main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 2 juni 2022 — 10:45

Minister Ollongren ‘heel blij’ met aansluiting Denen bij EU-defensiebeleid: ‘Zoveelste bewijs van eenheid’

Minister Kajsa Ollongren van Defensie is “heel blij” met de waarschijnlijke aansluiting van Denemarken bij het Europese Defensiebeleid. Volgens de laatste exitpolls wil 66 procent van de Denen nauwer militair samenwerken met de Europese Unie.

Volgens Ollongren is “het goed nieuws voor de Europese defensiesamenwerking”. Die wordt hierdoor “nog hechter en intensiever”, aldus de bewindsvrouw. Het betekent dat Deense militairen straks kunnen meedoen met Europese missies en aan het gezamenlijk inkopen van materieel.

Denemarken is de enige EU-lidstaat die niet meedoet aan het gezamenlijke defensiebeleid. Ollongren kondigde woensdag in haar Defensienota juist aan dat Nederland militair nauwer wil samenwerken met de buurlanden.

‘Zoveelste bewijs van eenheid’

De wens van de Denen voor diepere militaire samenwerking met de EU is volgens Ollongren “het zoveelste bewijs van eenheid” in Europa. Onlangs kondigden Zweden en Finland aan zich te willen aansluiten bij de NAVO. Ook dat werd door Ollongren met blijdschap ontvangen.

Het besluit van de Denen noemt ze ook goed nieuws voor de NAVO. Meer militaire samenwerking in de EU is “heel goed” voor het bondgenootschap, zegt ze. “De Amerikanen willen ook dat de Europese Unie een been bijtrekt” op militair gebied.

Naast de NAVO werkt Nederland met de Denen ook militair samen in de Joint Expeditionary Force (JEF), een snelle reactiemacht onder Britse leiding. Hierin zitten verder IJsland, Noorwegen, Zweden, Finland en de Baltische staten Estland, Letland en Litouwen.

Europees leger

De zichtbare intensiveringen van de militaire samenwerking binnen Europa betekenen niet dat de eerste stappen naar een Europees leger zijn gezet, stelde de minister woensdagavond in Nieuwsuur. “Er is al samenwerking. De landmacht werkt samen met de Duitsers. Het is geen opmaat” naar een Europees leger, zei ze op vragen over de samenwerking tussen Nederland en Duitsland.

Volgens Ollongren worden we door nauwere samenwerking “samen sterker” en wordt het geld “beter uitgegeven”. Daar krijgen we bovendien “meer veiligheid” voor terug.

Ook staatssecretaris van Defensie Christophe van der Maat benadrukt dat er wat betreft Nederland geen Europees leger komt. “Stop maar met het stellen van de vraag, want het antwoord is ‘nee'”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Het is zoveel interessanter om te kijken naar wat er in de plannen staat”, doelt hij op de nieuwe defensiebegroting.

Een Europees Leger komt er “not on my watch”, verzekert Van der Maat. “Dat geldt voor Kasja en voor mij.”

‘Spulletjes kopen’

Van der Maat wil zich wel zo snel mogelijk in de Deense defensieplannen verdiepen “om te kijken of we samen spullen kunnen inkopen. We hebben te maken met lange levertijden, dus het is echt verstandig om te kijken of we met andere landen mee kunnen doen, als zij al bepaalde trajecten hebben lopen.”

“Als de Denen van vier vliegtuigen vijf kunnen maken en wij kunnen er eentje meepikken, is dat de manier waarop wij slim en snel onze krijgsmacht proberen te versterken”, zegt hij.

Van der Maat sluit niet uit dat er vandaag al contact wordt gelegd met Denemarken. “En volgende week ga ik naar Duitsland om daar met de staatssecretaris te praten.” Duitsland gaat “astronomische bedragen” investeren. “Ook dan is de vraag hoe wij zo snel mogelijk samen onze krijgsmacht op orde krijgen”, aldus de staatssecretaris.

LEES OOK: Russische rakettenaanvallen in westen Oekraïne, strijd om Severodonetsk bloedig

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Het Misdaadbureau

Wie snel wat kilo’s kwijt wil of spiermassa wil kweken, kan terecht op de zwarte markt waar een levendige handel bestaat in illegale, gevaarlijke afslankpillen en anabolen. Een zeer lucratieve business voor criminelen. Lopen dealers vaak tegen de lamp? En welk risico nemen de gebruikers? Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met:

  • Martin Kooijman van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit
  • Hoogleraar Sport en Techt Marjan Olfers
  • Onderzoeksjournalist van WNL Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en probeert zelf illegale afslankthee te kopen.

Luister nu naar de podcast!

Elke vrijdag tussen 19.00 en 20.00 uur

WNL Haagse Lobby Podcast

Wordt 2023 het jaar van de stakingen? Verschillende beroepsgroepen legden hun werk dit jaar al neer en lang niet alle cao-onderhandelingen komen tot een goed einde. Moeten we vrezen voor Franse toestanden of is de temperatuur in de Polder nog te bekoelen? Martijn de Greve bespreekt het met:

  • Directeur van werkgeversvereniging AWVN Raymond Puts
  • Vicevoorzitter van de FNV Zakaria Boufangacha
  • Hoogleraar arbeidsrecht Evert Verhulp

Te beluisteren via je favoriete podcast-app.

Kabinet onderzoekt ‘Vliegende Brigade’ voor opruimen drugsafval

Minister Dilan Yesilgöz (Justitie en Veiligheid) onderzoekt of het mogelijk is een speciale ‘vliegende brigade’ op te richten om boeren en tuinders te helpen bij…

Lees meer

Advocaat: De Mos is totaal niet rijk geworden, dus geen corruptie

De Haagse oud-wethouder Richard de Mos is totaal niet rijk geworden van de contacten met bevriende ondernemers, en dat bewijst dat er geen sprake is…

Lees meer

Hof geeft Volt gelijk: partij mocht Gündoğan uit fractie zetten

Het gerechtshof in Amsterdam geeft Volt in hoger beroep gelijk: de partij mocht Nilüfer Gündoğan wel degelijk uit de Tweede Kamerfractie zetten. Partijleider Laurens Dassen…

Lees meer

OM verdenkt tieners van doodslag in vereniging Haagse snackbarbaas

Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de tieners die eerder zijn opgepakt voor het doodsteken van een Haagse snackbareigenaar van doodslag in vereniging en openlijke geweldpleging….

Lees meer

Rode Kruis en Islamitische Stichting Nederland ontvangen ruim 3 miljoen euro aan donaties voor slachtoffers aardbevingen

Op Giro 7244 is in iets meer dan 24 uur meer dan 2 miljoen euro gedoneerd voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en…

Lees meer

EU-experts: Russische nepnieuwscampagne lijkt op aanloop invasie

Rusland heeft, net als in de aanloop naar eerdere grote offensieven, de verspreiding van misleidende informatie over Oekraïne opgevoerd. Die waarneming van EU-deskundigen baart zorgen,…

Lees meer

Erdogan kondigt noodtoestand af, dodental Turkije en Syrië boven de 5000

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft een noodtoestand van drie maanden afgekondigd voor de tien provincies die zijn getroffen door de aardbevingen van maandag….

Lees meer

ACM doet onderzoek bij Vattenfall, Eneco en Essent naar administratie prijsplafond

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft dinsdag onderzoek gedaan bij energieleveranciers Vattenfall, Eneco en Essent. Tijdens de bezoeken aan de bedrijven wil de toezichthouder…

Lees meer

Renske Leijten: nieuwe toeslagenbelofte regering heel ernstig

De belofte van staatssecretaris Aukje de Vries (VVD) dat voor 90 procent van de slachtoffers van het toeslagenschandaal beoordeeld moet zijn of zij recht hebben…

Lees meer