Op grote schaal uitkopen van boeren lijkt onvermijdelijk: stikstofuitstoot moet fors omlaag
Bij boeren heerst er grote onrust nu het er steeds meer op lijkt dat zij worden uitgekocht. Dat lijkt onvermijdelijk, omdat de uitstoot van stikstof - volgens berekening van het kabinet - drastisch verlaagd moet worden, schrijft het NRC.
In sommige gebieden moet de uitstoot van stikstof met 70 tot 80 procent omlaag, zoals in de Gelderse Vallei en de Peel in Noord-Brabant. Volgens deskundigen zijn dat onhaalbare cijfers zonder op grote schaal boeren uit te kopen. Boeren zien dat natuurlijk liever niet gebeuren.
Klimaatdoelen
Uiteindelijk is het nodig om de klimaatdoelen te behalen, al geeft het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit niet aan hoe deze bereikt moeten worden. Dat is aan de provincies, die volgens NRC deze week middels een "technische briefing" zijn bijgepraat.
Er is daarbij niet ingegaan op wat de concrete stikstofreductie moet zijn. De provincies kregen wel een overzicht van de reductiepercentages per gebied.
Boeren
De kritiek vanuit de boeren luidt vaak dat zij vinden dat er te veel naar hen wordt gekeken om de stikstofproblematiek op te lossen. Han ten Broeke, directeur politiek zaken bij HCSS woont naast een melkveehouder en zegt dat hij "er alles aan doet" om mee te werken. "Als je ziet wat die voor investeringen moeten doen om bijvoorbeeld koeien door een badje te laten lopen om ze schoon te houden en de uitstoot te beperken", vertelt hij bij Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Dat de boeren het beu zijn wat zij vanuit Den Haag te horen krijgen snapt Ten Broeke wel. "Maar het moet", plaatst de oud-politicus een kanttekening. "Voor de natuur en de biodiversiteit waar wij allemaal baat bij hebben moeten die stikstofwaardes omlaag."