main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Sven op 1 - 14 juni 2022 — 13:03

Arts-microbioloog Jaap Goudsmit kritisch op kabinetsplannen: ‘Zo zijn we weer te laat’

Het kabinet presenteerde gisteren de langverwachte langetermijnstrategie voor als er een nieuwe coronagolf uitbreekt. In de ogen van arts-microbioloog Jaap Goudsmit is hier echter geen sprake van een plan, maar van “visie” die “onvoldoende is”. Dat zegt hij vanmorgen in Sven op 1 op NPO Radio 1.

Goudsmit heeft de hele ‘visie’ doorgenomen en vergelijkt dit met zijn boek Een Gezonde Toekomst, dat vanavond gepresenteerd wordt. “Wat het kabinet doet is zich, net zoals voorheen, reactief opstellen.”

Benaderen als griep

Goudsmit heeft een ander idee. “Waarom het niet net zo doen als met de griep”, vraagt hij zich af. “Bij griep wordt het virus niet gemonitord en wordt er niet gekeken of het zich verspreidt. Dat hoef je op dat moment ook niet te weten.”

Het plan van zorgminster Ernst Kuipers en co. is “te ingewikkeld” volgens Goudsmit. “Het betekent dat je eerst moet weten wat er gebeurt. Het duurt een hele tijd voordat je dat weet en dan ben je weer te laat.” En dat kan voorkomen worden. “Als er nu al bij de huisarts griepvaccins worden besteld bij de overheid, waarom dan niet dezelfde logistiek gebruiken.”

Voorzorgsprincipe

In het plan van het kabinet wordt het voorzorgsprincipe gehanteerd, maar op een andere manier, stelt Goudsmit. Want “het voorzorgsprincipe houdt iets heel anders in dan in deze visie naar voren wordt gebracht”.

Goudsmit legt uit dat als je het voorzorgsprincipe zou hanteren, corona op dezelfde manier benaderd wordt als de griep. En dat is niet terug te zien in de visie van Kuipers. Daarin wordt er gekeken naar wat het virus doet en hoe het zich verspreidt. “Daar hebben wij relatief een slechte kijk op en wij weten te weinig”, concludeert de arts-microbioloog.

Het kabinet kiest dan de meest makkelijke weg. “Dan kun je natuurlijk besluiten om iedereen die last heeft van het virus te vaccineren, om te voorkomen dat de zorg overbelast raakt en dat mensen op de ic komen of eraan kunnen sterven.”

Debat

Goudsmit vindt het een goede zet om een debat te voeren over de strategie die het kabinet van plan is te voeren. “Omdat ik denk dat als je het virus links laat liggen en je concentreert je op de mens en op de bescherming. Dan zet je nu al de vaccinatiestrategie in en vaccineer je alle 4 miljoen mensen die de griepprik krijgen.”

Luister deze aflevering hier nu terug als podcast! 

LEES OOK: Ministerie heeft sectorplannen voor corona nog niet af: ‘Vraag of het allemaal op tijd is’


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Is er een toekomst voor het Nationaal Groeifonds?

Het Nationaal Groeifonds, dat duurzame en technologische innovatie moest stimuleren, wordt voorlopig op pauze gezet. Bedrijven zijn bezorgd. Is dit het definitieve einde? Presentator Martijn de Greve bepreekt het met de volgende gasten:

  • MKB-voorman Jacco Vonhof;
  • Bestuursvoorzitter bij TNO Tjark Tjin-a-Tsoi;
  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

De wereld van cocaïnewasserijen: 'Deze spijkerbroek staat stijf van de coke'

Hoe werkt een cokewasserij? Hoeveel van die drugsfabriekjes zijn er in ons land en welk gevaar loopt de directe omgeving?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met misdaadjournalist van het AD Chiel Timmermans en Jorrit van den Berg, deskundige ‘verdovende middelen’ van het Nederlands Forensisch Instituut. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom duikt in de cijfers en mag met Jorrit mee naar het NFI om te zien hoe zij onderzoek doen naar het uitwassen van coke.

Luister de podcast hier!

Baudet betuigt spijt voor incident Klaver maar kwam niet opdagen

FVD-leider Thierry Baudet heeft in een telefoongesprek met Kamervoorzitter Martin Bosma spijt betuigd voor wat hij woensdag na een debat heeft gezegd tegen Jesse Klaver…

Lees meer

Rutte vraagt Xi druk te zetten op Rusland

China moet druk zetten op Rusland om zo de oorlog in Oekraïne “in de goede richting te duwen”. Dat heeft demissionair premier Mark Rutte aan…

Lees meer

RIVM en TNO vragen om beleid tegen groeiende werkstress

Gezondheidsinstituut RIVM en organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek TNO adviseren het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aanvullend beleid te bedenken tegen de toenemende druk op…

Lees meer

Bewoners aan provincie: voorkom een McDonald’s naast de Veluwe

Bewoners van Rheden in Gelderland willen dat de provincie helpt de komst van een McDonald’s aan de rand van het dorp, pal naast het Nationaal…

Lees meer

Adema verwacht geen versoepeling mestregels uit Brussel

Demissionair landbouwminister Piet Adema verwacht niet dat Brussel de aankomende verlaging van mestplafonds in Nederland nog enigszins gaat versoepelen. Het is daarom aan de Nederlandse…

Lees meer

OM gaat niet in cassatie tegen vrijspraak doodslag Carlo Heuvelman

Het Openbaar Ministerie gaat niet in cassatie tegen de uitspraak van het hof in de Mallorcazaak. Het hof in Leeuwarden sprak 14 maart hoofdverdachte Sanil….

Lees meer

Voorzitter NPD: betrek uitvoeringsorganisaties bij formatie voor uitvoerbaar regeerakkoord

Nathalie van Berkel, voorzitter van het Netwerk van Publieke Dienstverleners (NPD), wil dat de formerende partijen uitvoeringsorganisaties betrekken bij de formatie. “Het zou zaken enorm veel makkelijker maken”,…

Lees meer