Bekritiseerd misdaadbestrijdingsteam MIT wordt grondig aangepakt
Het omstreden Multidisciplinaire Interventieteam (MIT) wordt grondig aangepakt. Dat heeft minister van Justitie Dilan Yeşilgöz woensdag aan de Kamer laten weten. Het team waarin politie, justitie en andere organisaties de georganiseerde misdaad moesten bestrijden, heeft te weinig bereikt en krijgt daarom andere taken en een nieuwe naam. De opvolger moet zich vooral richten op de informatievoorziening en de daadwerkelijke interventies overlaten aan de verantwoordelijke diensten.
Niet eerder kwam het voor dat een justitieminister zo'n miljoenen kostend opsporingsteam omvormde voordat het überhaupt daadwerkelijk van start ging. Het MIT werd bekritiseerd vanuit de betrokken diensten en de wetenschap: het zou ertoe zou leiden dat de verschillende organisaties die zich bezighouden met ondermijning en misdaadbestrijding elkaar voor de voeten lopen. Criminoloog Cyrille Fijnaut sprak zelfs van "het domste plan in de geschiedenis van de Nederlandse politie".
De Nationale Samenwerking tegen Ondermijnende Criminaliteit (NSOC), zo gaat het nieuwe team heten. Ook in dit team zijn de politie, Koninklijke Marechaussee, Belastingdienst, douane, FIOD en het Openbaar Ministerie betrokken. De NSOC moet zich vooral gaan bezighouden met informatiedeling. Ook moet het team "nieuwe methoden" ontwikkelen om de ondermijnende criminaliteit te bestrijden.
Verdere uitwerking volgt
Yeşilgöz schrijft in haar brief aan de Kamer "vele gesprekken gevoerd met wetenschappers, burgemeesters, medewerkers en bestuurders van de samenwerkende organisaties" en mensen die bij het MIT zelf betrokken waren. Daaruit "werd mij duidelijk dat er te veel gesproken is over structuren, governance, verdeling van fte en financiële middelen". Volgens de minister heeft het onderwerp daarvoor te veel haast.
Hoe de taken van de NSOC precies ingevuld worden, wordt nog uitgewerkt. Zo is er wetgeving in de maak waarmee informatie uitgewisseld kan worden zoals de minister dat graag zou zien. De komende anderhalf jaar wil ze extra vaart maken met de NSOC. Daarna komt er een evaluatie.
'Goed dat we ons proberen aan te passen'
Het team werd een aantal dagen na de moord op advocaat Derk Wiersum, in september 2019, opgestart. Dit op aanvraag van de Tweede Kamer. Het idee van het team was dat het team criminele structuren en bedrijfsprocessen zou "blootleggen en duurzaam verstoren".
"Wat ik goed vind is dat we ons als grote organisatie proberen aan te passen op wat er allemaal in de wereld gebeurt", reageert Daan Annegarn van het Landelijk Team Opsporingscommunicatie, te gast bij Goedemorgen Nederland. "Als dat dan blijkt niet naar tevredenheid en niet naar verwachtingen te gaan, is het opnieuw goed dat we kijken naar hoe we dat anders kunnen invullen. Dat we niet een organisatie blijven omdat we nu eenmaal zo zijn."
Volgens Annegarn gaat het om een heel ingewikkeld probleem. "De georganiseerde misdaad in Nederland is groot geworden. Dat aanpakken is arbeidsintensief." Maar het is ontzettend belangrijk dat dit gebeurt, beklemtoont hij. "De onderwereld heeft een hele grote invloed op de bovenwereld. Er vallen onschuldige slachtoffers."
LEES OOK: Minister Dilan Yeşilgöz over georganiseerde misdaad: ‘Italiaanse toestanden’