Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Nederlandse pomphouders in grensstreek maken zich zorgen nu Duitsland benzineprijs verlaagt

Redactie

In Duitsland verlaagt de regering de belasting op benzine met 35 cent per liter benzine en 17 cent voor diesel. Het prijsverschil tussen tanken in Nederland of bij de oosterburen kan hierdoor behoorlijk oplopen. Pomphouders in de grensstreek houden dan ook hun hart vast. "We zitten meestal met een prijsverschil tussen de 15 en 20 cent, maar op het moment dat het 40 cent is zal er vast een bepaalde groep de grens oversteken", zegt pomphouder Han Masterbroek in Goedemorgen Nederland.

Masterbroek maakt zich zorgen. "We hebben toch vijf gezinnen te onderhouden, dus dat is een best zorgelijke situatie."

De prijs van benzine wordt hier namelijk iedere dag een cent duurder, en de laatste dagen is dat vaak zelfs twee tot drie cent. De adviesprijs voor een liter benzine is nu 2,42 euro. Daarmee komt het oude record van 2,50 voor een liter wel weer erg dichtbij.

Dat terwijl een liter benzine E10 in Duitsland vanochtend aan de pomp vlak voor 07.00 uur zo'n 1,85 euro kostte. Diesel kost rond de 1,90 euro. Het gaat om een momentopname, want in Duitsland worden de prijzen meermaals per dag bijgesteld.

"Je kunt er gemiddeld van uitgaan dat mensen 40 liter tanken, en dan zou je 16 euro goedkoper uit zijn", zegt Masterbroek. "Nu hebben we hier ten opzichte van de landelijke adviesprijzen al wel een korting van 12 cent op een liter, maar het zou mooi zijn als de overheid ons daar wat in tegemoet zou komen."

'Olie die we importeren is te duur'

De huidige stijging is een gevolg van de onzekerheid door de Russische olieboycot, maar ook de kans dat de oorlog verder escaleert stuwt de prijs omhoog, net als de sterke dollar waar ruwe olie mee wordt betaald.

D66-fractievoorzitter Jan Paternotte heeft begrip voor de oproep om compensatie vanuit de overheid, zegt hij. Hij wijst er wel op dat de accijnzen al flink verlaagd zijn. "En wat je ziet is dat de prijs vervolgens toch weer oploopt. Het probleem dat daarachter zit is dat de olie die we importeren gewoon te duur is", zegt hij in Goedemorgen Nederland. "Dus we hebben al best veel gedaan, en ik sluit ook zeker niet uit dat we dat in de toekomst misschien wel meer moeten gaan doen, maar uiteindelijk wil je natuurlijk dat je niet meer afhankelijk bent van de import uit landen met dictators die ook de prijs kunnen betalen."

LEES OOK: ‘Groen’ kabinet rijdt zelf nog in vervuilende benzineslurpers


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau