main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 4 juni 2022 — 20:27

Gaat het verwachte verbod op designerdrugs dan echt soelaas bieden?

Designerdrugs wordt erg veel gebruikt in het uitgaansleven in Oost-Nederland. Waarschijnlijk brengt minister Ernst Kuipers, van Volksgezondheid, in juni een langverwacht wetsvoorstel over designerdrugs naar de Tweede Kamer. Gaat deze soelaas bieden?

In Twente en de Achterhoek is vorig jaar de noodklok geluid omdat er zoveel designerdrugs gebruikt wordt. Misdaadjournalist bij Tubantia Erwin Waanders ziet sindsdien nog geen verbetering. Het is volgens hem een geval van “dweilen met de kraan open,” door de huidige wetgeving, zo zegt hij in WNL Stand van Nederland: Misdaad op NPO Radio 1.

Waarom designerdrugs (ook wel NPS, Nieuwe Psychoactieve Stoffen) populair is in Oost Nederland kan de journalist niet verklaren. Ruben Vrolijk van het Trimbos denkt dat het misschien “te maken kan hebben met het aanbod”. Bijvoorbeeld dat er een verkoopplek is die erg populair is en een grote groep gebruikers trekt. “Dan wordt het lokaal populair.”

Leegstaande boerderijen

Designerdrugs worden ook grootschalig geproduceerd in het oosten van het land. Deze drugsproducenten vestigen zich vaak in leegstaande boerderijen. Steeds meer boeren verdwijnen, en dat geeft producenten de ruimte en gelegenheid om daar een lab op te zetten. Waanders ziet zelfs dat boeren briefjes door de bus krijgen van vermoedelijke drugsproducenten, met de vraag of ze daar hun lab op mogen zetten (zowel meth als designerdrugs). De producenten voelen haarfijn aan waar de geldproblemen zitten bij de boeren en spelen daar handig op in.

De producenten werken ook met elkaar samen. Dat beperkt zich niet alleen tot Oost-Nederland, ziet Waanders in de rechtbank. Hij ziet dat de Randstad, Limburg, Brabant, Twente allemaal samenkomen.

Nieuwe wet

Burgemeesters hebben nu moeite met het opsporen van de producenten van designerdrugs, omdat niet alles illegaal is. Wanneer er een wet komt, zijn er meer mogelijkheden. “Nu is het zo dat er per drug een verbod moet komen,” zegt Evert Jan Slootweg, Kamerlid namens het CDA. Een nadelig gevolg van elke drug apart verbieden is dat producenten heel inventief worden: een kleine scheikundige aanpassing en het goedje kan weer op de markt. “Bij de nieuwe wet is het zo dat je een lijst aan middelen in één keer kunt verbieden,” aldus het Kamerlid. 

Bij die wet plaatst Waanders wel meteen een kritische noot: als de wet er komt, dan moet de overheid daadkrachtig op gaan treden. En daarbij speelt ook dat het de prijs van de drugs zal opdrijven. Dus dan wordt het waardevoller om er in te handelen.

Of de nieuwe wet echt soelaas gaat bieden plaatst het Trimbos ook in het midden. De organisatie wil vooral dat de situatie nauwkeurig gemonitord blijft worden om directe effecten te kunnen waarnemen. “Als een middel de illegaliteit in gaat dan kan dat ook betekenen dat er vervuiling in het middel ontstaat. Daar maken wij ons wel zorgen over. Verbieden an sich gaat de oplossing niet bieden, je zal voorlichting moeten blijven geven.”

LEES OOK: Risico op desinformatie bij zaken als die van Gino is groot: ‘Kan pijnlijk zijn voor de familie’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Vrijdagavond in Het Misdaadbureau

Hoe loste een ‘poepzeef’ misdrijven op? In Het Misdaadbureau duikt presentator Maaike Timmerman in het leven en de carrière van de Nederlandse Sherlock Holmes: Co van Ledden Hulsebosch, een beroemde pionier die de forensische wereld op z’n kop zette. Maurice Aalders en Arian van Asten van de Universiteit van Amsterdam schreven een boek en vertellen hoe het werk van Co van Ledden Hulsebosch tot op de dag van vandaag relevant is.

Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom duikt in zijn memoires en spreekt met nazaten van Van Ledden Hulsebosch.

Luister vanaf 19.00 uur naar Het Misdaadbureau op NPO Radio 1.

ING tempert optimisme, ondanks sterke groei Nederlandse economie

ING tempert het optimisme over de economische groei in de komende kwartalen. “De groei in de nabije toekomst zal naar verwachting matig zijn”, waarschuwde de…

Lees meer

KOZP gaat demonstreren bij intocht Sinterklaas in Middelharnis

Kick Out Zwarte Piet (KOZP) gaat zaterdag demonstreren bij de sinterklaasintocht in het Zuid-Hollandse Middelharnis (Goeree-Overflakkee). Dat bevestigt KOZP-voorman Jerry Afriyie. Hij sluit niet uit…

Lees meer

Mirjam Bikker (ChristenUnie) over antisemitisch geweld: ‘Benoem waar daders vandaan komen’

ChristenUnie-leider Mirjam Bikker roept politici op om het integratiedebat zonder taboes te voeren. Dat zegt ze naar aanleiding van toenemend antisemitisch geweld in Nederland. “Benoem…

Lees meer

Faber: halverwege 2025 minder opvangplekken Oekraïners nodig

Gemeentes hoeven halverwege volgend jaar minder opvangplekken voor Oekraïners te regelen, meldt minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie). Het benodigde aantal opvangplekken gaat omlaag van…

Lees meer

RAI voorspelt opmars piepkleine elektroauto’s in binnensteden

Piepkleine elektrische autootjes, zogeheten light electric vehicles, zullen straks het straatbeeld in de Nederlandse binnensteden bepalen, verwacht brancheorganisatie RAI Vereniging na onderzoek. “Komend decennium verandert…

Lees meer

Onderwijsprotest geschrapt na ‘kapingsplan’ pro-Palestijnse organisatie

De demonstratie die studenten en docenten in het hoger onderwijs donderdag in Utrecht wilden houden, gaat niet door. Volgens de gemeente was een pro-Palestijnse organisatie…

Lees meer

NS: zeer forse gevolgen voor treinreizigers door staking vrijdag

De NS waarschuwt voor “zeer forse” gevolgen voor treinreizigers door de staking bij spoorbeheerder ProRail vrijdagochtend. Door die staking ligt het treinverkeer in Midden-Nederland tussen…

Lees meer

PvdA Amsterdam: uitspraken Schoof over geweld Amsterdam ‘premier onwaardig’

Lian Heinhuis, fractievoorzitter van de PvdA in Amsterdam, vindt dat premier Dick Schoof “heel kwalijke uitspraken” heeft gedaan na het geweld in Amsterdam vorige week…

Lees meer