Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Communicatie tussen overheden en bevolking bij nieuwbouwproject verloopt vaak niet vlekkeloos

Peter Visser

Nederland heeft dringend meer huizen nodig om het woningtekort tegen te gaan, maar in de communicatie tussen overheden en bevolking gaat het niet altijd goed. In Huizen werden zelfs inwoners én gemeente volledig verrast door het bouwplan voor een 37 meter hoge torenflat in Naarden (gemeenten Gooise Meren), pal aan de grens met Huizen.

De Huizenaren vooral bezwaar tegen de plek van de torenflat, op een stuk grond aan de rand van een natuurreservaat. Omwonenden Victor Nijenhuis en Martijn Thierry kregen in juli 2020 lucht van het plan en sloegen de handen ineen: ze tekende protest aan tegen het bestemmingsplan. "Iedereen sloeg achterover van verbazing: hoe is het mogelijk om in dit natuurgebied een torenflat te bouwen?", vraagt Nijenhuis zich af in Stand van Nederland: Generatie Next.

"Toen we in de Staatscourant zagen dat er een aanvraag lag om iets te bouwen, dachten we dat het om iets kleins zou gaan", vult Thierry aan. Volgens hem heeft de gemeente Gooise Meren eerder besloten de grond enkel te gebruiken voor laagbouw. "En nu blijkt er iets te moeten komen dat tien of twintig keer groter is."

Volgens Nijenhuis en Thierry werd de gemeente Huizen niet over het plan ingelicht en zelfs de provincie Noord-Holland wist van niets. Thierry: "Het punt is dat het hier bij laagbouw zou blijven. De gemeente Gooise Meren heeft dat democratisch besloten. Dat er woningbouw moet komen begrijpen wij absoluut. Maar daar moet op de juiste manier met de juiste belangenafwegingen naar gekeken worden."

Weesp

Ook in Weesp, dat dit jaar is opgegaan in de gemeente Amsterdam, ging het mis in de communicatie. Inwoners Jan-Willem Jans en Wobke Kingma kregen een vergunning voor de bouw van een kinderdagverblijf, maar zagen die even later tot hun grote verbazing weer worden ingetrokken. In Weesp neemt het aantal millennials toe en daarmee ook de vraag naar kinderopvang.

"We wisten dat in Weesp een enorm tekort is. De wachtlijsten zijn hier groter dan in Amsterdam", vertelt Jans. "We zijn op zoek gegaan naar een pand en vonden uiteindelijk de ruimte van een voormalig garagebedrijf." De gemeente keurde de aanvraag goed binnen het bestemmingsplan en Jans en Kingma kregen de vergunning waar zij op hoopten.

De heren begonnen vol goede moed aan de verbouwing van de garage tot een volwaardige kinderopvang, maar plots draaide de gemeente 180 graden. Jan-Willem: "Het eerste bezwaar kwam van Ruimtelijke Ordening en Economische Zaken. Ze vonden ons plan toch niet passen binnen het bestemmingsplan." De vergunning werd ingetrokken en februari dit jaar werd het bestemmingsplan gewijzigd.

'Gemeente schiet tekort in voorzieningen'

De strijd om een vergunning werd uitgevochten tot de rechter, maar ging verloren. "De totale investering bedroeg bijna 2,5 ton. Dat kan niet meer terugverdiend worden. Dat geld is weg", zegt Wobke.

Jan-Willem: "Wij krijgen nu nog steeds inschrijvingen en hebben meer dan vijfhonderd kinderen op de wachtlijst staan. De gemeente schiet tekort in de voorzieningen voor de burger van Weesp." Hij vindt het "lastig" dat je er als ondernemer "niet vanuit kan gaan dat een gemeente zich aan de eigen regels houdt". De komst van de kinderopvang is definitief van de baan.

Staat Generatie Next machteloos tegenover bezwaarmakers met te veel vrije tijd? Bouwplannen voor broodnodige nieuwe huizen verzanden nu dikwijls in jarenlange bezwaarprocedures. Of is er een betere manier om inspraak te regelen?

Deze aflevering kun je nu hier terugkijken. Oude afleveringen zie je hier, op NPO Start.


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau