main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 23 juni 2022 — 07:55

Ontsnapte tbs’ers nog altijd op vrije voeten: ‘Behoorlijk gevaarlijk’

De zoektocht naar de twee tbs’ers die dinsdag uit de tbs-kliniek van de Pompestichting in Nijmegen ontsnapten duurt nog altijd voort. Het gaat om de 24-jarige Luciano Dijkman en de 27-jarige Sherwin Benshomin Windster. Het Openbaar Ministerie maakte deze namen woensdag bekend. “Deze mensen dienen achter slot en grendel te zitten”, zegt officier van justitie van het Landelijk Parket, Jirko Patist.

Dijkman is in 2021 veroordeeld tot vijf jaar cel en tbs voor een gewelddadige overval. Windster kreeg in 2019 5,5 jaar cel en tbs voor afpersing en een gewapende overval waarbij een van de slachtoffers om het leven is gekomen. Het gaat om beruchte criminelen: in 2017 prijkte de naam van Dijkman, als jongste crimineel ooit, al op de Nationale Opsporingslijst, zo schrijft De Telegraaf.

Ook is hij al vaker ontsnapt. Zo onttrok hij zich eind 2015 aan toezicht toen hij met verlof was tijdens zijn verblijf in een justitiële jeugdinrichting in Lelystad.

‘Behoorlijk gevaarlijk’

Dat de twee op vrije voeten zijn is volgens Patist “behoorlijk” gevaarlijk. “Hoewel we dat niet direct kunnen inschatten”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Maar het is natuurlijk niet voor niets dat de rechter een tbs heeft uitgesproken, dat er psychische problematiek is waarvoor ze behandeld moeten worden en met dwang moeten worden behandeld.”

Onbekenden hebben met een slijptol een gat gemaakt in de omheining van de Pompekliniek. Windster en Dijkman zijn vervolgens in een witte Volkswagen Golf met zonnedak gevlucht. Dat klinkt misschien kinderlijk eenvoudig, maar over de beveiliging van de kliniek kan Patist weinig zeggen. “De Pompekliniek is natuurlijk verantwoordelijk voor hoe de mensen daar precies gedetineerd zitten.” Patist verwijst hiervoor naar het onderzoek van de Inspectie Justitie en Veiligheid. “De toekomst zal uitwijzen hoe dit zo kon gebeuren.”

Minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) heeft een brief geschreven aan de Tweede Kamer dat de inspectie bij diens onderzoek ook de aanbevelingen zal meenemen uit eerdere interne rapporten naar ontvluchtingen in 2017 en 2019. Volgens de minister heeft de Pompestichting de slachtoffers van de delicten waarvoor de ontsnapte mannen waren veroordeeld, geïnformeerd. Er is een opsporingsbericht uitgegaan waarin de politie foto’s van de twee mannen heeft gedeeld. Het is gebruikelijk dat de inspectie ontsnappingen onderzoekt.

Ontsnappen is niet strafbaar in Nederland, maar dat betekent niet dat er geen sancties volgen als de mannen gevonden worden, zo legt Patist uit. “Het hek doorknippen is vernieling, dat is een misdrijf. Als er nog andere misdrijven gepleegd zijn kunnen ze daar natuurlijk voor vervolgd worden.”

Signalement

Beide mannen hebben een normaal postuur. Windster is 1.74 meter lang, heeft twee gouden tanden en een tatoeage op zijn borst. Tijdens de ontsnapping droeg hij een bruin trainingspak. Dijkman is 1.83 meter lang en droeg een donkerblauw trainingspak. “Omdat we niet helemaal kunnen inschatten hoe gevaarlijk ze zijn, gaan we er van uit dat ze gevaarlijk kúnnen zijn”, zegt Patist. “Dus mensen die hen zien moeten vooral niet zelf gaan acteren, maar toch vooral de politie bellen en heel duidelijk aangeven hoe ze eruit zien, waar ze op dat moment precies zijn zodat de politie direct kan acteren.”

Als mensen de mannen zien, kunnen ze de politie bereiken op de gratis opsporingstiplijn 0800-6070.


Schrijf je nu gratis in

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


LEES OOK: OM eist 12 jaar cel en tbs tegen zedenverdachte ‘Mr. Dark’

Door: Marinka Wagemans

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL Haagse Lobby Podcast

De Nederlandse bevolking groeide in 2021 met 115 257 inwoners. Immigratie speelt daar ook een grote rol in en de verwachting is dat dit de komende decennia alleen maar zal toenemen. Dit brengt een hoop uitdagingen met zich mee. Hoe zorgen wij ervoor om dit in goede banen te leiden? Hoe zien de uitdagingen er precies uit?

Martijn de Greve bespreekt het in WNL Haagse Lobby Podcast met:

  • Commissaris van de Koning in Noord-Holland, Arthur van Dijk
  • Immigratiedeskundige Jan van de Beek
  • Arbeidseconoom Pieter Gautier
Maandag tussen 20.30 en 21.30
Detailhandel ziet omzet groeien door prijsstijging, maar volume neemt af

De detailhandel draaide in het tweede kwartaal van 2022 ruim 3 procent meer omzet dan een jaar eerder, in hetzelfde kwartaal. De hogere omzet heeft…

Lees meer

Nederland groeit uit zijn voegen, hoe houden we het land met straks 20 miljoen mensen leefbaar?

Volgens cijfers van het CBS en verschillende bevolkingsonderzoeken groeit de Nederlandse bevolking gestaag door. Nu telt Nederland zo’n 17,7 miljoen inwoners en modellen geven aan…

Lees meer

Politie meldt ruim honderd aanhoudingen na stikstofprotesten

De afgelopen weken zijn ruim honderd mensen aangehouden, vanwege overtredingen en misdrijven die verband houden met de boerenprotesten, meldt de politie. Het gaat dan onder…

Lees meer

Oppas die ontucht pleegde: wat ik deed was fout, ik ben de dader

De 53-jarige vrouw die in de regio Eindhoven als oppas werkte en ontucht pleegde met zeker zeven kinderen, heeft maandag in een verklaring bij de…

Lees meer

Rijkswaterstaat: verwijderde vlaggen soms weer teruggehangen

Rijkswaterstaat worstelt met weggehaalde omgekeerde vlaggen die vervolgens opnieuw worden opgehangen. Hoeveel vlaggen Rijkswaterstaat heeft weggehaald en hoeveel er teruggehangen zijn, kon een woordvoerster niet…

Lees meer

ProRail en wegvervoerders verwachten meer drukte door laag water

ProRail maakt zich op voor een grotere vraag naar goederenvervoer per spoor door de lage waterstanden in belangrijke rivieren voor de binnenvaart. Brancheverenigingen van vervoersbedrijven…

Lees meer

Zorgminister Kuipers hoopt coronapil snel beschikbaar te hebben

Zorgminister Ernst Kuipers hoopt de ‘coronapil’ Paxlovid van farmaceut Pfizer op korte termijn beschikbaar te hebben. De onderhandelingen tussen het ministerie van Volksgezondheid (VWS) en…

Lees meer

Tekorten dreigen maar grondwatergebruik in Nederland blijft stijgen

Ondanks waarschuwingen van overheden en waterbedrijven om water te sparen, pompt Nederland nog ieder jaar meer water op. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag. In…

Lees meer

Code geel in zuiden en noordoosten vanwege onweer

Het KNMI waarschuwt voor onweersbuien die maandagmiddag in het zuiden en noordoosten van het land kunnen voorkomen. In Noord-Brabant, Limburg en Zeeland geldt van 12.00…

Lees meer

Ontvang de gratis WNL Vandaag Nieuwsbrief

Iedere dag de actualiteit gratis in je mailbox.

Schrijf je in