main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Op Zondag - 12 juni 2022 — 14:39

Hoogleraar Rob de Wijk: Westen staat snel voor cruciale beslissing over Oekraïne

Hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk sluit niet uit dat Oekraïne op (korte) termijn lid mag worden van de Europese Unie en de NAVO. Hij denkt dat het Westen binnenkort voor de beslissing staat Oekraïne op te geven of te betrekken. “Die kant gaat het op”, aldus De Wijk in het televisieprogramma WNL Op Zondag op NPO 1.

Oekraïne voldoet niet aan de criteria van Kopenhagen, de voorwaarden waaraan niet-EU-landen in ieder geval moeten voldoen om in aanmerking te komen voor lidmaatschap van de Europese Unie. Maar “als er een wapenstilstand komt, komt de wederopbouw van Oekraïne grotendeels op de schouders van de Europese Unie terecht”. Mogelijk zou die dan besluiten Oekraïne lid te laten worden om zo “volledige controle” te hebben over die wederopbouw, denkt De Wijk.

Voor de NAVO geldt “dat als je veiligheidsgaranties wil geven, je vrij snel tot de conclusie komt dat je Oekraïne lid moet maken”, vervolgt de hoogleraar. Op dit moment is de NAVO juist “terughoudend” aan het worden, ziet De Wijk. Met name als het gaat om nieuwe wapenleveranties. “We weten nu wat Poetin voor persoon is. De verdediging van de NAVO moet op orde komen. Dat betekent automatisch ook dat je niet alle wapens kan verhuizen naar Oekraïne.”

De Wijk benadrukt dat het voor de NAVO de “primaire verantwoordelijkheid” is om te zorgen voor de veiligheid van eigen burgers. Maar volgens hem staat Europa voor een “totale revolutie van de veiligheidssituatie. We hebben te maken met een heel agressief Rusland”.

Waarschuwingen

Volgens De Wijk waren waarschuwingen over die agressieve houding van Moskou te lang aan dovemansoren gericht. “Mijn collega’s hebben dit al zo ontzettend lang zien aankomen”, doelt hij op de huidige escalatie in Oekraïne. “In 2014 was er de annexatie van De Krim. Dat bleek voor niemand een wake up-call. Het was het negeren van de situatie en dan kom je hierin terecht. 2014 heeft ook nooit geleid tot een verbetering van Defensie en nu krijg je de rekening gepresenteerd.”

Hij vindt dat er “onmogelijke fouten zijn gemaakt in het verleden. Die moeten nu worden rechtgezet tegen ongelofelijk hoge kosten. Daar erger ik mij aan.”

Biden

Volgens De Wijk is het uiteindelijk de Amerikaanse president Joe Biden die uiteindelijk beslist of Oekraïne op de huidige wijze verzet kan bieden tegen Rusland. “Zelenski is afhankelijk van de wapens van Biden.” Op dit moment is er aan Oekraïense zijde al een tekort aan moderne wapensystemen aan het ontstaan, zegt De Wijk. “Ze komen in onvoldoende mate aan. Dat is een geweldig probleem.”

Hij denkt dat ook Biden uiteindelijk mikt op onderhandelingen tussen Oekraïne en Rusland. “Biden draait aan de knoppen” door het leveren van wapens. “Als hij denkt: nu is het genoeg, is het genoeg. Dan kan Zelenski door blijven vechten, maar niet op de huidige manier. Biden heeft gezegd dat hij Zelenski een zo goed mogelijke onderhandelingspositie wil bieden. Als dat zo is prijst Biden in dat er compromissen worden gesloten.”

Mogelijk duurt het niet lang meer voor onderhandelingen voor Kiev onvermijdelijk worden. Volgens een adviseur van de Oekraïense president Zelenski sneuvelen er op dit moment dagelijks 200 Oekraïense troepen, meldde de BBC. De Wijk: “Er circuleren nu getallen van 40.000 tot 50.000 Oekraïners die niet meer kunnen vechten omdat ze of gewond zijn of dood. Rusland heeft hetzelfde probleem, maar ook een groter reservoir”, besluit hij.

Luister de uitzending hier terug als podcast! 

LEES OOK: Von der Leyen in Oekraïne om te praten over wederopbouw en hervormingen

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Stand van Nederland: Generatie Next

Welke gevolgen hebben de extreem gestegen bouwkosten voor millennials die net een huis hebben gekocht of op zoek zijn naar een huis? Presentatrice en millennial Jill Bleiksloot heeft na tweeënhalf jaar zoeken eindelijk haar droomhuis kunnen kopen. Welke invloed hebben de stijgende bouwprijzen op haar koopcontract? En wat betekent de gestegen rente voor de jonge generatie op de woningmarkt? Jill Bleiksloot zocht het uit.

Donderdag om 21:05

Terugkijken: De Bodyguard

De kandidaten zien zich opgesloten in een donkere kamer in een verlaten loods tezamen met een man die ze irritant lastigvalt. Alleen als ze via een porto helder kunnen communiceren met hun partner kunnen ze bevrijd worden. Dat betekent wel dat ze, zoals geleerd, zichzelf moeten afschermen van de vervelende man. Een tweede opdracht speelt zich af op een boot.

De kandidaten moeten een belangrijke Amerikaanse CEO beveiligen tijdens een tocht door de grachten. Maar wat als hij ineens van de boot wil en de schipper nergens kan aanmeren? Welmoed Sijtsma volgt en ondersteunt de kandidaten in alle opdrachten.

Kijk deze aflevering van De Bodyguard nu terug!

Woensdag vanaf 20.25 uur
Van der Burg: 1700 extra plekken minderjarige asielzoekers nodig

Voor 1 januari zijn er 1700 extra opvangplekken nodig voor minderjarige vreemdelingen (amv), schrijft staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) aan gemeenten. Als dat niet…

Lees meer

NS vreest meer verschraling dienstregeling door personeelstekort

De Nederlandse Spoorwegen zijn bang dat de dienstregeling nog verder afgeschaald wordt als er niet op tijd extra personeel gevonden wordt, bevestigt de NS na…

Lees meer

Dode gevonden in Amsterdams centrum, politie gaat uit van misdrijf

De politie heeft in het centrum van Amsterdam een lichaam gevonden van een persoon die door een misdrijf om het leven is gekomen. Vermoedelijk gaat…

Lees meer

Kaag denkt niet direct aan bezuinigen om prijsplafond te betalen

Minister Sigrid Kaag (Financiën) denkt niet in de eerste plaats aan bezuinigingen als oplossing voor het in potentie gigantische gat in de begroting dat het…

Lees meer

Mallorcaverdachte heeft spijt van video en uitdelen eerste klap

De 20-jarige Lars van den H. uit Hilversum heeft spijt van het uitdelen van een van de eerste klappen tijdens de gewelddadige uitgaansnacht op Mallorca…

Lees meer

Man woest dat hij nummertje moet trekken in apotheek: rijdt met auto pui aan gort

Een patiënt die donderdag zijn medicijnen kwam ophalen bij een apotheek in Culemborg werd zo boos toen hij een nummertje moest trekken, dat hij zijn…

Lees meer

Schiphol komt met toeslag van 2,50 euro per uur voor beveiligers

Schiphol geeft beveiligers nog eens een toeslag van 2,50 euro per uur om de personeelstekorten op de luchthaven tegen te gaan. De nieuwe toeslag komt…

Lees meer

Tarieven netbeheerders vallen buiten prijsplafond: kosten stijgen gemiddeld met 120 euro

Huishoudens zijn volgend jaar gemiddeld bijna 120 euro extra kwijt aan tarieven voor netbeheerders. Ook bedrijven die veel energie verbruiken moeten straks veel meer gaan…

Lees meer

Poetin wil massale uittocht tegengaan door meer Russen vrij te stellen

De Russische president Vladimir Poetin heeft, vanwege de paniek onder jonge mannen in Rusland door de gedeeltelijke mobilisatie voor de oorlog in Oekraïne, meer groepen…

Lees meer

Gemeenten regelen tijdelijke opvanglocaties voor vluchtelingen

Op verschillende locaties in het land worden op korte termijn tijdelijke opvanglocaties ingericht om de druk op Ter Apel en de reguliere asielzoekerscentra verder te…

Lees meer

Tijgermug in september drie keer aangetroffen in Amsterdam

De tijgermug is in september drie keer gevonden in Amsterdam, zo komt naar voren uit de gegevens van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Het…

Lees meer

Gert-Jan Segers sprak ook buiten ChristenUnie met kandidaat-landbouwministers

In de zoektocht naar een nieuwe minister van Landbouw, heeft Gert-Jan Segers ook gepraat met kandidaten van buiten de ChristenUnie. Er was in de zoektocht…

Lees meer

OM verwijt Mallorcaverdachte meineed, verdachte aangehouden

Het Openbaar Ministerie verwijt Martijn T., een van de verdachten in de Mallorcazaak, meineed. T. is op de derde zittingsdag in de rechtbank aangehouden. Martijn…

Lees meer

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

Blijf nu op de hoogte van het laatste nieuws.

Klik hier