Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Wordt de vijf dagen bedenktijd bij abortus afgeschaft? ‘Belangrijke stap voor alle vrouwen in Nederland’

De Eerste Kamer buigt zich vandaag over de verplichte vijf dagen bedenktijd voor abortus. De vraag die op tafel ligt is of deze regel moet worden afgeschaft. Eerder was een meerderheid in de Tweede Kamer voorstander van dit voorstel.

Uiteraard zijn er voor- en tegenstanders voor de verplichte vijf dagen bedenktijd. Confessionele -en meer conservatieve partijen zeggen dat die bedenktijd ervoor zorgt dat er zorgvuldig wordt nagedacht om over te gaan tot abortus. Liberalen en progressieve partijen denken daar anders over en vinden het paternalistisch niet van deze tijd dat vrouwen bij wet tot nadenken worden verplicht.

Tot die laatste groep behoort ook GroenLinks-Kamerlid Corinne Ellemeet. "Die vijf dagen bedenktijd kunnen heel veel stress opleveren", zegt Ellemeet, die vindt dat iemand er gewoon moet naar kunnen handelen als zij al weten dat zij een abortus willen.

Samenspel vrouw en arts

Bij het afschaffen van de bedenktijd, is het niet zo dat een besluit halsoverkop genomen wordt. "Natuurlijk heb je altijd een arts die kijkt of de vrouw zorgvuldig dat besluit heeft genomen", zegt Ellemeet bij Goedemorgen Nederland.

Dan wordt het meer een samenspel tussen vrouw en arts. "Voor vrouwen die wel nog twijfelen is er alle ruimte om er langer over na te denken."

Wetswijziging

Als de wet erdoor komt "zou het echt fantastisch zijn" volgens het Kamerlid. "We hebben de abortuswet al 40 jaar lang niet veranderd. Terwijl er al 40 jaar lang vanuit de samenleving, vanuit vrouwen en ook vanuit artsen gezegd wordt dat die wet op dit punt aangepast moet worden."

"Als het ons lukt zou het echt een hele belangrijke stap zijn voor alle vrouwen in Nederland", sluit Ellemeet af.

'Betutteling'

Zorgjournalist bij EW Magazine Marieke ten Katen zegt dat "het een beetje als een betutteling wordt ervaren dat je vanuit de overheid gaat zeggen hoe je iets zorgvuldig inricht".

Er zijn namelijk wel meer ingrijpen waar je goed over moet nadenken als patiënt en als arts. "En dan laten we het ook aan hen onderling over." En in het geval bij abortus is "er een heel zorgvuldig proces op ingericht om zeker te weten dat het inderdaad een weloverwogen en een eigen beslissing is."

LEES OOK: Tweede Kamer stemt in met abortuspil via huisarts


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau