Er dreigt een watercrisis in Nederland: kwaliteit voldoet niet aan toekomstige eisen
De kwaliteit van het Nederlandse oppervlaktewater voldoet bij lange na niet aan de eisen die over vijf jaar wettelijk verplicht zijn. Dat is slecht voor de natuur én voor de economie. Ook kan er een stortvloed aan rechtszaken komen omdat vergunningen in de knel komen. De Tweede Kamer buigt zich vandaag in een debat over het probleem.
Water is volgens de richtlijn pas van goede kwaliteit als geen enkele vervuilende stof er in te hoge concentraties in zit. Ook moeten de omstandigheden voor planten en dieren goed zijn. Grondwater moet bovendien op peil blijven. De onderzoekers van ingenieursbureau Witteveen+Bos, die onderzoek uitvoerden in opdracht van Natuurmonumenten, stellen vast dat in 2019 geen enkel oppervlaktewater in Nederland aan alle eisen voldeed. De kwaliteit is sinds 2009 zelfs afgenomen.
"Ik zou op dit moment niet graag in de schoenen staan van de politici in Den Haag," zegt oud-minister Uri Rosenthal in Goedemorgen Nederland. "Het stapelt zich alleen maar op." Rosenthal verwijst naar de Waterschappen. "Ik hoop dat zij er ook wat aan gaan doen en dat Nederland an sich zijn historische kennis over water te baat neemt om dit probleem aan te pakken."
'Pak het probleem bij de bron aan'
Eperts zeggen dat het probleem bij de bron moet worden aangepakt. Zo stellen ze voor om de toevoer van nitraat en fosfaat via de landbouw aan te pakken. Ook zou minder grondwater onttrokken moeten worden, zodat dat op peil blijft. Meer regenwater infiltreren in de bodem zou ook helpen. Om de doelen te halen, is volgens het rapport van Witteveen+Bos meer regie vanuit Den Haag nodig.
LEES OOK: Honderden gedupeerde reizigers dienen schadeclaim in bij KLM