main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 31 mei 2022 — 09:58

EU eensgezind over olieboycot: ‘Rusland wordt gedegradeerd tot economisch Noord-Korea van Europa’

De Europese Unie toont zicht eensgezind en stopt eind dit jaar met de invoer van vrijwel alle Russische olie. Daarmee is de boycot een feit en wordt de druk op president Vladimir Poetin opgevoerd.

De lidstaten hebben dwarsligger Hongarije dus zover gekregen om het sanctiepakket te ondertekenen, al heeft president Viktor Orbán nog altijd een aantal eisen op tafel liggen. “Zoals financiële hulp bij een alternatieve regeling voor zijn raffinaderijen”, weet diplomatiedeskundige Robert van de Roer. “Maar uiteindelijk heeft hij een ontheffing gekregen en moet je gewoon vaststellen dat 90 procent geweerd gaat worden uit Rusland”, aldus Van de Roer in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Premier Mark Rutte heeft overigens met succes in Brussel bepleit dat Orbán niet onderhands Russische olie kan verkopen, waardoor Nederland niet benadeeld kan worden. “Wij moeten Orbán wel in de nek blijven hijgen, want hij trekt zich weinig aan van EU-regels.”

90 procent

Maar liefst 90 procent van alle olie die richting de EU gaat vanuit Rusland wordt straks dus lamgelegd. “In de tweede helft van dit jaar, misschien al eerder in de zomer, zal de pijn van de sancties echt voelbaar zijn in Rusland”, zegt Van de Roer, die zijn hart vasthoudt voor wat er de komende weken nog kan gebeuren in Oekraïne. “Maar dat Rusland wordt gedegradeerd tot een soort economisch Noord-Korea van Europa, staat vast.”

De betaling van de EU aan Rusland, “zo’n 1 miljard per dag”, gaat nog wel even door. Maar de pijn zit hem voor Rusland vooral in het bedrijfsleven en de gasleveranties. “Dat is het volgende hoofdstuk in het sanctieboek. Daar kan Poetin niet aan ontsnappen.”

Noodsteun aan Kiev

De pijn die Rusland direct aan het oorlogsfront voelt is met de olieboycot dus vooralsnog marginaal, omschrijft de diplomatiedeskundige. Dus is het noodzaak om Oekraïne te blijven steunen. De Europese leiders zijn overeengekomen om 9 miljard noodsteun te verlenen aan de regering in Kiev, zodat zij salarissen kunnen uitbetalen en ziekenhuizen open kunnen houden.

De vraag is of dit genoeg is om voldoende weerstand te blijven geven aan Rusland. “Uit berekeningen blijkt dat Oekraïne ongeveer 5 miljard per maand nodig heeft om het land te laten functioneren.”

De G7 heeft 9 miljard gegeven, waarvan 7 door de VS en en 1 door Duitsland. Daarbovenop komt dus de financiële impuls vanuit de EU. Daar kan Oekraïne voorlopig mee vooruit. “Maar erna moet er weer een nieuw steunpakket komen, zo zal het blijven gaan”, voegt Van de Roer toe.

Reactie kabinet op gaskraan

Poetin heeft inmiddels ook de gaskraan naar Nederland dichtgedraaid. De reactie van de regering daarop, dat Nederland zich geen zorgen hoefde te maken, vond Van de Roer “aan de dunne kant”. Hij verwacht “een breder verhaal van het kabinet over het hele energiefront”.

Harry van der Molen, Tweede Kamerlid CDA, maakt zich voor de zomer ook geen zorgen maar zich “wel echt een uitdaging” voor de winter. “Het kabinet komt nog niet met hele concrete voorstellen hoe wij ervoor zorgen dat wij voldoende gas in kas hebben om straks de winter door te kunnen.”

LEES OOK: Heeft Nederland genoeg gas in de winter? ‘Waar ons energiesysteem tegen bestand is, weten we nog niet’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Zijn de misdaadplannen van het kabinet uitvoerbaar?

Meer blauw op straat, zwaarder straffen en criminelen in hun portemonnee raken: het nieuwe, rechtse kabinet heeft heel wat plannen om misdaad te bestrijden. Maar zijn ze ook uitvoerbaar?

In Het Misdaadbureau neemt Maaike Timmerman het hoofdlijnenakkoord – en de reacties daarop – door met onderzoeksjournalist Rick Pietersz.

Ook is het deze maand 17 jaar geleden dat Maddie McCann verdween. Wordt de Britse peuter ooit teruggevonden en hoe kunnen nieuwe technieken daarbij helpen? Het Misdaadbureau ontvangt Jaap Knotter, lector Technologies for Criminal Investigations, AD-correspondent in het Verenigd Koninkrijk Geert Langendorff en onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel.

Vrijdag 19.00 uur

Vrouwen in de maritieme sector

Deze week is In de Kantine voor de tweede keer te gast bij Saam aan de Maas in Rotterdam. Presenatoren Jill Bleiksloot en Wieger Hemmer ontvangen daar:

  • Thecla Bodewes runt als zakenvrouw een scheepswerf met vier vestigingen in het noorden van het land;
  • Marja Tiemens-Idzinga is te gast over vrouwen in de maritieme sector;
  • Ad van den Dool schreef het boek ‘Papa Blanca’ over de belangrijkste criminele koppelbaas in Nederland in de jaren 70;
  • Politiek verslaggever van RTL Nieuws Floor Bremer weet hoe het nu verder gaat in Den Haag;
  • Marcel Verreck heeft weer een column voor ons.
Zaterdag tussen 17.00 en 19.00
Advocaten Promes: uitleveringsprocedure in Dubai loopt nog

De uitleveringsprocedure van voetballer Quincy Promes in Dubai loopt nog, melden advocaten Sophie Hof en Robert Malewicz in een verklaring. Een rechter in Dubai zal…

Lees meer

Je post binnen 24 uur bezorgd? Vanaf volgend jaar niet meer zo vanzelfsprekend

Vanaf 2025 hoeft de post mogelijk niet meer binnen 24 uur te worden bezorgd, maar binnen 48 uur. Dat meldt minister Micky Adriaansens (Economische Zaken)…

Lees meer

Eritreeërs in rechtbank: ‘Rellen in Den Haag waren niet de bedoeling’

De Eritreeërs die terechtstaan voor de rellen rond zalencentrum Opera in Den Haag op 17 februari, ontkennen dat het hun bedoeling was om geweld te…

Lees meer

De Hypotheekshop: dieptepunt woningbouw lijkt voorbij

Het dieptepunt op de nieuwbouwmarkt lijkt voorbij. In 2023 is het aantal verkochte nieuwbouwwoningen licht gestegen. Ook zijn er in het vierde kwartaal van 2023…

Lees meer

Politie pakt 38 drugsboeven op in havengebied Rotterdam

In de Rotterdamse haven heeft de politie afgelopen week 38 mensen opgepakt voor drugsgerelateerde zaken. Het gaat om 37 zogeheten uithalers en een vrachtwagenchauffeur, meldt de…

Lees meer

Jan Paternotte (D66) denkt dat nieuwe premier ‘een enorme uitdaging’ staat te wachten

Wie de premier ook wordt, hem of haar staat “een enorme uitdaging” te wachten, stelt vervangend fractievoorzitter van D66 Jan Paternotte in het radioprogramma Sven op…

Lees meer

Ilse is moeder van vier kinderen, maar kan niet terecht bij een huisarts in de buurt: ‘Een kind moet gezien worden als het iets heeft’

Het huisartsentekort in Nederland neemt steeds serieuzere vormen aan. In de nabije toekomst voorziet men zelfs in meer dan de helft van het land een…

Lees meer