main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 7 juni 2022 — 10:33

Proces moord Peter R. de Vries: ‘OM zal ongetwijfeld dezelfde eis formuleren voor beide verdachten’

In Amsterdam is vandaag inhoudelijke behandeling van het proces tegen de twee verdachten van de moord op Peter R. de Vries begonnen. De verdachten, Kamil E. (36) en Delano G. (22) zijn in de rechtszaal aanwezig. De rechtbank heeft hun aanwezigheid verplicht.

In de zaak van de moord op Wiersum zijn beide verdachten even zwaar gestraft. De rechter redeneerde dat het niet uitmaakte wie daadwerkelijk de trekker overhaalde. Beiden zijn even schuldig en kregen dertig jaar opgelegd.

“En ik denk dat hetzelfde zal spelen in de zaak vandaag”, zegt strafrechtadvocaat Jillis Roelse in Goedemorgen Nederland. “De advocaat van de Poolse verdachte zal zeggen dat hij chauffeur is geweest, en dat hij voor de rest niets weet.” Maar het OM zal zeggen dat zij daar “geen biet van gelooft”, zegt Roelse. “Want we zien jou de week daarvoor al dezelfde route lopen. We zien je duidelijk op hele verdachte plaatsen, bijvoorbeeld bij de parkeergarage. We zien de telefoonberichten. Dus jullie waren misschien met zijn tweeën, maar jullie hebben als één gehandeld. Jullie hadden allebei het plan, en jullie hebben eigenlijk allebei dezelfde opzet gehad.”

“Dus het is inwisselbaar; dan maakt het niet zozeer uit of je de schutter of chauffeur bent, je hebt gehandeld als één”, legt de strafrechtadvocaat uit. “Het Openbaar Ministerie zal ongetwijfeld dezelfde eis formuleren voor beide verdachten.”

Berg aan bewijs

Delano G. heeft aangegeven dat hij niet op de beschuldigingen wil reageren. Kamil E. ontkende nogmaals dat hij schuld heeft aan de moord. “Ik heb niemand vermoord. Ik was alleen maar de chauffeur.”

Maar het OM heeft een “berg aan bewijs” tegen de twee, zegt Roelse. “Niet alleen de talloze mensen die daar waren en direct de politie hebben gebeld: van Amsterdammers tot toeristen, tot mensen die daar gewoon rondliepen. Maar met name in de vluchtauto die drie kwartier later aan de kant werd gezet door een arrestatieteam is echt heel veel bewijs gevonden”, legt hij uit.

LEES OOK: Partner Peter R. de Vries stapt uit anonimiteit met WNL-documentaire: ‘Ze wilde niet te boek staan als het liefje van’

Een uur nadat De Vries op 6 juli vorig jaar werd neergeschoten in hartje Amsterdam reed de politie de twee verdachten klem bij een afrit op de A4. In de auto werd onder meer het moordwapen (een omgebouwd alarmpistool) met DNA van de vermoedelijke schutter gevonden. Ook is in de auto een smartphone aangetroffen, waarop uiterst grof geformuleerde berichten stonden over de moord. Beide verdachten communiceerden via dit toestel met de opdrachtgever. “Daar stonden ronduit afgrijselijke berichten op, zowel voor de aanslag, als tijdens, en ook na. Dat is echt ontzettend belastend materiaal waarvan de rechtbank zal zeggen: reageer daar maar op.”

Vandaag bespreekt de rechtbank het dossier en komen nabestaanden van De Vries aan het woord. Volgens de huidige planning komt het OM dinsdag ook met de strafeisen. Op 15 juni, de tweede dag van het proces, staan onder meer de pleidooien van de advocaten van de verdachten op het programma.

‘Rol Peter R. zal als strafverzwarende omstandigheid gezien worden’

De focus ligt deze rechtszaak op de twee uitvoerders, naar de opdrachtgever wordt een apart onderzoek ingesteld. “In deze zaak wordt daar niets over gezegd”, zegt Roelse.

Tijdens de rechtszaak zal er zeker gekeken worden naar de rol van Peter R. de Vries in de samenleving, zegt de advocaat. “Je zag ook bij mijn collega Derk Wiersum (de advocaat van kroongetuige Nabil B. die op 18 september 2019 vermoord werd, red.) dat het Openbaar Ministerie in die zaak sprak van een dienaar van de rechtstaat, en bij Peter R. de Vries als journalist maar ook als vertrouwenspersoon voor de kroongetuige Nabil B. en zijn familie”, legt hij uit. “De rechtbank zal ongetwijfeld daar naar kijken. Het OM zal het echt ook als strafverzwarende omstandigheid zien.”

LEES OOK: ‘Anonimiteit in proces over Peter R. de Vries is begrijpelijk, maar toont wel de ondermijning van onze rechtsstaat aan’

Door: Marinka Wagemans

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Sven op 1 Zomereditie

Met miljoenen huishoudens die financieel in de knel raken richt vakbond FNV de ogen op de politiek en het bedrijfsleven. Zij moeten over de brug komen met geld. De bond wil daarvoor de straat op gaan en actie voeren. Voorzitter Tuur Elzinga praat erover met Thomas van Groningen in Sven op 1: Zomereditie.

Maandag t/m vrijdag om 11.30 uur

WNL Haagse Lobby Podcast

De Nederlandse bevolking groeide in 2021 met 115 257 inwoners. Immigratie speelt daar ook een grote rol in en de verwachting is dat dit de komende decennia alleen maar zal toenemen. Dit brengt een hoop uitdagingen met zich mee. Hoe zorgen wij ervoor om dit in goede banen te leiden? Hoe zien de uitdagingen er precies uit?

Martijn de Greve bespreekt het in WNL Haagse Lobby Podcast met:

  • Commissaris van de Koning in Noord-Holland, Arthur van Dijk
  • Immigratiedeskundige Jan van de Beek
  • Arbeidseconoom Pieter Gautier
Maandag tussen 20.30 en 21.30
Zorgen over lage waterstand: Rijn ligt nog maar paar centimeter boven laagste waterstand ooit

Het is uitzonderlijk dat de Rijn middenin de zomer zeer waarschijnlijk een recordlage stand gaat bereiken. Gewoonlijk is de gemiddelde waterstand bij Lobith in deze…

Lees meer

Boerenorganisaties niet blij met Remkes en koepels: ‘Ze spelen een politiek spel’

Boerenorganisaties vinden het maar niets dat bemiddelaar Johan Remkes met allerlei koepelorganisaties overleg aan het voeren is over de stikstofproblemen. “Dit gaat helemaal niks opleveren….

Lees meer

FNV-voorzitter Elzinga voorziet stakingen: ‘Inflatiecompensatie nodig, anders wordt het hete herfst’

Het kabinet overlegt deze week opnieuw over wat het kan doen tegen de torenhoge inflatie en de koopkrachtcrisis. Den Haag kijkt daarbij ook naar werkgevers….

Lees meer

Detailhandel ziet omzet groeien door prijsstijging, maar volume neemt af

De detailhandel draaide in het tweede kwartaal van 2022 ruim 3 procent meer omzet dan een jaar eerder, in hetzelfde kwartaal. De hogere omzet heeft…

Lees meer

Nederland groeit uit zijn voegen, hoe houden we het land met straks 20 miljoen mensen leefbaar?

Volgens cijfers van het CBS en verschillende bevolkingsonderzoeken groeit de Nederlandse bevolking gestaag door. Nu telt Nederland zo’n 17,7 miljoen inwoners en modellen geven aan…

Lees meer

Politie meldt ruim honderd aanhoudingen na stikstofprotesten

De afgelopen weken zijn ruim honderd mensen aangehouden, vanwege overtredingen en misdrijven die verband houden met de boerenprotesten, meldt de politie. Het gaat dan onder…

Lees meer

Oppas die ontucht pleegde: wat ik deed was fout, ik ben de dader

De 53-jarige vrouw die in de regio Eindhoven als oppas werkte en ontucht pleegde met zeker zeven kinderen, heeft maandag in een verklaring bij de…

Lees meer

Rijkswaterstaat: verwijderde vlaggen soms weer teruggehangen

Rijkswaterstaat worstelt met weggehaalde omgekeerde vlaggen die vervolgens opnieuw worden opgehangen. Hoeveel vlaggen Rijkswaterstaat heeft weggehaald en hoeveel er teruggehangen zijn, kon een woordvoerster niet…

Lees meer

Ontvang de gratis WNL Vandaag Nieuwsbrief

Iedere dag de actualiteit gratis in je mailbox.

Schrijf je in