main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
11 juni 2022 — 13:49

Leden PvdA en GroenLinks stemmen voor fusie in Eerste Kamer: ‘Linkse vuist maken tegen rechts kabinet’

De leden van de Partij van de Arbeid willen samen met GroenLinks een fractie vormen in de Eerste Kamer. Een voorstel hiervoor kreeg steun tijdens een stemming op het PvdA-congres. De leden willen zelfs nog verder gaan, en een gezamenlijke lijst opstellen. Bij de bekendmaking van de uitslag van de stemming brak in de zaal een luid applaus uit.

Ook de leden van GroenLinks willen samenwerken, bleek zaterdagmiddag. Zij konden zich uitspreken via een referendum en bleken eveneens in ruime meerderheid voor een gezamenlijke fractie in de senaat. 15.000 leden brachten hun stem uit. De vraag werd door 12.171 leden positief beantwoord en 3042 mensen stemden tegen. Bij de PvdA stemde 77 procent van de leden voor een gezamenlijke fractie en 58 procent voor een gezamenlijke lijst. Bij GroenLinks brachten

‘Grote doorbraak’

“Dit is de grote doorbraak voor linkse samenwerking waar we al zo lang op wachten”, zegt partijleider Jesse Klaver die de uitslag “overweldigend” noemt. “Nu kunnen we echt de volgende stappen zetten op weg naar een heel sterke linkse beweging.”

Het is volgens Klaver ook een uiting van wat leeft in de samenleving. “Iedere week krijgen we er bijna een fractie bij in de Tweede Kamer. Nu kiezen partijen voor meer samenwerking in plaats van versplintering. Dat is geweldig.” Hij denkt wel dat er meer stappen gezet worden. “Wij willen verdergaande samenwerking.” Maar dat gaat volgens Klaver “stap voor stap” en in gesprek met de leden van beide partijen. “Dit is een opstap naar verdere samenwerking.”

‘Land heeft dit nodig’

“We gaan een linkse vuist maken in de Eerste Kamer tegen dit rechtse kabinet”, zei PvdA-voorzitter Esther-Mirjam Sent. Ze beloofde zich in te zetten om de meest vergaande motie, over een gezamenlijke fractie, uit te voeren. De PvdA-top was daar eigenlijk om praktische redenen tegen.

“Het is een steun voor een stevige samenwerking tussen Partij van de Arbeid en GroenLinks omdat we zien dat het land dit nu nodig heeft”, aldus politiek leider en fractievoorzitter in de Tweede Kamer Attje Kuiken. Zij was van tevoren een uitgesproken voorstander van de samenwerking omdat de partijen zo hun politieke doelen beter zouden kunnen bereiken. “Dit is een hele fundamentele, hele belangrijke stap om daarin het verschil te kunnen maken.”

Reactie Timmermans

Ook Frans Timmermans, vice-president van de Europese commissie en PvdA-prominent, is blij met het nieuws. “Ik vind het fantastisch omdat de leden daarmee aangeven dat ze in de gaten hebben dat als je als links nog wat wil betekenen in het land, dat je machtsvorming moet organiseren. Dat je met anderen die min of meer op dezelfde lijn zitten moet proberen iets te doen zodat niet rechts voortdurend regeert in Nederland.”

Timmermans is een uitgesproken voorstander van de verdergaande samenwerking en heeft zijn invloed in de partij aangewend door daar samen met de Amsterdamse PvdA-leider Marjolein Moorman een opiniestuk over te schrijven in de Volkskrant. Toch denkt hij niet dat zijn bemoeienis de doorslag gegeven heeft. “Welnee joh. Dit is de PvdA, hè. Die mensen laten zich niks vertellen hoor.”

In het voorstel van de PvdA en GroenLinks zouden de partijen hun eigen senatoren kiezen. Die zouden vervolgens samenwerken in een gezamenlijke fractie. Dat betekent dat ze samen vergaderen, hun standpunten bepalen tijdens de fractievergaderingen en ook samen hun fractievoorzitter kiezen. Of een gezamenlijke lijst haalbaar is, zoals de PvdA-leden graag zouden zien, is nog onduidelijk.

LEES OOK: GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld: ik werk ook graag samen met andere linkse partijen

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Het reageerakkoord is in de maak

Het is een historisch unicum: deze zomer mogen de ministers van Schoof I zelf meeschrijven aan hun paragraaf van het regeerakkoord. Een gigantische opgave voor de ministers, maar ook voor de ambtelijke top. Wie had verwacht dat technocraten een cruciale rol zouden spelen in de vorming van een rechts-populistisch kabinet?

Martijn de Greve gaat in gesprek met:

  • Joris Voorhoeve: emeritus professor, oud-minister van Defensie en voormalig partijleider van de VVD, voordat hij de overstap maakte naar D66;
  • Jacques Wallage: oud-staatssecretaris van Onderwijs en later Sociale Zaken, oud-informateur en voormalig fractievoorzitter van de PvdA;
  • Thomas van Groningen: politiek verslaggever van Omroep WNL volgt de formatie op de voet.
Maandag 20.30 uur

Undercoveragenten doen zich voor als zakenman en chauffeur: laten de verdachten iets los over diamanten? 

Een van de verdachten krijgt twee undercoveragenten achter zich aan. De undercovers doen zich voor als zakenman en chauffeur en proberen in Colombia in contact te komen met de verdachte: trapt hij erin?

Podcastmakers Maaike Timmerman en Sandra van den Heuvel rijden ondertussen naar het hart van de diamantindustrie in Antwerpen: wat is er met de buit gebeurd?

Luister nu naar aflevering vier van De Diamantroof!

Zeldzame gebeurtenis: twee ruimterotsen komen in buurt van aarde

Twee grote ruimterotsen vliegen komende week vlak na elkaar langs de aarde. Ze vormen totaal geen gevaar voor de mensheid, daarvoor is de afstand veel…

Lees meer

Noodoplossing nodig voor patiënten van Co-Med

Veel mensen uit de kop van Noord-Holland bellen vertwijfeld met het ziekenhuis in die regio, de Noordwest Ziekenhuisgroep, omdat de commerciële huisartsenpraktijk van Co-Med daar…

Lees meer

Strandtenten voorzien een drukke week door zomerse temperaturen

Na flink wat regen, bewolking en herfstachtige temperaturen zijn de zomerse weersvooruitzichten van deze week meer dan welkom bij de ruim driehonderd strandpaviljoens aan de…

Lees meer

OM in hoger beroep in moordzaak Peter R. de Vries

Het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep tegen de uitspraken tegen alle negen verdachten in de zaak over de moord op Peter R. de Vries….

Lees meer

Experts verwachten dat huizenprijzen verder stijgen

Woningmarktkenners denken dat de huizenprijzen de komende maanden verder stijgen. De sterk stijgende lonen hebben er mede voor gezorgd dat de prijzen voor woningen een…

Lees meer

Magneetvisser haalt opnieuw AK47 uit Amsterdamse gracht

Magneetvisser John Molenaar heeft een AK47 met zijn magneet uit het water gevist op de Grasrijk in Amsterdam Osdorp. Dat gebeurde zondagochtend, vertelt hij aan…

Lees meer

DNB: Nederland minder groot handelsland dan gedacht

Nederland is een minder groot handelsland dan gedacht. Dat stelt de Nederlandsche Bank (DNB) na een grote herziening van de import- en exportcijfers. Hoewel Nederland…

Lees meer

Door toegenomen Jodenhaat terug naar jaren 30? ‘Taboe is doorbroken’, zegt voormalig CU-leider Segers

Gert-Jan Segers, oud-fractievoorzitter van de ChristenUnie (CU), maakt zich zorgen over toenemend Jodenhaat. “We zien het begin van een nieuwe golf van antisemitisme”, zegt hij…

Lees meer

Vanavond in WNL Haagse Lobby: het reageerakkoord is in de maak

Het is een historisch unicum: deze zomer mogen de ministers van Schoof I zelf meeschrijven aan hun paragraaf van het regeerakkoord. Een gigantische opgave voor…

Lees meer

Advocaat kroongetuige Marengo legt opnieuw verdediging neer

Advocaat Peter Schouten heeft kort na zijn aantreden opnieuw de verdediging van Marengo-kroongetuige Nabil B. neergelegd. Dat zei hij maandag tijdens een zitting van het…

Lees meer