main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 20 juni 2022 — 16:31

Crisis in de kinderopvang: ‘Het heeft gevolgen voor de gehele economie’

Het is crisis in de kinderopvang. Er staan duizenden vacatures open, kinderen worden naar huis gestuurd en contracten met ouders worden prompt opgezegd. Ouders zitten met hun handen in het haar om het gezin draaiende te houden.

“De gevolgen zijn heel groot”, zegt Marjet Winsemius, directeur Stichting Voor Werkende Ouders (SVWO) bij Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Als je als ouder je kind niet naar de kinderopvang kunt brengen, dan kun je niet werken. Dat heeft gevolgen voor de gehele economie.”

Personeelstekort

Veel sectoren kampen al met een personeelstekort en die wordt door de crisis in de kinderopvang alleen maar groter, stelt Winsemius. Het probleem is alleen dat ook in de kinderopvang men handen tekort komt. Op deze manier houdt het probleem zichzelf in stand.

Volgens Winsemius zijn er “makkelijke oplossingen” voor te vinden. In de kinderopvang gaat het vaak om kleine banen. “Dus zou je kunnen kijken wat je eraan kunt doen om de professionals die er werken meer uur te laten werken.” Daar wordt al aan gewerkt.

Strenge regelgeving

Sinds de zedenzaak uit 2010 van Robert M. bij Het Hofnarretje, waar hij tientallen kinderen misbruikte, is de wet -en regelgeving rondom de kinderopvang heel strikt geworden.

Zo werd onder andere het vierogenprincipe in het leven geroepen. Dat houdt in dat er altijd één volwassene moet meekijken of meeluisteren met een pedagogisch medewerker. Met andere woorden: een volwassene is nooit alleen samen met een kind. Dat die regelgeving sindsdien strenger is geworden noemt Winsemius “terecht”. Aan het vierogenpincipe moet ook “niet getornd worden”.

“Maar in die wetgeving zit ook een aantal regels die heel erg veel werkdruk creëert voor personeel”, gaat de bestuursvrouw verder. “Zoals de drie-uursregeling.”

Die regel stelt dat een kinderopvangorganisatie maximaal drie uur per dag mag afwijken van de beroepskracht-kindratio. Tijdens die uren mogen minder pedagogisch medewerkers worden ingezet. “Dat is een hele technische regeling die met pauzes te maken heeft. Een kind laat zich niet sturen door een pauze. Als een kind valt zeg je niet ‘jammer joh, ik ga even met pauze’.”

Kinderontwikkeling

Winsemius pleit ervoor om niet meer te spreken van kinderopvang, maar van kinderontwikkeling. Het is niet zoals asielopvang of hondenopvang, legt zij uit. Want een kinderopvang is ook een “pedagogisch ontwikkelinstrument”, waar kinderen kunnen leren.

Het zou ook werken om meer personeel te werven, denkt de SVWO-directeur. “Als je daar waarde aan hecht en laat zien wat het bijdraagt, is het ook leuker om daaraan bij te dragen.”

LEES OOK: Staat strenge regelgeving van kinderopvang versoepeling van werkdruk in de weg? ‘Niet alle regels zijn effectief’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Sven op 1 Zomereditie

Met miljoenen huishoudens die financieel in de knel raken richt vakbond FNV de ogen op de politiek en het bedrijfsleven. Zij moeten over de brug komen met geld. De bond wil daarvoor de straat op gaan en actie voeren. Voorzitter Tuur Elzinga praat erover met Thomas van Groningen in Sven op 1: Zomereditie.

Maandag t/m vrijdag om 11.30 uur

WNL Haagse Lobby Podcast

De Nederlandse bevolking groeide in 2021 met 115 257 inwoners. Immigratie speelt daar ook een grote rol in en de verwachting is dat dit de komende decennia alleen maar zal toenemen. Dit brengt een hoop uitdagingen met zich mee. Hoe zorgen wij ervoor om dit in goede banen te leiden? Hoe zien de uitdagingen er precies uit?

Martijn de Greve bespreekt het in WNL Haagse Lobby Podcast met:

  • Commissaris van de Koning in Noord-Holland, Arthur van Dijk
  • Immigratiedeskundige Jan van de Beek
  • Arbeidseconoom Pieter Gautier
Maandag tussen 20.30 en 21.30
Zorgen over lage waterstand: Rijn ligt nog maar paar centimeter boven laagste waterstand ooit

Het is uitzonderlijk dat de Rijn middenin de zomer zeer waarschijnlijk een recordlage stand gaat bereiken. Gewoonlijk is de gemiddelde waterstand bij Lobith in deze…

Lees meer

Boerenorganisaties niet blij met Remkes en koepels: ‘Ze spelen een politiek spel’

Boerenorganisaties vinden het maar niets dat bemiddelaar Johan Remkes met allerlei koepelorganisaties overleg aan het voeren is over de stikstofproblemen. “Dit gaat helemaal niks opleveren….

Lees meer

FNV-voorzitter Elzinga voorziet stakingen: ‘Inflatiecompensatie nodig, anders wordt het hete herfst’

Het kabinet overlegt deze week opnieuw over wat het kan doen tegen de torenhoge inflatie en de koopkrachtcrisis. Den Haag kijkt daarbij ook naar werkgevers….

Lees meer

Detailhandel ziet omzet groeien door prijsstijging, maar volume neemt af

De detailhandel draaide in het tweede kwartaal van 2022 ruim 3 procent meer omzet dan een jaar eerder, in hetzelfde kwartaal. De hogere omzet heeft…

Lees meer

Nederland groeit uit zijn voegen, hoe houden we het land met straks 20 miljoen mensen leefbaar?

Volgens cijfers van het CBS en verschillende bevolkingsonderzoeken groeit de Nederlandse bevolking gestaag door. Nu telt Nederland zo’n 17,7 miljoen inwoners en modellen geven aan…

Lees meer

Politie meldt ruim honderd aanhoudingen na stikstofprotesten

De afgelopen weken zijn ruim honderd mensen aangehouden, vanwege overtredingen en misdrijven die verband houden met de boerenprotesten, meldt de politie. Het gaat dan onder…

Lees meer

Oppas die ontucht pleegde: wat ik deed was fout, ik ben de dader

De 53-jarige vrouw die in de regio Eindhoven als oppas werkte en ontucht pleegde met zeker zeven kinderen, heeft maandag in een verklaring bij de…

Lees meer

Rijkswaterstaat: verwijderde vlaggen soms weer teruggehangen

Rijkswaterstaat worstelt met weggehaalde omgekeerde vlaggen die vervolgens opnieuw worden opgehangen. Hoeveel vlaggen Rijkswaterstaat heeft weggehaald en hoeveel er teruggehangen zijn, kon een woordvoerster niet…

Lees meer

Ontvang de gratis WNL Vandaag Nieuwsbrief

Iedere dag de actualiteit gratis in je mailbox.

Schrijf je in