Risico op desinformatie bij zaken als die van Gino is groot: ‘Kan pijnlijk zijn voor de familie’
Het lichaam dat vanmorgen bij een woning in Geleen is gevonden, is van de 9-jarige Gino. Over de man die verdacht wordt van betrokkenheid bij zijn dood, is enkel bekend dat het een 22-jarige man uit Geleen is. Bij dit soort schaarsheid aan informatie roept de buitenwereld om meer feiten. Ook beginnen mensen vaak zélf met het verspreiden van informatie, en soms klopt deze inhoudelijk niet. “Alles ligt zo op straat, alles wordt gefilmd. Dat heeft veel voordelen, maar ook veel nadelen”, zegt oud-recherchechef Sander Schaepman erover in WNL In de Kantine op NPO Radio 1.
Schaepman benadrukt dat het fijn is dat mensen mee willen werken. “De mensen die je wil helpen kun je nog wel redelijk briefen. Maar toch, als je met veertig mensen aan het zoeken bent, zijn dat natuurlijk veertig mensen die thuis komen en een verhaal vertellen”, zegt hij. “Ik ga er van uit dat veel van die mensen snappen dat je sommige informatie niet moet delen. Volgens mij is het ook best wel redelijk goed gegaan in de afgelopen dagen.” Maar het zijn wel “onderzoekrisico’s”, zegt Schaepman. “Daardoor kan informatie toch in een keer op straat kan komen te liggen die ook voor de familie heel pijnlijk kan zijn.”
‘Ander tijdperk dan twintig jaar geleden’
Zo benadrukte de politie in een tweet al dat er op social media veel foto’s en namen rondgaan van mensen die gelinkt zouden worden aan de vermissing, die níét van de verdachte zijn.
Op social media gaan namen en foto's rond van iemand die wordt gelinkt aan de vermissing van Gino. Dit gaat NIET om de verdachte in deze zaak. Wij verzoeken dringend om deze beelden te verwijderen en niet te delen. De aangehouden verdachte is een 22-jarige man uit #Geleen.
— Politie Eenheid Limburg (@POL_Limburg) June 4, 2022
“Laten we er vanuit gaan dat veel mensen het niet eens slecht bedoelen, maar we zitten natuurlijk in een ander tijdperk dan twintig jaar geleden”, zegt Schaepman. “Een van de belangrijkste nadelen als het gaat over de emoties die erbij spelen, is de zorgvuldigheid die je als politie wil betrachten in het op het juiste moment informeren van bijvoorbeeld een familie.”
Dat geldt niet alleen voor zaken als deze, maar ook bij ongelukken op de weg. “Daar staan mensen te filmen, en dan staat het soms al op social media voordat de politie überhaupt weet om welk slachtoffer het gaat”, zegt de crimedeskundige. “Dat bereikt in dit soort zaken een soort kookpunt, omdat iedereen maar lijkt te doen wat ze willen met dit soort informatie.”
LEES OOK: In Geleen aangetroffen lichaam is van vermiste Gino
Door: Redactie
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Vrijdagavond in Het Misdaadbureau
Hoe loste een ‘poepzeef’ misdrijven op? In Het Misdaadbureau duikt presentator Maaike Timmerman in het leven en de carrière van de Nederlandse Sherlock Holmes: Co van Ledden Hulsebosch, een beroemde pionier die de forensische wereld op z’n kop zette. Maurice Aalders en Arian van Asten van de Universiteit van Amsterdam schreven een boek en vertellen hoe het werk van Co van Ledden Hulsebosch tot op de dag van vandaag relevant is.
Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom duikt in zijn memoires en spreekt met nazaten van Van Ledden Hulsebosch.
Luister vanaf 19.00 uur naar Het Misdaadbureau op NPO Radio 1.
ING tempert het optimisme over de economische groei in de komende kwartalen. “De groei in de nabije toekomst zal naar verwachting matig zijn”, waarschuwde de…
Lees meerKick Out Zwarte Piet (KOZP) gaat zaterdag demonstreren bij de sinterklaasintocht in het Zuid-Hollandse Middelharnis (Goeree-Overflakkee). Dat bevestigt KOZP-voorman Jerry Afriyie. Hij sluit niet uit…
Lees meerSchrijver Tommy Wieringa ging meermaals naar Oekraïne om hulpgoederen te brengen. Hij schreef er het boek Konvooi over. “De inval begon. Ik zat op de…
Lees meerAcht op de tien burgemeesters in Nederland zijn heel veel tijd kwijt aan het oplossen van problemen veroorzaakt door verwarde personen. Dat blijkt uit een…
Lees meerChristenUnie-leider Mirjam Bikker roept politici op om het integratiedebat zonder taboes te voeren. Dat zegt ze naar aanleiding van toenemend antisemitisch geweld in Nederland. “Benoem…
Lees meerZie ginds komt de stoomboot uit Spanje weer aan. In Vianen wel te verstaan. Sinterklaas en zijn Pieten varen zaterdag om 12.00 uur de Passentenhaven…
Lees meerHet geweld in Amsterdam is niet het gevolg van mislukte integratie, maar heeft te maken met een religieprobleem. Dat zegt journalist en directeur van debatcentrum…
Lees meerAlbanië was drie decennia geleden nog een dictatuur à la Noord-Korea, maar het land dat bij de meeste Nederlanders vooral bekend staat als goedkope vakantiebestemming…
Lees meerAmsterdam maakt een slechte beurt door niet tijdig in te grijpen bij de pro-Palestina-demonstratie op de Dam woensdagavond. Dat stelt VVD-prominent Annemarie Jorritsma. ”Dit is…
Lees meerGemeentes hoeven halverwege volgend jaar minder opvangplekken voor Oekraïners te regelen, meldt minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie). Het benodigde aantal opvangplekken gaat omlaag van…
Lees meerPiepkleine elektrische autootjes, zogeheten light electric vehicles, zullen straks het straatbeeld in de Nederlandse binnensteden bepalen, verwacht brancheorganisatie RAI Vereniging na onderzoek. “Komend decennium verandert…
Lees meerBij Defensie staan potentiële werknemers in de rij, zegt staatssecretaris Gijs Tuinman. “Mijn uitdaging is niet dat er geen Nederlanders bij Defensie willen werken. Bij ons…
Lees meerDe demonstratie die studenten en docenten in het hoger onderwijs donderdag in Utrecht wilden houden, gaat niet door. Volgens de gemeente was een pro-Palestijnse organisatie…
Lees meerDe NS waarschuwt voor “zeer forse” gevolgen voor treinreizigers door de staking bij spoorbeheerder ProRail vrijdagochtend. Door die staking ligt het treinverkeer in Midden-Nederland tussen…
Lees meerLian Heinhuis, fractievoorzitter van de PvdA in Amsterdam, vindt dat premier Dick Schoof “heel kwalijke uitspraken” heeft gedaan na het geweld in Amsterdam vorige week…
Lees meer