main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 10 juni 2022 — 12:52

Voormalig partijvoorzitter: debat binnen VVD ontbreekt volledig

Op het partijcongres van de VVD zaterdag moet weer eens “samen een verhaal worden ontwikkeld”, vindt voormalig partijvoorzitter Mark Verheijen. Het ontbreekt de afgelopen jaren “volledig” aan een intern debat en “kleur op de wangen” bij de liberalen, aldus het oud-Kamerlid in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Hij “voelt” dat er nu “een kentering plaatsvindt”.

Zo staan er morgen meer moties op de agenda dan ooit tijdens een partijcongres van de VVD, weet Verheijen. Hij vindt het “goed” dat er intern weer discussies losbarsten. “Je moet meer durven te discussiëren.” Zo dienen 500 kritische VVD’ers morgen een motie in waarin wordt opgeroepen de stikstofplannen van VVD-minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikfstof) niet uit te voeren.

“Als je het huidige regeerakkoord vergelijkt met het verhaal van de VVD tien jaar geleden, dan is dat heel anders. Die verandering is niet tot stand gekomen in overleg met leden, geen resultaat van een interne partijdiscussie of partijdemocratie”, stelt Verheijen. Volgens hem heeft de partij “vooral heel pragmatisch gekeken” naar het behalen van meerderheden in de Tweede Kamer.

Zelfcensuur

“Ik denk dat er nu weer een moment is dat die interne discussie wordt gevoerd. Dat voel je”, aldus Verheijen. Dat het daar de afgelopen jaren aan ontbrak, is volgens hem niet alleen een verwijt aan de partijtop. “Leden moeten de ruimte durven nemen en afdwingen.” Ook daar ontbreekt het nu volgens hem aan.

“Neem bijvoorbeeld de legalisering van softdrugs. Dat punt zorg voor verdeling binnen de VVD. Ga het daar dan over hebben. Er moet geen zelfcensuur zijn”, besluit Verheijen.

‘Circustentachtige bijeenkomsten’

Volgens politiek commentator van De Telegraaf Wouter de Winther slaat de voormalig partijvoorzitter “de spijker op zijn kop. Er is inderdaad heel weinig interne discussie geweest de afgelopen tijd”, vindt ook de journalist. “Corona was daar misschien een beletsel toe.”

Maar partijbijeenkomsten van de VVD voor corona hadden meer weg van “een soort festival”, zegt hij. “Dat waren circustentachtige bijeenkomsten, met allerlei leukigheden, bitterballen en een open tap. Daardoor raakte het politiekinhoudelijke karakter ondergesneeuwd.” De partij moet volgens hem nu “terug naar de kern”.

Illustratief is volgens De Winther een proefstemming tijdens een partijcongres een aantal jaar geleden. “Er werd gevraagd: bent u hier voor een inhoudelijk debat of om te netwerken? De meerderheid van de VVD’ers was voor dat laatste gekomen.” Hij is het met Verheijen eens dat “het ontbreken van een inhoudelijk debat niet alleen de partijtop verweten kan worden”.

De Winther verwacht dat de VVD “een groot en inhoudelijk zwaar congres te wachten” staat. “Al was het maar vanwege de zorgen bij leden over het aangekondigde stikstofbeleid.”

LEES OOK: Zo’n 500 VVD’ers verzetten zich tegen stikstofplannen kabinet: ‘Veel te massief en eenzijdig’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Is Maddie McCann ontvoerd door Christian B.?

De Duitse Christian B. is hoofdverdachte in de Maddie McCann-zaak. 17 jaar geleden verdween de Britse peuter in Spanje. Maaike Timmerman bespreekt het met AD-correspondent Geert Langendorff en lector Technologies for Criminal Investigations Jaap Knotter.

Luister hier!

Is persvrijheid in Polen wel zo vrij?

Na een wisseling van de macht zou de persvrijheid in Polen niet meer in het gedrang komen, maar de realiteit liegt er niet om. Staat persvrijheid op het spel in Polen?

Tanja Kok is in Polen en gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.56 uur
Scholieren roken giftigere vapes dan gedacht: ‘Kankerverwekkende stoffen en giftige metalen’

Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat vapes die scholieren roken nog veel giftiger zijn dan gedacht en overschrijden gezondheidsnormen.  Op veel middelbare scholen is…

Lees meer

Geloven ze in Polen nog in onafhankelijke journalistiek? ‘Men vraagt meteen in welk kamp je zit’

Onafhankelijke journalistiek is in Polen allesbehalve vanzelfsprekend. De conservatief-rechtse partij PiS draaide acht jaar lang de hand niet om voor propaganda. Sinds december waait er…

Lees meer

Helaas, terugleveren zonnestroom mag toch geld blijven kosten

Energieleveranciers mogen toch geld blijven vragen van huishoudens die zonnestroom terugleveren aan het stroomnet, bevestigt VVD-Kamerlid Silvio Erkens in een debat. Over een voorstel dat…

Lees meer

Oproep Bruins Slot om geleverde wapens ook in Rusland in te zetten

Oekraïne moet met wapens geleverd door het Westen ook doelen in Rusland onder vuur kunnen nemen. Die oproep zal Nederland in de Europese Unie en…

Lees meer

Oud-informateur Johan Remkes: ‘Premier moet zo spoedig mogelijk bekend zijn’

De premierskandidaat moet zo snel mogelijk bekend zijn. Daarvoor pleit oud-informateur en oud-minister Johan Remkes (VVD) in Sven op 1. Donderdagochtend kwamen de partijleiders van…

Lees meer

Goed nieuws voor bezitters zonnepanelen: ‘boete’ voor terugleveren stroom verdwijnt

Stroom terugleveren mag huishoudens geen geld meer kosten, vindt NSC-Tweede Kamerlid Wytske Postma. Haar wetsvoorstel geniet steun van PVV, VVD en BBB en heeft daarmee…

Lees meer

Erkenning Palestijnse staat voor kabinet niet aan de orde

“Eenzijdige erkenning van een Palestijnse staat brengt een oplossing op dit moment niet dichterbij. Dat vraagt om een zorgvuldige afweging.” Dat laat een woordvoerder van…

Lees meer

Politie vindt 108 opgesloten katten in trailer in Bierum

De politie heeft dinsdagavond 108 katten gevonden die opgesloten zaten in een trailer van 2 bij 4 meter in het Groningse Bierum. Dat bevestigt een…

Lees meer

Ruim 20 procent meer meldingen van oplichting begin dit jaar

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft in het eerste kwartaal van dit jaar ruim 20 procent meer meldingen en vragen ontvangen over fraude en oplichting….

Lees meer