Door ‘makkelijker een dienstjaar mee te draaien’ hoopt Defensie meer personeel te binden
Jaarlijks krijgt de Nederlandse krijgsmacht er 5 miljard euro bij. Defensie wil met het extra geld de troepen moderniseren en de slagkracht vergroten. Een groot deel van het geld gaat ook uit naar het salaris van het defensiepersoneel.
Een groot deel van de financiële impuls wordt uitbesteed aan herstel. Eigenlijk gaat het dan "voor een heel groot gedeelte" om het wegwerken van achterstanden, geeft staatssecretaris van Defensie Christophe van der Maat toe bij Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Maar tegelijkertijd gaan wij versterken."
Personeel hard nodig
Veel militairen vertrekken bij Defensie. De leegloop begon al jaren eerder "omdat het loongebouw van Defensie niet marktconform is", vertelt Andrea Lapère, directeur uitzendbureau voor veteranen.
Een andere reden dat mensen het leger achter zich laten is dat zij "veel op uitzending moeten, terwijl zij een jong gezin hebben". De salarisverhoging, die kan oplopen tot 20 procent, maakt Defensie volgens Lapère wel een interessantere werkgever. "Maar heel Nederland heeft krapte op de arbeidsmarkt en daar heeft Defensie ook last van."
Defensity College
Van der Maat is het volledig eens met het verhaal van Lapère. "De instroom moet omhoog en de uitstroom moet omlaag", zegt hij. Om meer personeel aan te trekken kijkt de staatssecretaris verder dan alleen een salarisimpuls. "We gaan ervoor zorgen dat het veel makkelijker wordt om een dienstjaar mee te draaien bij Defensie."
Daar bestaat al een aantal programma's voor, zoals het Defensity College. Daar kan nu extra in geïnvesteerd worden. "Dat betekent dat je gaat studeren, maar tegelijkertijd ook reservist bent bij Defensie."
Van der Maat noemt Defensity College "een hardloper que evenementen". De programma's zitten in no-time vol. "Wij zien ook dat 90 procent van die mensen behouden blijven als reservist. Dat zijn trotse momenten."
NAVO-norm
Nederland hoeft zich ook niet meer de klaploper van de NAVO te voelen, zoals commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim dat zei. Volgens Van der Maat voelde het defensiepersoneel het ook zo.
Met de 5 miljard per jaar kan Nederland ook toewerken naar de NAVO-norm. Van der Maat vindt het "cru" dat de oorlog in Oekraïne nodig om dat te realiseren. "Tegelijkertijd ben ik blij dat wij volle bak vooruit kunnen", doelt ook op de werving van meer personeel. "Omdat wij dat nu kunnen betalen en hen goede spullen en werkomstandigheden kunnen bieden."