Proces moord Peter R. de Vries: ‘OM zal ongetwijfeld dezelfde eis formuleren voor beide verdachten’
In Amsterdam is vandaag inhoudelijke behandeling van het proces tegen de twee verdachten van de moord op Peter R. de Vries begonnen. De verdachten, Kamil E. (36) en Delano G. (22) zijn in de rechtszaal aanwezig. De rechtbank heeft hun aanwezigheid verplicht.
In de zaak van de moord op Wiersum zijn beide verdachten even zwaar gestraft. De rechter redeneerde dat het niet uitmaakte wie daadwerkelijk de trekker overhaalde. Beiden zijn even schuldig en kregen dertig jaar opgelegd.
"En ik denk dat hetzelfde zal spelen in de zaak vandaag", zegt strafrechtadvocaat Jillis Roelse in Goedemorgen Nederland. "De advocaat van de Poolse verdachte zal zeggen dat hij chauffeur is geweest, en dat hij voor de rest niets weet." Maar het OM zal zeggen dat zij daar "geen biet van gelooft", zegt Roelse. "Want we zien jou de week daarvoor al dezelfde route lopen. We zien je duidelijk op hele verdachte plaatsen, bijvoorbeeld bij de parkeergarage. We zien de telefoonberichten. Dus jullie waren misschien met zijn tweeën, maar jullie hebben als één gehandeld. Jullie hadden allebei het plan, en jullie hebben eigenlijk allebei dezelfde opzet gehad."
"Dus het is inwisselbaar; dan maakt het niet zozeer uit of je de schutter of chauffeur bent, je hebt gehandeld als één", legt de strafrechtadvocaat uit. "Het Openbaar Ministerie zal ongetwijfeld dezelfde eis formuleren voor beide verdachten."
Berg aan bewijs
Delano G. heeft aangegeven dat hij niet op de beschuldigingen wil reageren. Kamil E. ontkende nogmaals dat hij schuld heeft aan de moord. "Ik heb niemand vermoord. Ik was alleen maar de chauffeur."
Maar het OM heeft een "berg aan bewijs" tegen de twee, zegt Roelse. "Niet alleen de talloze mensen die daar waren en direct de politie hebben gebeld: van Amsterdammers tot toeristen, tot mensen die daar gewoon rondliepen. Maar met name in de vluchtauto die drie kwartier later aan de kant werd gezet door een arrestatieteam is echt heel veel bewijs gevonden", legt hij uit.
Een uur nadat De Vries op 6 juli vorig jaar werd neergeschoten in hartje Amsterdam reed de politie de twee verdachten klem bij een afrit op de A4. In de auto werd onder meer het moordwapen (een omgebouwd alarmpistool) met DNA van de vermoedelijke schutter gevonden. Ook is in de auto een smartphone aangetroffen, waarop uiterst grof geformuleerde berichten stonden over de moord. Beide verdachten communiceerden via dit toestel met de opdrachtgever. "Daar stonden ronduit afgrijselijke berichten op, zowel voor de aanslag, als tijdens, en ook na. Dat is echt ontzettend belastend materiaal waarvan de rechtbank zal zeggen: reageer daar maar op."
Vandaag bespreekt de rechtbank het dossier en komen nabestaanden van De Vries aan het woord. Volgens de huidige planning komt het OM dinsdag ook met de strafeisen. Op 15 juni, de tweede dag van het proces, staan onder meer de pleidooien van de advocaten van de verdachten op het programma.
'Rol Peter R. zal als strafverzwarende omstandigheid gezien worden'
De focus ligt deze rechtszaak op de twee uitvoerders, naar de opdrachtgever wordt een apart onderzoek ingesteld. "In deze zaak wordt daar niets over gezegd", zegt Roelse.
Tijdens de rechtszaak zal er zeker gekeken worden naar de rol van Peter R. de Vries in de samenleving, zegt de advocaat. "Je zag ook bij mijn collega Derk Wiersum (de advocaat van kroongetuige Nabil B. die op 18 september 2019 vermoord werd, red.) dat het Openbaar Ministerie in die zaak sprak van een dienaar van de rechtstaat, en bij Peter R. de Vries als journalist maar ook als vertrouwenspersoon voor de kroongetuige Nabil B. en zijn familie", legt hij uit. "De rechtbank zal ongetwijfeld daar naar kijken. Het OM zal het echt ook als strafverzwarende omstandigheid zien."