main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Op Zondag - 12 juni 2022 — 14:39

Hoogleraar Rob de Wijk: Westen staat snel voor cruciale beslissing over Oekraïne

Hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk sluit niet uit dat Oekraïne op (korte) termijn lid mag worden van de Europese Unie en de NAVO. Hij denkt dat het Westen binnenkort voor de beslissing staat Oekraïne op te geven of te betrekken. “Die kant gaat het op”, aldus De Wijk in het televisieprogramma WNL Op Zondag op NPO 1.

Oekraïne voldoet niet aan de criteria van Kopenhagen, de voorwaarden waaraan niet-EU-landen in ieder geval moeten voldoen om in aanmerking te komen voor lidmaatschap van de Europese Unie. Maar “als er een wapenstilstand komt, komt de wederopbouw van Oekraïne grotendeels op de schouders van de Europese Unie terecht”. Mogelijk zou die dan besluiten Oekraïne lid te laten worden om zo “volledige controle” te hebben over die wederopbouw, denkt De Wijk.

Voor de NAVO geldt “dat als je veiligheidsgaranties wil geven, je vrij snel tot de conclusie komt dat je Oekraïne lid moet maken”, vervolgt de hoogleraar. Op dit moment is de NAVO juist “terughoudend” aan het worden, ziet De Wijk. Met name als het gaat om nieuwe wapenleveranties. “We weten nu wat Poetin voor persoon is. De verdediging van de NAVO moet op orde komen. Dat betekent automatisch ook dat je niet alle wapens kan verhuizen naar Oekraïne.”

De Wijk benadrukt dat het voor de NAVO de “primaire verantwoordelijkheid” is om te zorgen voor de veiligheid van eigen burgers. Maar volgens hem staat Europa voor een “totale revolutie van de veiligheidssituatie. We hebben te maken met een heel agressief Rusland”.

Waarschuwingen

Volgens De Wijk waren waarschuwingen over die agressieve houding van Moskou te lang aan dovemansoren gericht. “Mijn collega’s hebben dit al zo ontzettend lang zien aankomen”, doelt hij op de huidige escalatie in Oekraïne. “In 2014 was er de annexatie van De Krim. Dat bleek voor niemand een wake up-call. Het was het negeren van de situatie en dan kom je hierin terecht. 2014 heeft ook nooit geleid tot een verbetering van Defensie en nu krijg je de rekening gepresenteerd.”

Hij vindt dat er “onmogelijke fouten zijn gemaakt in het verleden. Die moeten nu worden rechtgezet tegen ongelofelijk hoge kosten. Daar erger ik mij aan.”

Biden

Volgens De Wijk is het uiteindelijk de Amerikaanse president Joe Biden die uiteindelijk beslist of Oekraïne op de huidige wijze verzet kan bieden tegen Rusland. “Zelenski is afhankelijk van de wapens van Biden.” Op dit moment is er aan Oekraïense zijde al een tekort aan moderne wapensystemen aan het ontstaan, zegt De Wijk. “Ze komen in onvoldoende mate aan. Dat is een geweldig probleem.”

Hij denkt dat ook Biden uiteindelijk mikt op onderhandelingen tussen Oekraïne en Rusland. “Biden draait aan de knoppen” door het leveren van wapens. “Als hij denkt: nu is het genoeg, is het genoeg. Dan kan Zelenski door blijven vechten, maar niet op de huidige manier. Biden heeft gezegd dat hij Zelenski een zo goed mogelijke onderhandelingspositie wil bieden. Als dat zo is prijst Biden in dat er compromissen worden gesloten.”

Mogelijk duurt het niet lang meer voor onderhandelingen voor Kiev onvermijdelijk worden. Volgens een adviseur van de Oekraïense president Zelenski sneuvelen er op dit moment dagelijks 200 Oekraïense troepen, meldde de BBC. De Wijk: “Er circuleren nu getallen van 40.000 tot 50.000 Oekraïners die niet meer kunnen vechten omdat ze of gewond zijn of dood. Rusland heeft hetzelfde probleem, maar ook een groter reservoir”, besluit hij.

Luister de uitzending hier terug als podcast! 

LEES OOK: Von der Leyen in Oekraïne om te praten over wederopbouw en hervormingen

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Zorgden paragnosten ooit voor een doorbraak in een onopgeloste zaak?

Bij een raadselachtige moord of vermissing duiken ze vroeg of laat op: paragnosten die zeggen dat ze informatie hebben doorgekregen waarmee ze de zaak kunnen oplossen. Heeft een tip van een paragnost ooit iets opgeleverd? Of leidt het vooral tot valse hoop bij wanhopige families? En hoe gaan politie en andere organisaties ermee om?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met criminoloog Jasper van der Kemp van VU Amsterdam en Hennie van Selst van Stichting Signi Zoekhonden. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel sprak met paragnosten en families die zoeken naar antwoorden.

Vrijdag tussen 19.00 en 20.00 uur

De magie van de kunstwereld

De kunstwereld is soms een ‘ver-van-je-bed-show’, omdat wij niet altijd weten waar wij naar kijken. Want wat is nou kunst en wanneer is het veel geld waard? En hoe kan je je als kunstenaar onderscheiden om een goed bestaan op te bouwen?

Presentator Tanja Kok gaat voor Stand van Nederland: Generatie Next op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur
Nederland geeft 200 miljoen euro voor luchtverdediging Oekraïne

Nederland maakt per direct meer dan 200 miljoen euro vrij voor extra luchtverdediging voor Oekraïne. Dat maakte demissionair minister Kajsa Ollongren (Defensie) vrijdag bekend na…

Lees meer

Nieuwe claimzaak tegen ABN AMRO om te hoge rentes voor mkb’ers

Stichting Massaschade & Consument wil ABN AMRO voor de rechter slepen. De bank heeft volgens de stichting over een periode van vijftien jaar miljarden euro’s…

Lees meer

Kabinet gaat geen verbod op verbranding koran instellen

Het kabinet gaat geen verbod instellen op het verbranden van de koran bij demonstraties of acties. Het ziet daar geen aanleiding toe, schrijven demissionair ministers…

Lees meer

Pro-Palestijnse organisaties: geen plannen voor demonstraties op 4 mei

Tijdens de Dodenherdenking op 4 mei zijn de pro-Palestijnse actiegroepen XR Justice Now, Stichting Plant een Olijfboom en het Nederlands Palestina Komitee niet van plan…

Lees meer

Economie eurozone in recessie na krimp in slotkwartaal 2023

De economie van de eurozone is in de laatste drie maanden van vorig jaar toch in een recessie terechtgekomen. In het vierde kwartaal van 2023…

Lees meer

D66-leider Jetten wacht formatieoverleg af, ziet wel kans GL-PvdA en VVD

D66-leider Rob Jetten wacht af waar de formerende partijen mee komen, maar mocht het toch stuklopen tussen de PVV, VVD, NSC en BBB dan denkt…

Lees meer

Transavia-topman ontkracht schrappen 20.000 stoelen voor de zomer: ‘Een slot is geen vlucht’

Het nieuws over Transavia dat 20.000 stoelen zijn geschrapt aankomende zomer, wordt ontkracht door topman Marcel de Nooijer. “Daar is helemaal geen sprake van. Ze…

Lees meer

Kabinet laat onderzoek doen naar grenzen demonstratierecht

Het kabinet laat onafhankelijk onderzoek doen naar het demonstratierecht, heeft het vrijdag besloten. Directe aanleiding is het groeiend aantal demonstraties, waarbij actievoerders vaak bewust de…

Lees meer