main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 20 juni 2022 — 16:31

Crisis in de kinderopvang: ‘Het heeft gevolgen voor de gehele economie’

Het is crisis in de kinderopvang. Er staan duizenden vacatures open, kinderen worden naar huis gestuurd en contracten met ouders worden prompt opgezegd. Ouders zitten met hun handen in het haar om het gezin draaiende te houden.

“De gevolgen zijn heel groot”, zegt Marjet Winsemius, directeur Stichting Voor Werkende Ouders (SVWO) bij Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Als je als ouder je kind niet naar de kinderopvang kunt brengen, dan kun je niet werken. Dat heeft gevolgen voor de gehele economie.”

Personeelstekort

Veel sectoren kampen al met een personeelstekort en die wordt door de crisis in de kinderopvang alleen maar groter, stelt Winsemius. Het probleem is alleen dat ook in de kinderopvang men handen tekort komt. Op deze manier houdt het probleem zichzelf in stand.

Volgens Winsemius zijn er “makkelijke oplossingen” voor te vinden. In de kinderopvang gaat het vaak om kleine banen. “Dus zou je kunnen kijken wat je eraan kunt doen om de professionals die er werken meer uur te laten werken.” Daar wordt al aan gewerkt.

Strenge regelgeving

Sinds de zedenzaak uit 2010 van Robert M. bij Het Hofnarretje, waar hij tientallen kinderen misbruikte, is de wet -en regelgeving rondom de kinderopvang heel strikt geworden.

Zo werd onder andere het vierogenprincipe in het leven geroepen. Dat houdt in dat er altijd één volwassene moet meekijken of meeluisteren met een pedagogisch medewerker. Met andere woorden: een volwassene is nooit alleen samen met een kind. Dat die regelgeving sindsdien strenger is geworden noemt Winsemius “terecht”. Aan het vierogenpincipe moet ook “niet getornd worden”.

“Maar in die wetgeving zit ook een aantal regels die heel erg veel werkdruk creëert voor personeel”, gaat de bestuursvrouw verder. “Zoals de drie-uursregeling.”

Die regel stelt dat een kinderopvangorganisatie maximaal drie uur per dag mag afwijken van de beroepskracht-kindratio. Tijdens die uren mogen minder pedagogisch medewerkers worden ingezet. “Dat is een hele technische regeling die met pauzes te maken heeft. Een kind laat zich niet sturen door een pauze. Als een kind valt zeg je niet ‘jammer joh, ik ga even met pauze’.”

Kinderontwikkeling

Winsemius pleit ervoor om niet meer te spreken van kinderopvang, maar van kinderontwikkeling. Het is niet zoals asielopvang of hondenopvang, legt zij uit. Want een kinderopvang is ook een “pedagogisch ontwikkelinstrument”, waar kinderen kunnen leren.

Het zou ook werken om meer personeel te werven, denkt de SVWO-directeur. “Als je daar waarde aan hecht en laat zien wat het bijdraagt, is het ook leuker om daaraan bij te dragen.”

LEES OOK: Staat strenge regelgeving van kinderopvang versoepeling van werkdruk in de weg? ‘Niet alle regels zijn effectief’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Sven Op 1

Het aantal asielzoekers dat Nederland staat te wachten “is niet op een verantwoorde manier op te vangen”, stelt oud-minister Henk Kamp. Wat hem betreft is de maat dan ook vol. “Het is een onhoudbare situatie, en ik heb geen geduld.” Als er geen andere weg mogelijk is, adviseert hij daarom dan ook desnoods het Vluchtelingenverdrag en het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) op te zeggen.

Sven Op 1 is nu te beluisteren via je favoriete podcast-app.

Podcast Het Misdaadbureau

Minister Dilan Yeşilgöz vertelt waarom zij straatintimidatie wil verbieden. Wie zijn de daders? Laten ze zich weerhouden door een boete? En zijn er genoeg handhavers om daadwerkelijk in te grijpen?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz, burgemeester van Arnhem Ahmed Marcouch en gedragspsycholoog Dané Mulder. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom is in de cijfers en achtergronden gedoken.

Nu te beluisteren in je favoriete podcastapp!

Verdachte fataal ongeval A59 filmde zijn snelheid: 250 km per uur

De 33-jarige man uit Zevenbergschen Hoek, die ervan wordt verdacht dat hij vrijdagavond 10 maart een dodelijk ongeval veroorzaakte op de A59 bij Sprang-Capelle, reed…

Lees meer

Meerdere Jumbo-winkels verbannen sigaretten: ‘Niet meer van deze tijd’

Minstens vier Jumbo winkels stoppen een jaar eerder dan gepland met de verkoop van sigaretten, zo blijkt uit een rondgang van Omroep Brabant. Het gaat…

Lees meer

Overleden chauffeur na aantal dagen aangetroffen in cabine van truck

Op een parkeerplaats in Eindhoven heeft de politie dinsdagnacht een overleden vrachtwagenchaffeur gevonden. Dat meldt Omroep Brabant. Vermoedelijk lag de man er al enkele dagen….

Lees meer

Haagse burgemeester niet blij met niet vervolgen A12-blokkeerders

Burgemeester Jan van Zanen van Den Haag is “niet blij” met het besluit van het Openbaar Ministerie om de klimaatactivisten die zaterdag de snelweg A12…

Lees meer

Rechter gaat voorlopig niet mee in bezwaar ON! tegen brief Uslu

De rechter gaat voorlopig niet mee in het bezwaar van omroep Ongehoord Nederland tegen de brief van de NPO aan staatssecretaris Gunay Uslu (Media). Dat…

Lees meer

Aantal mensen in bijstand blijft dalen door krappe arbeidsmarkt

Het aantal mensen in de bijstand loopt steeds verder terug, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van eerste voorlopige cijfers. Sinds begin 2013…

Lees meer

Seksueel grensoverschrijdend gedrag in vrouwengevangenis Nieuwersluis

Gedetineerde vrouwen in de gevangenis in Nieuwersluis (Utrecht) zijn slachtoffer van structureel niet-integer gedrag, waaronder seksueel wangedrag, vanuit het personeel. Dit is de conclusie van…

Lees meer

Nederlandse verdachte bij groot Duits onderzoek naar IS-netwerk

In het grote onderzoek naar een financieringsnetwerk van terreurbeweging Islamitische Staat, waarvoor in heel Duitsland invallen zijn gedaan, is ook een Nederlandse verdachte in beeld….

Lees meer

VVD-prominent Henk Kamp over asiel: zeg desnoods internationale verdragen op

Het aantal asielzoekers dat Nederland staat te wachten “is niet op een verantwoorde manier op te vangen”, stelt oud-minister Henk Kamp in het WNL-radioprogramma Sven…

Lees meer

Bergkamp stuurt brief aan Twitter: neem directe actie tegen dreigtweets aan Kamerleden

Twitter moet “directe actie” en “serieuze stappen” nemen tegen bedreigende en gewelddadige tweets richting Tweede Kamerleden, zegt Kamervoorzitter Vera Bergkamp. Ze schrijft een brief aan…

Lees meer