Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Startende ondernemers vallen vaak voor praatjes van coaches: ‘Mijn gevoel zegt mij dat ik ben misleid’

De afgelopen tien jaar is het aantal businesscoaches verviervoudigd. Zij beloven welvaart en rijkdom en het enige wat je er voor moet doen is hun adviezen volgen. Veel millennials vallen voor die beloftes en dat kost hen eerder geld, dan dat het wat oplevert.

Startende ondernemers nemen vaak coaches in de armen, terwijl zij nog weinig omzet draaien. "Daardoor maken zij de eerste jaren flinke verliezen. Dat loopt soms in de duizenden euro's", weet Nikkie den Dekker, eigenaar van een boekhoudbedrijf. "Dat is soms best tricky. Want dan kan het zijn dat de Belastingdienst je niet als ondernemer ziet en dan moet je al je ondernemersvoordelen misschien wel terugbetalen", zegt zij in Stand van Nederland: Generatie Next.

Vallen voor beloftes

"Wat wij ook veel zien is dat mensen starten als businesscoach terwijl ze zelf nog bijna geen ervaring hebben met het opzetten van een succesvolle business", gaat Den Dekker verder. Met andere woorden: zij geven advies - of doen beloftes - zonder echt de slagen van de zweep te kennen.

Dannay Soto is interieurfotograaf en viel voor de woorden en beloftes van een businesscoach op Instagram. "Je wordt blij gemaakt met dat zij je gaan helpen en dat je heel veel klanten binnenhaalt."

'We gaan je structuur geven en zorgen ervoor dat je mindset helemaal goed is', klonk het uit de mond van de coach. Met de tranen in haar eigen besloot Soto er uiteindelijk voor te gaan. "Dan ga je ermee aan de gang en komt stap twee: hoe kom je aan dat geld."

Diepe schuld

Soto investeerde 10.00 euro. Een bedrag dat zij gemakkelijk binnen vier maanden zou terugverdienen, als zij de stappen van haar coach zou volgen. "Je gaat helemaal mee in die sfeer en die vibe. Ik dacht eindelijk te leren hoe ik mijzelf als een brand neer moet zetten." Achteraf gezien was dit geen goede ervaring voor de fotograaf. "Mijn persoonlijke gevoel is dat ik misleid ben. Ik heb heel veel geld betaald voor een cursus die niet het geld waard is geweest", trekt Soto haar conclusies.

Creatief omgaan met cijfers

Volgens Den Dekker gebruiken coaches bij het binnenhalen van nieuwe klanten niet alleen mooie verhalen, maar zij gaan ook creatief met de cijfers om. "Er wordt nooit over de kosten gesproken", zegt Den Dekker. "Het wordt er veel rooskleuriger neergezet dan dat het eigenlijk in praktijk is."

Zij gebruikt als voorbeeld een ondernemer, die maandelijks geld overmaakt aan een coach. "En vervolgens wordt er een cursus afgenomen, een e-book gekocht en in dit geval is er zelfs nog een tweede coach bijgehaald."

Van slapen tot het beginnen van een bedrijf: voor iedere uitdaging is tegenwoordig een coach. Hoewel Generatie Next gretig gebruik maakt van deze prijzige hulp, is regulering van de coachingsmarkt nog ver te zoeken. Is een coach wel het geld waard? Raquel Schilder zocht het uit.

Deze en oudere afleveringen van Stand van Nederland: Generatie Next kijk je hier terug, op NPO Start.


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau