‘Gevechten in Donbas-regio doen denken aan Eerste Wereldoorlog’
Oekraïne en Rusland lijden "ongelofelijke verliezen" bij de strijd in de Donbas-regio in het oosten van Oekraïne. Dat zegt oud-commandant Landstrijdkrachten Mart de Kruif. "Deze fase van de oorlog kan misschien enkele weken duren", voorspelt De Kruif in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Na de inname van de staalfabriek in de Oekraïense havenstad Marioepol door de Russen, zien de Oekraïners dat het Russisch offensief in de oostelijke Donbas-regio toeneemt. De Oekraïense strijdkrachten hebben naar eigen zeggen afgelopen weekend een tiental aanvallen in de regio's Donetsk en Loehansk afgeslagen. Vooral in de laatste regio lijkt de strijd te intensiveren.
Op dit moment wordt er met name hard gevochten om de steden Sjevjerodonetsk en Lisitsjansk. "Russische troepen gebruiken de Russische tactiek om met heel veel kanonnen en granaten de steden plat te schieten", zegt De Kruif. Langs de hele frontlinie in het gebied zouden posities van Oekraïense troepen worden beschoten met Russische artillerie.
Enorme verliezen
Volgens De Kruif lijden de strijdende partijen gigantische verliezen "van personeel en materieel". Rusland zou sinds het begin van de oorlog eind februari "zeker 15.000 man zijn verloren", weet De Kruif. "Meer dan in tien jaar Afghanistan. En bijvoorbeeld de Vietnamoorlog kostten de Amerikanen in twintig jaar 50.000 verliezen." De aantallen in Oekraïne zijn volgens hem van "een ongekende dimensie".
In totaal strijden in de Donbas-regio nu zo'n 60.000 Oekraïners tegen 80.000 Russen. De gevechten daar doen volgens De Kruif denken aan de Eerste Wereldoorlog. Zo wordt er gebruik gemaakt van loopgraven. "Het laat zien dat als je een gebied wil veroveren, je echt met je voeten in de klei moet staan. En omdat de Russen naar voren willen, moet je heel hard vechten."
Ondertussen proberen Oekraïense troepen de bevoorradingslijnen van de Russen af te snijden. "Als je geen eten, geen munitie en geen reserveonderdelen hebt, kun je niet vechten."
'Boksers in veertiende ronde'
De Kruif verwacht niet dat de strijd in het oosten van Oekraïne lang blijft duren. Oekraïne en Rusland "zijn boksers die in de veertiende ronde van een partij over vijftien rondes in de touwen hangen en eigenlijk niet veel meer kunnen". Dat betekent niet dat ook de oorlog snel ten einde komt. "Die kan op een andere manier nog jaren duren", denkt de oud-commandant.
Toch heeft Rusland inmiddels laten weten welwillend te staan tegenover het heropenen van de onderhandelingen. Volgens De Kruif is dat "de enige weg naar vrede".
Voedselvoorraden
Mogelijk komt er dan ook een einde aan de Russische blokkade bij de haven van Odessa. Al een aantal weken kunnen schepen daar niet vertrekken en stapelen de voedselvoorraden zich op. "Volgens de Verenigde Naties zit er ongeveer 22 miljoen ton aan tarwe en mais vast in Oekraïne", zegt sectoreconoom Agrarisch en Food van ABN AMRO Nadia Menkveld.
Daarmee is Oekraïne als graanschuur van de wereld tijdelijk uitgeschakeld. "Als je nagaat dat een land als Ethiopië één tot twee miljoen ton importeert, begrijp je hoe belangrijk Oekraïne is in de voedselvoorziening in de wereld", zegt Menkveld. "Als er een tekort aan tarwe is, gaat de prijs omhoog. Dat betekent dat het voor de meest kwetsbare bevolking veel moeilijker is om aan voldoende voedsel te komen."
Dat kan nieuwe vluchtelingenstromen tot gevolg hebben, stelt journalist van Het Financieele Dagblad Jean Dohmen. "Als de prijs van dit soort producten stijgt, zal het ons minder hard treffen. Met name in arme landen komt het hard aan. Poetin heeft door de oorlog te ontketenen willens en wetens het risico genomen op hongersnoden mondiaal."
LEES OOK: Nieuwe videobeelden tonen aan dat Rusland betrokken was bij executies Boetsja: ‘Waanzin’