main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 14 juni 2022 — 10:42

‘Het asielbeleid kraakt en piept aan alle kanten’

Twee adviesraden concluderen in een advies aan het kabinet dat de overheid de asielcrisis zelf heeft veroorzaakt. Zij stellen dat asielopnames telkens worden afgewacht, waarna er crisismaatregelen moeten volgen. Kortom, er is een chronisch gebrek aan vooruitzien, aldus de adviesraden.

Bovendien werkt de taakverdeling tussen het Rijk, gemeenten en uitvoerders niet. Het kabinet moet de asielsituatie niet als crisis behandelen, maar als maatschappelijk probleem, zo adviseren de adviesraden. Na de zomer komen ze met streefgetallen voor het kabinet, net als in Australië en Canada.

Ter Apel

In Ter Apel waren de 130 beschikbare stoelen om op te slapen gisteren helemaal vol. Daarom werd besloten om het Rode Kruis tenten op te laten zetten, in totaal tien, op het aanmeldcentrum in Ter Apel.

Dagelijks melden tweehonderd nieuwe asielzoekers zich in Ter Apel. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers zoekt al maanden naar nieuwe plekken voor asielzoekers. Maar het lijkt nog niet te lukken. Veiligheidsregio’s gaan nu crisisopvang verzorgen voor zeshonderd asielzoekers, elk 150.

Volgens VVD-Kamerlid Ulysse Ellian moeten we er alles aan doen om op de lange termijn een oplossing te vinden. “De realiteit is dat de instroom heel groot is, en de uitstroom veel lager.” Ellian vindt het verder lastig om er iets over te zeggen, geeft hij aan bij Goedemorgen Nederland. “Maar het is duidelijk, dit kraakt en piept aan alle kanten.”

LEES OOK: Femke Halsema wil drugscriminaliteit tegengaan door meer controle op de aankoop van vastgoed

Door: Wessel Wierda

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Sven op 1 Zomereditie

Met miljoenen huishoudens die financieel in de knel raken richt vakbond FNV de ogen op de politiek en het bedrijfsleven. Zij moeten over de brug komen met geld. De bond wil daarvoor de straat op gaan en actie voeren. Voorzitter Tuur Elzinga praat erover met Thomas van Groningen in Sven op 1: Zomereditie.

Maandag t/m vrijdag om 11.30 uur

WNL Haagse Lobby Podcast

De Nederlandse bevolking groeide in 2021 met 115 257 inwoners. Immigratie speelt daar ook een grote rol in en de verwachting is dat dit de komende decennia alleen maar zal toenemen. Dit brengt een hoop uitdagingen met zich mee. Hoe zorgen wij ervoor om dit in goede banen te leiden? Hoe zien de uitdagingen er precies uit?

Martijn de Greve bespreekt het in WNL Haagse Lobby Podcast met:

  • Commissaris van de Koning in Noord-Holland, Arthur van Dijk
  • Immigratiedeskundige Jan van de Beek
  • Arbeidseconoom Pieter Gautier
Maandag tussen 20.30 en 21.30
Zorgen over lage waterstand: Rijn ligt nog maar paar centimeter boven laagste waterstand ooit

Het is uitzonderlijk dat de Rijn middenin de zomer zeer waarschijnlijk een recordlage stand gaat bereiken. Gewoonlijk is de gemiddelde waterstand bij Lobith in deze…

Lees meer

Boerenorganisaties niet blij met Remkes en koepels: ‘Ze spelen een politiek spel’

Boerenorganisaties vinden het maar niets dat bemiddelaar Johan Remkes met allerlei koepelorganisaties overleg aan het voeren is over de stikstofproblemen. “Dit gaat helemaal niks opleveren….

Lees meer

FNV-voorzitter Elzinga voorziet stakingen: ‘Inflatiecompensatie nodig, anders wordt het hete herfst’

Het kabinet overlegt deze week opnieuw over wat het kan doen tegen de torenhoge inflatie en de koopkrachtcrisis. Den Haag kijkt daarbij ook naar werkgevers….

Lees meer

Detailhandel ziet omzet groeien door prijsstijging, maar volume neemt af

De detailhandel draaide in het tweede kwartaal van 2022 ruim 3 procent meer omzet dan een jaar eerder, in hetzelfde kwartaal. De hogere omzet heeft…

Lees meer

Nederland groeit uit zijn voegen, hoe houden we het land met straks 20 miljoen mensen leefbaar?

Volgens cijfers van het CBS en verschillende bevolkingsonderzoeken groeit de Nederlandse bevolking gestaag door. Nu telt Nederland zo’n 17,7 miljoen inwoners en modellen geven aan…

Lees meer

Politie meldt ruim honderd aanhoudingen na stikstofprotesten

De afgelopen weken zijn ruim honderd mensen aangehouden, vanwege overtredingen en misdrijven die verband houden met de boerenprotesten, meldt de politie. Het gaat dan onder…

Lees meer

Oppas die ontucht pleegde: wat ik deed was fout, ik ben de dader

De 53-jarige vrouw die in de regio Eindhoven als oppas werkte en ontucht pleegde met zeker zeven kinderen, heeft maandag in een verklaring bij de…

Lees meer

Rijkswaterstaat: verwijderde vlaggen soms weer teruggehangen

Rijkswaterstaat worstelt met weggehaalde omgekeerde vlaggen die vervolgens opnieuw worden opgehangen. Hoeveel vlaggen Rijkswaterstaat heeft weggehaald en hoeveel er teruggehangen zijn, kon een woordvoerster niet…

Lees meer

Ontvang de gratis WNL Vandaag Nieuwsbrief

Iedere dag de actualiteit gratis in je mailbox.

Schrijf je in