Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Moet de gaskraan in Groningen verder open nu Rusland levering stopt? ‘Niet nodig als we genoeg daadkracht tonen’

Redactie

Dat het Russische staatsgasbedrijf Gazprom stopt met het leveren van gas aan GasTerra zal er waarschijnlijk niet voor zorgen dat Nederland meer gas uit Groningen moet halen. Dat denkt wetenschappelijk directeur van TNO Energietransitie André Faaij. "Ik denk dat het niet nodig is als we genoeg daadkracht tonen ten aanzien van duurzame energie en besparing", zegt hij in Goedemorgen Nederland.

Gazprom stopt vandaag met de levering. GasTerra, in handen van onder meer Shell, Esso Nederland en de Nederlandse staat, weigerde zijn rekeningen in roebels te voldoen. Dat is iets wat Rusland sinds eind maart eiste. Dit deed het land als antwoord op de westerse sancties die werden ingesteld nadat Rusland eind februari buurland Oekraïne aanviel.

GasTerra had een contract met Gazprom voor de levering van 2 miljard kubieke meter gas tot en met eind september. Die hoeveelheid gas heeft GasTerra ingekocht op de gasmarkt in Amsterdam en daarmee denkt het bedrijf aan de verplichtingen te kunnen voldoen.

'Groot deel opgevangen door gedragsverandering'

Het is een grote hoeveelheid, maar voor Nederland wel te overzien, stelt Faaij. "Je hebt het over 5 procent van de totale Nederlandse energie-aanvoer." Dit kan opgevangen worden door in te kopen bij andere leveranciers, maar het versnellen van de energietransitie is vooral van belang, beklemtoont hij.

Zo valt er al veel energie te besparen door "gedrag en goed management". "Ook in de dienstensector is nog heel veel te halen. We hebben de afgelopen tijd al gezien dat er onder druk van de hoge prijzen al zo'n twee tot drie miljard kuub gas minder is gebruikt", aldus de wetenschappelijk directeur. "Het Russische gasaanbod is tot nu toe tien miljard kuub. Dus er is al een heel groot deel door gedragsverandering en besparing opgevangen, en dat kan ook nog verder."

Nederland is niet het eerste land dat geen gas meer geleverd krijgt. Eerder werden ook Polen, Bulgarije en Finland om dezelfde reden afgesloten.

LEES OOK: Heeft Nederland genoeg gas in de winter? ‘Waar ons energiesysteem tegen bestand is, weten we nog niet’


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau