Stroomnetwerk in Noord-Brabant en Limburg op slot voor bedrijven: ‘Onaanvaardbaar’
Werkgeversorganisaties maken zich grote zorgen nu het stroomnet in Limburg en Noord-Brabant voorlopig op slot gaat voor bedrijven. Het elektriciteitsnet van TenneT zit in die provincies "nagenoeg aan de maximale capaciteit". Voorzitter van MKB-Limburg, Martijn van Helvert, spreekt in Goedemorgen Nederland van een hele slechte zaak. "Samen met MKB-Nederland en VNO-NCW zullen we laten horen dat dit onaanvaardbaar is."
Het is een historisch besluit: nog niet eerder was zo'n grote ingreep nodig, maar volgens TenneT kan het niet anders. "Je kunt wel zeggen: het kan niet anders, maar je zult wel moeten", reageert Van Helvert. "Je zult moeten kijken naar een andere vorm van energieopslag."
De vraag naar aansluitingen op het net in Noord-Brabant en Limburg is de afgelopen tijd explosief gestegen, onder meer door de snelle ontwikkeling van het aantal warmtepompen, laadpalen, nieuwe bedrijven en de verduurzamingsinitiatieven zoals de vergroening van de industrie. In de afgelopen maanden ging dat in Noord-Brabant en Limburg om ruim 800 megawatt aan nieuwe verzoeken, meldt TenneT. Dat is meer dan vier keer het verbruik van een stad als Den Bosch.
'Ondernemers worden verplicht tot van alles'
Er zijn al jaren zorgen om de beperkte capaciteit van het net, vooral als het gaat om energie opgewekt door windmolens en zonnepanelen. De 'verstoppingen' vormen dus ook een mogelijk probleem voor de transitie naar groene energie.
"Al decennia praten we over de transitie naar elektriciteit. Al die tijd hebben niet alleen de overheid maar ook de infrabeheerders de kans gehad op daarop voor te bereiden, en nu doet TenneT in de reactie alsof er 'ineens' hier geen aansluitingen waren", zegt Van Helvert. "Ja, hallo. Alle ondernemers zijn daar of toe verplicht, of toe gestimuleerd, of gevraagd, om op elektriciteit aan te sluiten, om zonnepanelen aan te schaffen, om windenergie te doen." Ondernemers worden volgens de MKB-Limburg-voorzitter "verplicht tot van alles". "En nu wil je verder, en kun je niet doorgroeien. En dat kan enorm slechte gevolgen hebben voor de economische groei hier in de regio."
Grote zorgen over vestigingklimaat
Dat het stroomnetwerk vol is betekent dat nieuwe bedrijven veel moeite gaan hebben om zich te vestigen in deze provincies. Ook bedrijven die meer stroom willen gebruiken, kunnen dat in deze regio's voorlopig niet doen. Van Helvert maakt zich vanzelfsprekend dan ook ontzettend zorgen om het vestigingsklimaat.
"Omdat er heel veel aanvragen waren zag je dat het eigenlijk heel goed gaat met het vestigingsklimaat in Zuid-Nederland. Maar op het moment dat een bedrijf niet verder kan, en niet eens op stroom mag, is het natuurlijk niet handig om te komen", aldus Van Helvert. "Het is net als in je huishouden thuis: als je je inkomsten beperkt, zul je op een gegeven moment niet genoeg geld hebben om investeringen te doen."
Onderzoek
TenneT heeft aangegeven op zoek naar oplossingen. Tot wanneer de stop duurt is vooralsnog onduidelijk. Zo gaat het de komende tijd in gesprek met bedrijven die bereid zijn "om tegen een vergoeding de belasting van het net op piekmomenten te beperken". Er loopt nu een onderzoek naar het gebrek aan ruimte voor toevoer van stroom, en TenneT laat ook de verstopping aan de afnamekant onderzoeken. De onderzoeken moeten in december klaar zijn.
De komende tien jaar investeert TenneT al zo'n 2 miljard euro in het stroomnet in beide provincies. Zo wordt de bestaande hoogspanningsleiding tussen Geertruidenberg in Noord-Brabant en het Limburgse Maasbracht aangepakt. Die zogeheten elektriciteitssnelweg moet zo meer stroom kunnen vervoeren. Daarnaast is netbeheerder Enexis aan het investeren in de lokale aftakkingen van het stroomnet.
LEES OOK: Stroomstoring Harderwijks ziekenhuis voorbij, geen gevaarlijke situaties ontstaan