Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Moeten statushouders voorrang krijgen op een woning? ‘Een moeilijk te verkopen boodschap’

De azc's zitten overvol en dan staan er ook nog zo'n 6000 statushouders te wachten op een woning. Er ligt een plan op tafel om dit probleem op te lossen door hen voorrang te verlenen op een woning. Maar is dat wel eerlijk en haalbaar?

Woonminister Hugo de Jonge blijft de druk op gemeenten opvoeren. Hij vindt dat statushouders voorrang moeten krijgen op een woning. Maar hoe leg je dat uit aan mensen die al jaren op een wachtlijst staan? Er is volgens De Jonge een wettelijke plicht voor gemeenten om hun taakstelling waar te maken als het gaat om het huisvesten van statushouders. "Je kunt ook flexwoningen bijbouwen om zo min mogelijk verdringing te krijgen bij al die groepen die een sociale woning nodig hebben", zei hij gisteren bij WNL Op Zondag.

Voorrang statushouders

"Waar blijft dan het grote bouwplan van minister De Jonge?", vraagt luchtvaartjournalist van De Telegraaf Yteke de Jong - die ook over wonen schrijft - zich af in Goedemorgen Nederland. Als De Jonge zijn plannen wilt uitvoeren, moet hij "in een recordtempo woningen bijbouwen". De Jong vindt het een "moeilijk te verkopen boodschap voor mensen in de wooncrisis".

VVD-Europarlementariër reageert stellig op de vraag of statushouders voorrang moeten krijgen op een woning. "Nee, laat dat duidelijk zijn." Het frustreert de politicus. "Sinds jaar en dag hebben wij het al over containerwoningen. Creëer het dan ook en ga met gemeenten aan de slag om locaties aan te wijzen waar dag mogelijk is."

Mensen die in Nederland op zoek zijn naar een woning "moeten ook dat recht krijgen", vindt Azmani. En ook moeten zij dan volgens de VVD'er gelijke rechten krijgen ten opzichte van mensen die van buiten Nederland komen. "Het toont alleen maar aan dat er grenzen zitten aan migratieaantallen."

LEES OOK: Minister De Jonge houdt vast aan standpunt: statushouders moeten zo snel mogelijk woning krijgen


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau