Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

‘Het kabinet heeft het idee dat de Kamer helemaal niets meer vertrouwt’

Redactie

Uit een enquête van De Telegraaf bleek dat 77 procent van de Nederlanders geen vertrouwen meer in de politiek heeft. Volgens politiek commentator van De Telegraaf, Wouter de Winther, moet Den Haag minder navelstaren en veel meer bezig zijn met het adresseren van de problemen waar mensen in het dagelijkse leven mee te maken hebben.

Wat opvalt dit jaar, aldus De Winther, is dat de Tweede Kamer het kabinet steeds minder vertrouwt. In het kabinet noemen ze dat zelf: het Omtzigt-model. Andere Kamerleden hanteren, evenals Kamerlid Pieter Omtzigt, dan een methode van blijven doorvragen: "Nog meer feiten, nog meer eisen!". Dat verkrampt de verhouding tussen kabinet en Tweede Kamer. Men heeft in het kabinet dan immers het idee: ze vertrouwen helemaal niets meer in de Kamer.

Twitterrel

Wat in het verlengde daarvan opvalt is de wisselwerking tussen mediarellen en de politiek. De Winther geeft een voorbeeld: in eerste instantie was BBB-Kamerlid Caroline van der Plas redelijk content met het verloop van een debat, maar naderhand zag zij op Twitter dat er veel kritiek op het kabinet was.

Toen besloot zij om er toch nog verder over te spreken, want: "Wij doen kennelijk iets wat niet goed gaat". Andere Kamerleden bleken dat in haar kielzog ook wel te vinden, maar wilden er niet over debatteren, omdat dan weer het beeld geschapen zou zijn dat de politiek alleen maar met incidenten en Twitterrellen bezig is.

Onderling wantrouwen

De grote vraag is: hoe doorbreken we dit? Als het aan CDA-Kamerlid Harry van der Molen ligt, zit het antwoord bij het afstappen van het wantrouwen van de Kamer. "Het onderling vertrouwen is zo broos, maar de uitdagingen zijn enorm. Dan moet je een compromis sluiten, en dat gaat niet tussen mensen die elkaar niet vertrouwen. Ik vind ook niet elk idee van het kabinet een goed idee, maar dat wil nog niet zeggen dat die man of vrouw niet deugt."

LEES OOK: Minister De Jonge (Volkshuisvesting): selectiever kijken naar arbeidsmigranten


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau