precies uit?
Martijn de Greve bespreekt het in WNL Haagse Lobby Podcast met:
- Commissaris van de Koning in Noord-Holland, Arthur van Dijk
- Immigratiedeskundige Jan van de Beek
- Arbeidseconoom Pieter Gautier
De detailhandel draaide in het tweede kwartaal van 2022 ruim 3 procent meer omzet dan een jaar eerder, in hetzelfde kwartaal. De hogere omzet heeft…
Lees meerOekraïne heeft een eerste lading graan als voedselhulp voor Afrika over de Zwarte Zee kunnen exporteren sinds de Russische aanval. Het schip met 23.000 ton…
Lees meerTom Dumoulin stopt per direct met wielrennen. Dat heeft de winnaar van de Ronde van Italië van 2017 via sociale media laten weten. De Limburger…
Lees meerVeilig Verkeer Nederland (VVN) wil een onmiddellijk verbod op de verkoop van setjes die een elektrische fiets sneller laten rijden. Dat schrijft De Telegraaf. Op…
Lees meerIn Frankrijk is het apenpokkenvirus vastgesteld bij een hond. Naar alle waarschijnlijkheid is het huisdier besmet geraakt via zijn baasjes. Daarover schrijft het medische tijdschrift…
Lees meerVerspilling van drinkwater wordt mogelijk duurder. Waterbeheerders onderzoeken of hogere prijzen kunnen helpen om bedrijven en consumenten aan te zetten tot zuiniger watergebruik en meer…
Lees meerBijna twee derde van de veiligheidsregio’s heeft niet het afgesproken aantal opvangplekken voor Oekraïners of reguliere asielzoekers gerealiseerd. Dat blijkt volgens NRC uit interne cijfers…
Lees meerVolgens cijfers van het CBS en verschillende bevolkingsonderzoeken groeit de Nederlandse bevolking gestaag door. Nu telt Nederland zo’n 17,7 miljoen inwoners en modellen geven aan…
Lees meerDe afgelopen weken zijn ruim honderd mensen aangehouden, vanwege overtredingen en misdrijven die verband houden met de boerenprotesten, meldt de politie. Het gaat dan onder…
Lees meerDe 53-jarige vrouw die in de regio Eindhoven als oppas werkte en ontucht pleegde met zeker zeven kinderen, heeft maandag in een verklaring bij de…
Lees meerRijkswaterstaat worstelt met weggehaalde omgekeerde vlaggen die vervolgens opnieuw worden opgehangen. Hoeveel vlaggen Rijkswaterstaat heeft weggehaald en hoeveel er teruggehangen zijn, kon een woordvoerster niet…
Lees meerProRail maakt zich op voor een grotere vraag naar goederenvervoer per spoor door de lage waterstanden in belangrijke rivieren voor de binnenvaart. Brancheverenigingen van vervoersbedrijven…
Lees meerZorgminister Ernst Kuipers hoopt de ‘coronapil’ Paxlovid van farmaceut Pfizer op korte termijn beschikbaar te hebben. De onderhandelingen tussen het ministerie van Volksgezondheid (VWS) en…
Lees meerOndanks waarschuwingen van overheden en waterbedrijven om water te sparen, pompt Nederland nog ieder jaar meer water op. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag. In…
Lees meerHet KNMI waarschuwt voor onweersbuien die maandagmiddag in het zuiden en noordoosten van het land kunnen voorkomen. In Noord-Brabant, Limburg en Zeeland geldt van 12.00…
Lees meer