main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Op Zondag - 12 juni 2022 — 14:39

Hoogleraar Rob de Wijk: Westen staat snel voor cruciale beslissing over Oekraïne

Hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk sluit niet uit dat Oekraïne op (korte) termijn lid mag worden van de Europese Unie en de NAVO. Hij denkt dat het Westen binnenkort voor de beslissing staat Oekraïne op te geven of te betrekken. “Die kant gaat het op”, aldus De Wijk in het televisieprogramma WNL Op Zondag op NPO 1.

Oekraïne voldoet niet aan de criteria van Kopenhagen, de voorwaarden waaraan niet-EU-landen in ieder geval moeten voldoen om in aanmerking te komen voor lidmaatschap van de Europese Unie. Maar “als er een wapenstilstand komt, komt de wederopbouw van Oekraïne grotendeels op de schouders van de Europese Unie terecht”. Mogelijk zou die dan besluiten Oekraïne lid te laten worden om zo “volledige controle” te hebben over die wederopbouw, denkt De Wijk.

Voor de NAVO geldt “dat als je veiligheidsgaranties wil geven, je vrij snel tot de conclusie komt dat je Oekraïne lid moet maken”, vervolgt de hoogleraar. Op dit moment is de NAVO juist “terughoudend” aan het worden, ziet De Wijk. Met name als het gaat om nieuwe wapenleveranties. “We weten nu wat Poetin voor persoon is. De verdediging van de NAVO moet op orde komen. Dat betekent automatisch ook dat je niet alle wapens kan verhuizen naar Oekraïne.”

De Wijk benadrukt dat het voor de NAVO de “primaire verantwoordelijkheid” is om te zorgen voor de veiligheid van eigen burgers. Maar volgens hem staat Europa voor een “totale revolutie van de veiligheidssituatie. We hebben te maken met een heel agressief Rusland”.

Waarschuwingen

Volgens De Wijk waren waarschuwingen over die agressieve houding van Moskou te lang aan dovemansoren gericht. “Mijn collega’s hebben dit al zo ontzettend lang zien aankomen”, doelt hij op de huidige escalatie in Oekraïne. “In 2014 was er de annexatie van De Krim. Dat bleek voor niemand een wake up-call. Het was het negeren van de situatie en dan kom je hierin terecht. 2014 heeft ook nooit geleid tot een verbetering van Defensie en nu krijg je de rekening gepresenteerd.”

Hij vindt dat er “onmogelijke fouten zijn gemaakt in het verleden. Die moeten nu worden rechtgezet tegen ongelofelijk hoge kosten. Daar erger ik mij aan.”

Biden

Volgens De Wijk is het uiteindelijk de Amerikaanse president Joe Biden die uiteindelijk beslist of Oekraïne op de huidige wijze verzet kan bieden tegen Rusland. “Zelenski is afhankelijk van de wapens van Biden.” Op dit moment is er aan Oekraïense zijde al een tekort aan moderne wapensystemen aan het ontstaan, zegt De Wijk. “Ze komen in onvoldoende mate aan. Dat is een geweldig probleem.”

Hij denkt dat ook Biden uiteindelijk mikt op onderhandelingen tussen Oekraïne en Rusland. “Biden draait aan de knoppen” door het leveren van wapens. “Als hij denkt: nu is het genoeg, is het genoeg. Dan kan Zelenski door blijven vechten, maar niet op de huidige manier. Biden heeft gezegd dat hij Zelenski een zo goed mogelijke onderhandelingspositie wil bieden. Als dat zo is prijst Biden in dat er compromissen worden gesloten.”

Mogelijk duurt het niet lang meer voor onderhandelingen voor Kiev onvermijdelijk worden. Volgens een adviseur van de Oekraïense president Zelenski sneuvelen er op dit moment dagelijks 200 Oekraïense troepen, meldde de BBC. De Wijk: “Er circuleren nu getallen van 40.000 tot 50.000 Oekraïners die niet meer kunnen vechten omdat ze of gewond zijn of dood. Rusland heeft hetzelfde probleem, maar ook een groter reservoir”, besluit hij.

Luister de uitzending hier terug als podcast! 

LEES OOK: Von der Leyen in Oekraïne om te praten over wederopbouw en hervormingen

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, prominente gasten en actuele kwesties. Werk moet lonen, daarover komt zakenvrouw Annemarie van Gaal. Iemand die meer dagen gaat werken, houdt er vaak weinig aan over. Zij pleit ervoor om het totale toeslagencircus af te schaffen. Professor Ruud Koopmans is te gast over de nijpende asielcrisis. De hoogleraar schreef het boek De Asielloterij en komt met een andere aanpak van migratie. Amerika-deskundige Kenneth Manusama over de mogelijke vervolging van Hunter Biden. Wat zijn de gevolgen voor zijn vader president Joe Biden? En het laatste nieuws over de komende verkiezingen.

Luister de podcast terug via je favoriete podcastapp!

Aanvulling en correctie WNL Op Zondag

Zondagmorgen bespraken we in de uitzending van WNL Op Zondag het haperende Europese asielbeleid met professor Ruud Koopmans. In dat gesprek hebben we een vergissing…

Lees meer

Is het Europese asielsysteem doodziek? ‘Inefficiënt en onmenselijk’

Het asielbeleid in Nederland is volgens professor Ruud Koopmans niet in orde. Daarover schreef hij het boek ‘De Asielloterij’. Hij vindt dat er van alles…

Lees meer

Politie zet traangas in bij ongeregeldheden rond ArenA

De politie heeft zondag traangas gebruikt om supporters die zich rond de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam hebben verzameld uiteen te drijven. Na de gestaakte…

Lees meer

Ouwehand: ik treed tijdelijk terug als lijsttrekker PvdD

Esther Ouwehand trekt zich, ondanks protest van de leden van haar partij, tijdelijk terug als lijsttrekker van de Partij voor de Dieren. Ze doet dit…

Lees meer

PvdD-congres stemt tegen, maar onderzoek naar Ouwehand gaat door

Het onderzoek naar integriteitsmeldingen over Esther Ouwehand gaat gewoon door. Dat heeft het nieuwe bestuur van de Partij voor de Dieren zondag bekendgemaakt op het…

Lees meer

Dem. Justitieminister Dilan Yesilgöz: ‘Wij halen actief geen Nederlandse IS-strijders op’

Lijsttrekker van de VVD en demissionair minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yesilgöz reageert in WNL Op Zondag op de discussie die op sociale media…

Lees meer

Politie maakt einde aan blokkade A12 door klimaatactivisten

De politie heeft zondagmiddag een einde gemaakt aan de blokkade van de A12 in Den Haag door klimaatactivisten, meldt de gemeente. De weg wordt schoongemaakt…

Lees meer

Moet het toeslagenstelsel op de schop? ‘We moeten uit deze vicieuze cirkel’

Werken moet lonen, maar soms houden we er weinig aan over. Door zowel toeslagen als belastingregelingen kun je met parttime werken bijna net zo veel…

Lees meer

Ontploffing bij woning met regenboogvlag in Amsterdam

Bij een woning in Amsterdam waar een regenboogvlag hing is zaterdagavond een ontploffing geweest. Op het trottoir is een vloeistof aangetroffen die korte tijd in…

Lees meer

Moet de bruine kroeg een monumentenstatus krijgen? ‘Erkenning van historische waarde’

De bruine kroeg dreigt uit het straatbeeld te verdwijnen. Steeds meer oude kroegen worden opgekocht en omgetoverd tot hippe tenten. PvdA-fractievoorzitter in Amsterdam Lian Heinhuis…

Lees meer

Honderden klimaatactivisten aangehouden op A12

De politie heeft zaterdag 552 klimaatactivisten aangehouden die de A12 in Den Haag deels blokkeerden. Dat zijn er meer dan bij de wegblokkades van de…

Lees meer