Voorzitter Deltalinqs: Nieuwe uithalerswet zorgt vooralsnog niet voor toename van geweld op containerterminals
De nieuwe uithalerswet die in januari is ingegaan is niet dé oplossing om uithalers te weren. Dat zegt strafrechtadvocaat Kim Kuster in Stand van Nederland op NPO Radio 1. Uithalers zijn criminelen die in havens uit containers drugs halen.
Sinds januari is er een nieuwe uithalerswet waardoor je maximaal een jaar of zelfs twee jaar straf kunt krijgen. De nieuwe wet is na een proces van twee jaar aangenomen. Voorheen kregen uithalers als ze gepakt werden een boete van 95 euro. "Uithalers werden dan veroordeeld onder de Opiumwet en dat is lastig aan te tonen dat hun aanwezigheid op het terrein iets te maken had met drugs. Met de nieuwe wet worden uithalers puur veroordeeld op het feit dat ze zich onbevoegd op een haventerrein bevinden."
'Beter dan wat het was'
Victor van der Chijs, voorzitter Deltalinqs, is positiever over de nieuwe wet. "Het is beter dan wat het was", zegt hij. "Het is voor een containerterminal een drama. Je weet niet wat je tegenkomt, en of die jongens gewapend zijn."
Van der Chijs wil meer gaan investeren met het doel personeel weerbaarder te maken tegen dergelijke ontmoetingen. "Wat wij proberen is er voor te zorgen dat mensen op die containerhavens veilig hun werk kunnen blijven doen, en dat ze integer kunnen blijven", legt hij uit. "Medewerkers van containerhavens worden met enige regelmaat aangesproken terwijl ze staan te tanken. Maar ze staan ook wel eens aan een huisdeur met de mededeling: we weten waar jouw kind op school zit", vertelt de voorzitter. "Dat vinden mensen niet fijn, dat kan ik je vertellen."
Dit valt onder meer te voorkomen door te zorgen dat je als medewerker niet herkenbaar bent. "Ook hebben we een zogenaamde trainingscontainer waar medewerkers van de havenbedrijven door middel van virtual reality, maar ook door rollenspellen met professionele acteurs, leren om te gaan met dit soort situaties."
'Uithalerswet leidt (nog) niet tot meer geweld'
Het is moeilijk om vast te stellen of de nieuwe uithalerswet effectief is, zegt Van der Chijs. "Het jaar is nog niet zo heel oud. Vorig jaar waren er 400 aanhoudingen. Dat waren geen 400 verschillende mensen, dat waren 190 personen", legt hij uit. "We zien dat het aantal mensen dat is aangehouden ietsje minder is dan vorig jaar, maar niet substantieel. Maar als je nagaat: het verschil tussen vorig jaar en het jaar daarvoor is dat er in die laatste 70 procent toename was. Dus in dat opzicht denk ik dat je kan zeggen dat je de boel een beetje hebt dichtgezet."
Verder werd er ook gevreesd dat de zwaardere straffen voor de uithalers zouden leiden tot meer geweld. "En dat zien we in ieder geval - nog - niet, en dat is fijn."
Het blijft de vraag of dat celstraf bij deze - vaak jonge - jongens wel helpt. "Ik denk niet dat celstraf opleggen dé oplossing is in deze. Het pakt het probleem alsnog niet aan," zegt Kusters. De advocaat zegt dat ook naar de havenbedrijven zelf moet worden gekeken. "In de meeste dossiers is er sprake van een ingang van binnenuit. Ook dat moet worden aangepakt."