main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
In de Kantine - 11 juni 2022 — 17:40

VVD-coryfee Oplaat wil lidmaatschap opzeggen: ‘Het begint op een communistisch systeem te lijken’

Gert-Jan Oplaat is zeer kritisch op ‘zijn’ VVD met betrekking tot de stikstofplannen. Als voorzitter Vereniging Pluimveewerkende Industrie (NEPLUVI) zit het hem zelfs zo dwars, dat hij erover nadenkt zijn lidmaatschap van de VVD op te zeggen.

De boeren voelen zich volgens Oplaat “enorm geïntimideerd”, zo zegt Oplaat bij WNL In de Kantine op NPO Radio 1. “Boeren worden in hun bestaan bedreigd en met een penstreep worden bedrijven om zeep geholpen. Zo erg heb ik het nog nooit meegemaakt.” Het begint op “communistische systemen” te lijken, zegt hij. “De overheid gaat voor je bepalen wat er gaat gebeuren.”

Lidmaatschap VVD

Als de stikstofplannen doorgevoerd worden en er geen aanpassingen worden gedaan, wil Oplaat zijn VVD-lidmaatschap opzeggen. “Ik ben het meer dan zat om mij zo gepiepeld te voelen door een aantal mensen die geen kennis van zaken heeft. Op valse gronden, op basis van stikstofbeleid, grond in te pikken van boeren.”

Oplaat vindt dat de VVD stikstofminister Christianne van der Wal “moet laten opstappen of tot inkeer moet laten komen”. Dat vinden “veel meer VVD’ers”, gaat Oplaat verder. Hij noemt Henk Brink, gedeputeerde in Drenthe. “Hij is er zo klaar mee en worst met exact hetzelfde verhaal of hij nog lid zal blijven van de VVD.”

Democratische coup

Oplaat verwacht dat er aankomend jaar een “democratische coup” gaat plaatsvinden. “De BoerBurgerBeweging zuigt het CDA leeg bij de Provinciale Statenverkiezingen en JA21 en andere partijen gaat de VVD leegzuigen. Dat betekent dat zij de Eerste Kamer gaan kiezen en dat Den Haag vleugellam wordt gelegd.”

LEES OOK: Forse stikstofvermindering aangekondigd: ‘Henk Bleker heeft de boeren jarenlang naar de mond gepraat’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Sven op 1 Zomereditie

Met miljoenen huishoudens die financieel in de knel raken richt vakbond FNV de ogen op de politiek en het bedrijfsleven. Zij moeten over de brug komen met geld. De bond wil daarvoor de straat op gaan en actie voeren. Voorzitter Tuur Elzinga praat erover met Thomas van Groningen in Sven op 1: Zomereditie.

Maandag t/m vrijdag om 11.30 uur

WNL Haagse Lobby Podcast

De Nederlandse bevolking groeide in 2021 met 115 257 inwoners. Immigratie speelt daar ook een grote rol in en de verwachting is dat dit de komende decennia alleen maar zal toenemen. Dit brengt een hoop uitdagingen met zich mee. Hoe zorgen wij ervoor om dit in goede banen te leiden? Hoe zien de uitdagingen er precies uit?

Martijn de Greve bespreekt het in WNL Haagse Lobby Podcast met:

  • Commissaris van de Koning in Noord-Holland, Arthur van Dijk
  • Immigratiedeskundige Jan van de Beek
  • Arbeidseconoom Pieter Gautier
Maandag tussen 20.30 en 21.30
Zorgen over lage waterstand: Rijn ligt nog maar paar centimeter boven laagste waterstand ooit

Het is uitzonderlijk dat de Rijn middenin de zomer zeer waarschijnlijk een recordlage stand gaat bereiken. Gewoonlijk is de gemiddelde waterstand bij Lobith in deze…

Lees meer

Boerenorganisaties niet blij met Remkes en koepels: ‘Ze spelen een politiek spel’

Boerenorganisaties vinden het maar niets dat bemiddelaar Johan Remkes met allerlei koepelorganisaties overleg aan het voeren is over de stikstofproblemen. “Dit gaat helemaal niks opleveren….

Lees meer

FNV-voorzitter Elzinga voorziet stakingen: ‘Inflatiecompensatie nodig, anders wordt het hete herfst’

Het kabinet overlegt deze week opnieuw over wat het kan doen tegen de torenhoge inflatie en de koopkrachtcrisis. Den Haag kijkt daarbij ook naar werkgevers….

Lees meer

Detailhandel ziet omzet groeien door prijsstijging, maar volume neemt af

De detailhandel draaide in het tweede kwartaal van 2022 ruim 3 procent meer omzet dan een jaar eerder, in hetzelfde kwartaal. De hogere omzet heeft…

Lees meer

Nederland groeit uit zijn voegen, hoe houden we het land met straks 20 miljoen mensen leefbaar?

Volgens cijfers van het CBS en verschillende bevolkingsonderzoeken groeit de Nederlandse bevolking gestaag door. Nu telt Nederland zo’n 17,7 miljoen inwoners en modellen geven aan…

Lees meer

Politie meldt ruim honderd aanhoudingen na stikstofprotesten

De afgelopen weken zijn ruim honderd mensen aangehouden, vanwege overtredingen en misdrijven die verband houden met de boerenprotesten, meldt de politie. Het gaat dan onder…

Lees meer

Oppas die ontucht pleegde: wat ik deed was fout, ik ben de dader

De 53-jarige vrouw die in de regio Eindhoven als oppas werkte en ontucht pleegde met zeker zeven kinderen, heeft maandag in een verklaring bij de…

Lees meer

Rijkswaterstaat: verwijderde vlaggen soms weer teruggehangen

Rijkswaterstaat worstelt met weggehaalde omgekeerde vlaggen die vervolgens opnieuw worden opgehangen. Hoeveel vlaggen Rijkswaterstaat heeft weggehaald en hoeveel er teruggehangen zijn, kon een woordvoerster niet…

Lees meer

Ontvang de gratis WNL Vandaag Nieuwsbrief

Iedere dag de actualiteit gratis in je mailbox.

Schrijf je in