main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Haagse Lobby - 20 juni 2022 — 21:47

Segers (CU): ‘Stikstofcrisis kan een vorm van een burgeroorlog worden’

Fractievoorzitter van de ChristenUnie Gert-Jan Segers is allesbehalve gerust op de gevolgen van de stikstofcrisis. Die kan volgens hem, al dan niet op “een beschaafde manier”, misschien wel “een vorm van een burgeroorlog worden”. Dat zegt hij op maandagavond bij WNL Haagse Lobby. Maar: we hebben ook “alles in ons” om het probleem op de lange termijn in goede banen te leiden, stelt hij.

“Deze stikstofcrisis heeft alles in zich om totaal te ontsporen in een enorme polarisatie. Tussen stad en plattenland, tussen de ene helft van Nederland tegen de andere helft van Nederland”, zegt Segers in het NPO Radio 1-programma. “We gaan nu schaarste verdelen. Schaarste in stikstofruimte, in gezonde lucht, in goede bodem.”

En dat kan volgens Segers erg veel kapot maken, en dat in een tijd waar “al heel veel kapotgegaan is”. “Zo is het vertrouwen in de coronacrisis zwaar onder druk komen staan omdat we elkaar niet meer spraken, dat we elkaar niet meer in de ogen konden kijken”, zegt Segers. “In deze crisis kan dat nog eens keer twee gaan.”

‘Dan zie je de wanhoop en de angst’

De fractievoorzitter ziet zelf ook de wanhoop bij de boeren. Zo hield de ChristenUnie afgelopen vrijdag een bijeenkomst in Renswoude, in de Gelderse Vallei, een zwaar getroffen gebied als het gaat om het stikstofbeleid van het kabinet. “Daar kwamen dertig jonge boeren, aanhangers van Farmers Defence Force, aanrijden. We hebben ze opgewacht en we raakten aan de praat”, vertelt Segers. “We zaten op het boerenerf, en dan zie je wanhoop en angst. En als wij dan als ijzeren Hein nog zeggen: gij zult en wij walsen overal overheen, en het maakt niet uit hoe, maar we gaan onze doelen halen ten koste van alles, dan gaat er echt iets kapot.”

Segers neemt het woord ‘burgeroorlog’ in de mond omdat het hier gaat om twee werelden die “elkaar niet kennen”, stelt hij. “Ik zat eens in de trein na een boerendemonstratie op het Malieveld, en toen kwamen er een heel stel boeren in het gangpad door de trein lopen”, schetst hij. “Ik zag die mannen en dacht: jullie zijn nooit hier, en die ambtenaren die in een hoge toren hier in Den Haag met een excelsheet aan de gang zijn, zijn nooit bij jullie.” En we moeten die twee werelden bij elkaar brengen, zegt Segers. “Dus deze crisis heeft alles in zich om te ontsporen, maar ook om uiteindelijk goed af te lopen, zegt Segers. “Met een polder, met goed overleg met de provincies en met de boeren.”

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

LEES OOK: D66 wil niet meer onderhandelen over stikstofplannen: ‘Kabinet, pak door’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Het Misdaadbureau ‘Van wapenopslag tot illegale prostitutie, er gebeurt van alles achter de voordeur’

Sociale huurwoningen zijn een makkelijk doelwit voor criminelen, die panden nodig hebben voor al hun duistere zaakjes: drugs versnijden, vuurwapens opslaan of illegale prostitutie. Dat blijkt ook uit politiecijfers van de Eenheid Rotterdam die in handen zijn van Het Misdaadbureau.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Ilona Karsdorp van het Versterkingsprogramma Weerbaar tegen Ondermijning en Annelijn van den Heuvel van woningcorporatie Hef Wonen. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en achtergronden.

Beluister de podcast hier in je favoriete podcastapp!

Podcast WNL Haagse Lobby: wat komt er terecht van de nieuwe bestuurscultuur?

Het Nieuw Sociaal Contract van Pieter Omtzigt heeft bestaanszekerheid tot hét campagnethema gebombardeerd. Maar tijdens de vorige Tweede Kamerverkiezingen ging het nog over de nieuwe bestuurscultuur. Hoe moet ons openbare bestuur, van parlement en kabinet tot de ambtenarij aan toe, er uitzien na de verkiezingen van 22 november?

Presentator Martijn de Greve gaat in gesprek met:

  • Partijleider en lijsttrekker van Volt Laurens Dassen
  • Voormalig topambtenaar Mark Frequin
  • En Eric Janse de Jonge, oud-Eerste Kamerlid voor het CDA en lid van de staatscommissie Remkes.

Luister de podcast via je favoriete podcastapp.

Boeren en milieuclubs boos om vergunning Schiphol, luchtvaart blij

De luchtvaartsector haalt opgelucht adem nu Schiphol na jaren eindelijk een natuurvergunning binnen heeft, maar sommige boeren en de milieubeweging reageren verontwaardigd. Boerenactiegroep Agractie noemt…

Lees meer

Vestering bij afscheid: PvdD moet om dieren draaien, niet om ego’s

“Geen ego’s, maar dieren horen centraal te staan bij de Partij voor de Dieren.” Met die woorden neemt PvdD-Kamerlid Leonie Vestering afscheid van de Tweede…

Lees meer

Veilig Thuis: enige melding over kind bij A12-blokkade afgewezen

Veilig Thuis heeft tot nu toe maar één melding van de politie gekregen over een kind dat eerder deze maand meedeed aan de klimaatprotesten op…

Lees meer

Kuipers: verhoging zorgpremie is niet te voorkomen

Een groot deel van de Tweede Kamer wil af van de jaarlijkse verhoging van de zorgpremie. De zorg wordt voor steeds meer mensen onbetaalbaar, waardoor…

Lees meer

‘Thuiswerkwet’ van D66 en GroenLinks sneuvelt in Eerste Kamer

Een wetsvoorstel van D66 en GroenLinks waardoor werkgevers een verzoek om thuis te mogen werken niet meer zomaar zouden mogen weigeren, is gesneuveld in de…

Lees meer

Spitsheffing in het ov: loopt wellicht op tot drie à vier euro per rit

De Tweede Kamer gaat vandaag in debat over het gister gevoerde gesprek met NS-topman Wouter Koolmees, om de zogeheten ‘spitsheffing’ toe te passen in het…

Lees meer

Hoge Raad: veroordeling Jos B. kan in stand blijven

De veroordeling van Jos B. voor de dood van Nicky Verstappen kan in stand blijven. Door de lange duur van de procedure krijgt B. wel…

Lees meer

Zorgpremie rijst de pan uit, oplossingen zijn er amper

Zorgverzekeraar DSW is traditiegetrouw de eerste die de zorgpremies voor het komende jaar bekend maakt. Bij deze verzekeraar betaal je straks bijna 150 euro per…

Lees meer

Podcast Het Misdaadbureau: ‘Van wapenhandel tot aan prostitutie: er gebeurt van alles achter de voordeur’

Sociale huurwoningen zijn een makkelijk doelwit voor criminelen, die panden nodig hebben voor al hun duistere zaakjes: drugs versnijden, vuurwapens opslaan of illegale prostitutie. Dat…

Lees meer