main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 7 juni 2022 — 10:33

Proces moord Peter R. de Vries: ‘OM zal ongetwijfeld dezelfde eis formuleren voor beide verdachten’

In Amsterdam is vandaag inhoudelijke behandeling van het proces tegen de twee verdachten van de moord op Peter R. de Vries begonnen. De verdachten, Kamil E. (36) en Delano G. (22) zijn in de rechtszaal aanwezig. De rechtbank heeft hun aanwezigheid verplicht.

In de zaak van de moord op Wiersum zijn beide verdachten even zwaar gestraft. De rechter redeneerde dat het niet uitmaakte wie daadwerkelijk de trekker overhaalde. Beiden zijn even schuldig en kregen dertig jaar opgelegd.

“En ik denk dat hetzelfde zal spelen in de zaak vandaag”, zegt strafrechtadvocaat Jillis Roelse in Goedemorgen Nederland. “De advocaat van de Poolse verdachte zal zeggen dat hij chauffeur is geweest, en dat hij voor de rest niets weet.” Maar het OM zal zeggen dat zij daar “geen biet van gelooft”, zegt Roelse. “Want we zien jou de week daarvoor al dezelfde route lopen. We zien je duidelijk op hele verdachte plaatsen, bijvoorbeeld bij de parkeergarage. We zien de telefoonberichten. Dus jullie waren misschien met zijn tweeën, maar jullie hebben als één gehandeld. Jullie hadden allebei het plan, en jullie hebben eigenlijk allebei dezelfde opzet gehad.”

“Dus het is inwisselbaar; dan maakt het niet zozeer uit of je de schutter of chauffeur bent, je hebt gehandeld als één”, legt de strafrechtadvocaat uit. “Het Openbaar Ministerie zal ongetwijfeld dezelfde eis formuleren voor beide verdachten.”

Berg aan bewijs

Delano G. heeft aangegeven dat hij niet op de beschuldigingen wil reageren. Kamil E. ontkende nogmaals dat hij schuld heeft aan de moord. “Ik heb niemand vermoord. Ik was alleen maar de chauffeur.”

Maar het OM heeft een “berg aan bewijs” tegen de twee, zegt Roelse. “Niet alleen de talloze mensen die daar waren en direct de politie hebben gebeld: van Amsterdammers tot toeristen, tot mensen die daar gewoon rondliepen. Maar met name in de vluchtauto die drie kwartier later aan de kant werd gezet door een arrestatieteam is echt heel veel bewijs gevonden”, legt hij uit.

LEES OOK: Partner Peter R. de Vries stapt uit anonimiteit met WNL-documentaire: ‘Ze wilde niet te boek staan als het liefje van’

Een uur nadat De Vries op 6 juli vorig jaar werd neergeschoten in hartje Amsterdam reed de politie de twee verdachten klem bij een afrit op de A4. In de auto werd onder meer het moordwapen (een omgebouwd alarmpistool) met DNA van de vermoedelijke schutter gevonden. Ook is in de auto een smartphone aangetroffen, waarop uiterst grof geformuleerde berichten stonden over de moord. Beide verdachten communiceerden via dit toestel met de opdrachtgever. “Daar stonden ronduit afgrijselijke berichten op, zowel voor de aanslag, als tijdens, en ook na. Dat is echt ontzettend belastend materiaal waarvan de rechtbank zal zeggen: reageer daar maar op.”

Vandaag bespreekt de rechtbank het dossier en komen nabestaanden van De Vries aan het woord. Volgens de huidige planning komt het OM dinsdag ook met de strafeisen. Op 15 juni, de tweede dag van het proces, staan onder meer de pleidooien van de advocaten van de verdachten op het programma.

‘Rol Peter R. zal als strafverzwarende omstandigheid gezien worden’

De focus ligt deze rechtszaak op de twee uitvoerders, naar de opdrachtgever wordt een apart onderzoek ingesteld. “In deze zaak wordt daar niets over gezegd”, zegt Roelse.

Tijdens de rechtszaak zal er zeker gekeken worden naar de rol van Peter R. de Vries in de samenleving, zegt de advocaat. “Je zag ook bij mijn collega Derk Wiersum (de advocaat van kroongetuige Nabil B. die op 18 september 2019 vermoord werd, red.) dat het Openbaar Ministerie in die zaak sprak van een dienaar van de rechtstaat, en bij Peter R. de Vries als journalist maar ook als vertrouwenspersoon voor de kroongetuige Nabil B. en zijn familie”, legt hij uit. “De rechtbank zal ongetwijfeld daar naar kijken. Het OM zal het echt ook als strafverzwarende omstandigheid zien.”

LEES OOK: ‘Anonimiteit in proces over Peter R. de Vries is begrijpelijk, maar toont wel de ondermijning van onze rechtsstaat aan’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met de formatie?

Een apolitieke verkenner, daar was Geert Wilders naar op zoek nadat Gom van Strien het veld moest ruimen vanwege een integriteitskwestie. Nu wordt het Ronald Plasterk, oud-PvdA’er en minister geweest op twee departementen. Volgens hem hoeft een formatie niet lang te duren. Hoe moet het nu verder met de formatie?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met aanstaand hoofdredacteur van EW Magazine – voorheen Elsevier – Hella Hueck, parlementair journalist van het AD en PVV-watcher Niels Klaassen en lobbyist, CDA-lid, jurist staatsrecht/internationaal recht, kortom duizendpoot Marcelo Mooren.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Gearresteerde Ajax-fans riskeren forse straffen in Marseille: zes maanden cel en 30.000 euro boete

De Franse politie heeft elf supporters van Ajax aangehouden omdat ze ondanks een verbod toch naar Marseille zijn gekomen. Dat heeft een woordvoerder van de…

Lees meer

Halsema: ‘Gaan jullie hem doodmaken?’-uitspraak van comedian over Wilders door OM onderzocht

Het Openbaar Ministerie gaat na in hoeverre een grap van de Amerikaanse comedian Zack Fox over Geert Wilders strafbaar is. Dat zei de Amsterdamse burgemeester…

Lees meer

OESO: aanpak krapte arbeidsmarkt grootste prioriteit Nederland

Het aanpakken van de krapte op de arbeidsmarkt moet een van de grootste prioriteiten zijn van het nog te vormen nieuwe kabinet, schrijft de Organisatie…

Lees meer

COA hoopt dat nog meer werkobstakels verdwijnen voor asielzoekers

Dat er geen maximum van 24 weken meer verbonden zit aan de tijd dat asielzoekers in een jaar mogen werken, is volgens het Centraal Orgaan…

Lees meer

Prijsplafond verdwijnt, funest voor half miljoen huishoudens: ‘Stap nu over op vast contract’

Het prijsplafond voor gas en elektriciteit verdwijnt per 1 januari 2024. “Ruim een half miljoen Nederlanders hebben tarieven die boven het prijsplafond zitten. Deze mensen…

Lees meer

Hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen: ‘Ik zie veel voordelen voor terugkeer koning in verkenningsfase’

Er valt veel te zeggen voor het terugbrengen van de koning in de verkenningsfase van de formatie. Dat zegt hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen…

Lees meer