Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Politie vindt steeds vaker zelfgemaakte 3D-wapens

Peter Visser

De politie ziet steeds vaker 3D-geprinte vuurwapens. Sinds vorig jaar waren er fors meer inbeslagnames van deze geprinte vuurwapens of onderdelen ervan, blijkt uit onderzoek van de politie.

Afgelopen jaar werden veertien wapens of onderdelen ervan gevonden. Ook dit jaar zijn ze al aangetroffen, meldt de politie. In de jaren daarvoor was er nauwelijks sprake van. Verder is een aantal werkplaatsen ontdekt, bedoeld om op grotere schaal wapens te printen. Ook in het buitenland worden de 3D-wapens vaker gevonden.

De ontwikkelingen rond dit soort wapens wordt door de politie nauwgezet in de gaten gehouden, onder meer met een team van de Dienst Landelijke Recherche, dat onderzoek deed. In het buitenland werden 3D-wapens gevonden bij terroristische aanslagen, zoals bij de aanslag op een synagoge in het Duitse Halle, meldt de politie.

3D-wapens zijn aantrekkelijk voor criminelen, omdat ze makkelijker zijn te verkrijgen dan conventionele vuurwapens. Zo is het niet nodig om de wapens te importeren. "Daarom is het noodzakelijk om de toegang tot deze wapens zoveel mogelijk tegen te gaan", schrijft de politie. Wel tonen de wapens vaak mankementen door onder meer falend materiaal.

Het publiceren of bezitten van de ontwerpen van 3D-geprinte vuurwapens (de blauwdrukken) niet strafbaar. Politie en justitie willen dat dit verandert.

'Drempel hoog houden'

"In Nederland is het nog altijd moeilijk om aan een wapen te komen en die drempel moeten we hoog houden", reageert oud-commandant Landstrijdkrachten Mart de Kruif in Goedemorgen Nederland.

Maar de printtechniek heeft ook voordelen en wordt gebruikt bij Defensie, vertelt hij. "Bij uitzendingen hebben we nu ook 3D-printers om bijvoorbeeld reserveonderdelen te printen."

LEES OOK: Overheid maakt 40 miljoen euro extra vrij voor tegengaan georganiseerde criminaliteit


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau