main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 10 juni 2022 — 12:52

Voormalig partijvoorzitter: debat binnen VVD ontbreekt volledig

Op het partijcongres van de VVD zaterdag moet weer eens “samen een verhaal worden ontwikkeld”, vindt voormalig partijvoorzitter Mark Verheijen. Het ontbreekt de afgelopen jaren “volledig” aan een intern debat en “kleur op de wangen” bij de liberalen, aldus het oud-Kamerlid in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Hij “voelt” dat er nu “een kentering plaatsvindt”.

Zo staan er morgen meer moties op de agenda dan ooit tijdens een partijcongres van de VVD, weet Verheijen. Hij vindt het “goed” dat er intern weer discussies losbarsten. “Je moet meer durven te discussiëren.” Zo dienen 500 kritische VVD’ers morgen een motie in waarin wordt opgeroepen de stikstofplannen van VVD-minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikfstof) niet uit te voeren.

“Als je het huidige regeerakkoord vergelijkt met het verhaal van de VVD tien jaar geleden, dan is dat heel anders. Die verandering is niet tot stand gekomen in overleg met leden, geen resultaat van een interne partijdiscussie of partijdemocratie”, stelt Verheijen. Volgens hem heeft de partij “vooral heel pragmatisch gekeken” naar het behalen van meerderheden in de Tweede Kamer.

Zelfcensuur

“Ik denk dat er nu weer een moment is dat die interne discussie wordt gevoerd. Dat voel je”, aldus Verheijen. Dat het daar de afgelopen jaren aan ontbrak, is volgens hem niet alleen een verwijt aan de partijtop. “Leden moeten de ruimte durven nemen en afdwingen.” Ook daar ontbreekt het nu volgens hem aan.

“Neem bijvoorbeeld de legalisering van softdrugs. Dat punt zorg voor verdeling binnen de VVD. Ga het daar dan over hebben. Er moet geen zelfcensuur zijn”, besluit Verheijen.

‘Circustentachtige bijeenkomsten’

Volgens politiek commentator van De Telegraaf Wouter de Winther slaat de voormalig partijvoorzitter “de spijker op zijn kop. Er is inderdaad heel weinig interne discussie geweest de afgelopen tijd”, vindt ook de journalist. “Corona was daar misschien een beletsel toe.”

Maar partijbijeenkomsten van de VVD voor corona hadden meer weg van “een soort festival”, zegt hij. “Dat waren circustentachtige bijeenkomsten, met allerlei leukigheden, bitterballen en een open tap. Daardoor raakte het politiekinhoudelijke karakter ondergesneeuwd.” De partij moet volgens hem nu “terug naar de kern”.

Illustratief is volgens De Winther een proefstemming tijdens een partijcongres een aantal jaar geleden. “Er werd gevraagd: bent u hier voor een inhoudelijk debat of om te netwerken? De meerderheid van de VVD’ers was voor dat laatste gekomen.” Hij is het met Verheijen eens dat “het ontbreken van een inhoudelijk debat niet alleen de partijtop verweten kan worden”.

De Winther verwacht dat de VVD “een groot en inhoudelijk zwaar congres te wachten” staat. “Al was het maar vanwege de zorgen bij leden over het aangekondigde stikstofbeleid.”

LEES OOK: Zo’n 500 VVD’ers verzetten zich tegen stikstofplannen kabinet: ‘Veel te massief en eenzijdig’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Sven op 1 Zomereditie

Met miljoenen huishoudens die financieel in de knel raken richt vakbond FNV de ogen op de politiek en het bedrijfsleven. Zij moeten over de brug komen met geld. De bond wil daarvoor de straat op gaan en actie voeren. Voorzitter Tuur Elzinga praat erover met Thomas van Groningen in Sven op 1: Zomereditie.

Maandag t/m vrijdag om 11.30 uur

WNL Haagse Lobby Podcast

De Nederlandse bevolking groeide in 2021 met 115 257 inwoners. Immigratie speelt daar ook een grote rol in en de verwachting is dat dit de komende decennia alleen maar zal toenemen. Dit brengt een hoop uitdagingen met zich mee. Hoe zorgen wij ervoor om dit in goede banen te leiden? Hoe zien de uitdagingen er precies uit?

Martijn de Greve bespreekt het in WNL Haagse Lobby Podcast met:

  • Commissaris van de Koning in Noord-Holland, Arthur van Dijk
  • Immigratiedeskundige Jan van de Beek
  • Arbeidseconoom Pieter Gautier
Maandag tussen 20.30 en 21.30
FNV-voorzitter Elzinga voorziet stakingen: ‘Inflatiecompensatie nodig, anders wordt het hete herfst’

Het kabinet overlegt deze week opnieuw over wat het kan doen tegen de torenhoge inflatie en de koopkrachtcrisis. Den Haag kijkt daarbij ook naar werkgevers….

Lees meer

Detailhandel ziet omzet groeien door prijsstijging, maar volume neemt af

De detailhandel draaide in het tweede kwartaal van 2022 ruim 3 procent meer omzet dan een jaar eerder, in hetzelfde kwartaal. De hogere omzet heeft…

Lees meer

Nederland groeit uit zijn voegen, hoe houden we het land met straks 20 miljoen mensen leefbaar?

Volgens cijfers van het CBS en verschillende bevolkingsonderzoeken groeit de Nederlandse bevolking gestaag door. Nu telt Nederland zo’n 17,7 miljoen inwoners en modellen geven aan…

Lees meer

Politie meldt ruim honderd aanhoudingen na stikstofprotesten

De afgelopen weken zijn ruim honderd mensen aangehouden, vanwege overtredingen en misdrijven die verband houden met de boerenprotesten, meldt de politie. Het gaat dan onder…

Lees meer

Oppas die ontucht pleegde: wat ik deed was fout, ik ben de dader

De 53-jarige vrouw die in de regio Eindhoven als oppas werkte en ontucht pleegde met zeker zeven kinderen, heeft maandag in een verklaring bij de…

Lees meer

Rijkswaterstaat: verwijderde vlaggen soms weer teruggehangen

Rijkswaterstaat worstelt met weggehaalde omgekeerde vlaggen die vervolgens opnieuw worden opgehangen. Hoeveel vlaggen Rijkswaterstaat heeft weggehaald en hoeveel er teruggehangen zijn, kon een woordvoerster niet…

Lees meer

ProRail en wegvervoerders verwachten meer drukte door laag water

ProRail maakt zich op voor een grotere vraag naar goederenvervoer per spoor door de lage waterstanden in belangrijke rivieren voor de binnenvaart. Brancheverenigingen van vervoersbedrijven…

Lees meer

Zorgminister Kuipers hoopt coronapil snel beschikbaar te hebben

Zorgminister Ernst Kuipers hoopt de ‘coronapil’ Paxlovid van farmaceut Pfizer op korte termijn beschikbaar te hebben. De onderhandelingen tussen het ministerie van Volksgezondheid (VWS) en…

Lees meer

Ontvang de gratis WNL Vandaag Nieuwsbrief

Iedere dag de actualiteit gratis in je mailbox.

Schrijf je in