Nog geen gastekort, maar crisisplan treedt al in werking: ‘Elke kuub gas telt’
Het kabinet doet opnieuw een dringende oproep om minder gas te verbruiken. Het stelt daarnaast een crisisplan in werking waar maatregelen in beschreven staan voor het geval daadwerkelijk tekorten ontstaan. Nu is dat nog niet het geval, benadrukken minister Rob Jetten (Energie) en staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw).
De eerste fase van het zogenoemde Bescherm- en Herstelplan Gas staat nog in het teken van “vroege waarschuwing”, zegt energieminister Rob Jetten. De stap is bedoeld om het risico dat er komende winter daadwerkelijk te weinig gas beschikbaar is, zo klein mogelijk te maken.
‘Elke kuub gas telt’
Ook in de zomer kan iedereen daaraan bijdragen, bijvoorbeeld door de airconditioning minder vaak aan te zetten of korter te douchen. “Elke kuub gas telt”, aldus Jetten. Het kabinet wijst daarnaast opnieuw op de voordelen van extra isolatie, waarmee het gasverbruik ook kan worden verminderd.
Voor bedrijven bestaat al een energiebesparingsplicht. Die wordt aangescherpt en er komt meer capaciteit beschikbaar voor handhaving. Het crisisplan stelt het kabinet daarnaast in staat de situatie op de gasmarkt nauwlettender te volgen, doordat energiebedrijven de overheid dagelijks moeten informeren over leveringen.
‘Kosten vallen mee’
De kosten die het kabinet moet maken om de gasopslagen voor de komende winter voldoende gevuld te krijgen, vallen vooralsnog mee, zegt Jetten. Hij noemt daarbij geen bedrag.
Jetten verwachtte in maart nog dat deze regeling de schatkist tussen 6 en 7 miljard euro zou kunnen gaan kosten. Maar de aanbesteding waarmee het subsidiegeld wordt verdeeld, verloopt zo succesvol dat hij inmiddels niet meer aan “dat soort bedragen” denkt.
Het kabinet durft de lat dan ook wat hoger te leggen. In EU-verband was eerder afgesproken dat de gasopslagen voor het invallen van de winter voor minstens 80 procent gevuld moeten zijn. Gezien de uitzonderlijke situatie is besloten daar nog boven te gaan zitten, aldus Jetten.
Kolencentrales
Eerder werd al bekend dat het kabinet wil toestaan dat kolencentrales de komende tijd op hogere capaciteit draaien om elektriciteit op te wekken. Daardoor hoeven gascentrales minder stroom te leveren. Met het gas dat daarmee bespaard wordt, kunnen de gasopslagen beter worden gevuld.
De stroomproductie met behulp van kolen is de laatste jaren juist flink aan banden gelegd om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. In de strijd tegen gevaarlijke klimaatverandering is een wet aangenomen die het stoken van kolen in elektriciteitscentrales vanaf 2030 zelfs helemaal verbiedt.
Oorlog
De oorlog in Oekraïne en verregaande economische sancties tegen Rusland hebben de energiemarkt evenwel volledig op zijn kop gezet. De prijzen van gas zijn torenhoog opgelopen en nu de Russen aan steeds meer landen niet meer leveren, dreigen komende winter grote tekorten te ontstaan.
Door: Redactie
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
WNL In de Kantine
Komende weken trekt WNL In de Kantine door het land met een speciale zomereditie. Deze zaterdag presenteert Fidan Ekiz live vanuit de Grolsch Veste in Enschede, tijdens de wedstrijd van de Oranjeleeuwinnen tegen Finland, een gesprek met Pieter Omtzigt – Tweede Kamerlid, Twentenaar, vader en voetballiefhebber. Ook te gast: Marinus den Hartogh, mede-oprichter van De Nieuwe Denktank die ‘het debat terug naar het midden’ wil brengen.
Reizigers die maandag met een KLM-vlucht vanaf Schiphol vertrekken doen er verstandig aan niet met de auto naar de luchthaven te komen. Dat meldt de…
Lees meerNederland moet oppassen dat het vestigingsklimaat niet in een vrije val komt. Daarvoor waarschuwt Ingrid Thijssen, voorzitter van ondernemersvereniging VNO-NCW, in een opiniestuk in NRC….
Lees meerVVD-coryfee en voormalig commissaris van de Koning in Limburg, Johan Remkes, is aangewezen als bemiddelaar die gesprekken tussen boeren en de politiek moet leiden. De…
Lees meerDe strategisch gelegen Oost-Oekraïense stad Lisitsjansk is in Russische handen gevallen, erkennen verschillende Oekraïense militaire bronnen. “In de regio Donetsk concentreren de bezetters zich op…
Lees meerDe politie heeft nog eens twee mannen aangehouden die worden verdacht van openlijke geweldpleging bij het huis van stikstofminister Christianne van der Wal op dinsdagavond….
Lees meerWe hebben een opeenstapeling van crises die niet opgelost worden, aldus Kamerlid Pieter Omtzigt in de Zomereditie van WNL in de Kantine. Hij somt op:…
Lees meerTweede Kamerlid Pieter Omtzigt is het niet eens met het stikstofbeleid van het kabinet. Hij heeft ook een motie van afkeuring ingediend. “Ik ben het…
Lees meerHet pand van het COC in Maastricht wordt al een tijd geteisterd door jongeren die er binnendringen, gaan schreeuwen, flyers meenemen om die vervolgens op…
Lees meerDe Oekraïense president Volodimir Zelenski zegt dat de Russische raketaanval op een flatgebouw in Odessa geen ongeluk was, maar een doelgerichte aanval. Hij noemde het…
Lees meerBoeren hebben zaterdagochtend het ijsbedrijf van Tweede Kamerlid Romke de Jong (D66) in het Friese Gorredijk geblokkeerd met trekkers. De gemeente moet beslissen of de…
Lees meerOud-minister Arie Pais is op 25 juni overleden, blijkt uit een rouwadvertentie in NRC. Pais was de eerste liberale minister van Onderwijs na de oorlog….
Lees meerDe boerenactiegroep Farmers Defence Force (FDF) heeft “geen idee wat er maandag allemaal gaat gebeuren”, aldus vice-voorzitter Jos Ubels zaterdag. “Maar dat er wat gaat…
Lees meerHet wordt illegaal om een geheime ruimte in een auto of vrachtwagen in te bouwen. Die kunnen namelijk dienen als opslag of vervoer van wapens…
Lees meerHet kabinet kondigt een maatregelenpakket aan om het lerarentekort in Nederland op te lossen. Ik denk dat leraren het gevoel hebben dat ze de laatste…
Lees meerVijf van de zes mensen die zwaargewond zijn geraakt door een frontale botsing bij Meppel, zijn kleine kinderen. Hoe oud ze precies zijn, is onduidelijk. Door…
Lees meer