President DNB Klaas Knot: fundamentele herziening belastingstelsel nodig
President van De Nederlandsche Bank (DNB) Klaas Knot vindt dat het belastingstelsel in Nederland op de schop moet. Voor veel mensen is het nu te ingewikkeld, aldus Knot in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Volgens Knot hebben mensen moeite met het correct invullen van hun belastingaangifte. "Ons belastingstelsel met al die toeslagen is wel héél ingewikkeld geworden", stelt de DNB-president.
Hij vindt dat het probleem "bij de wortel" moet worden aangepakt. "Er is een verandering van ons belastingstelsel vereist. De laatste keer dat we grote hervormingen hebben gezien was in 2001, meer dan twintig jaar geleden. In de loop van de jaren zie je dat politieke wensen worden verpakt in specifieke maatregelen in het belastingstelsel."
Daardoor ontstaat er "een kerstboom die steeds zwaarder en zwaarder wordt", stelt de bestuursman. "Op een bepaald moment is het nodig dat je die boom ontmanteld en een nieuwe kersboom neerzet". Hij pleit voor een fundamentele herziening. "Zeker als het gaat over het deel rond de toeslagen".
Vooral mensen met lagere inkomens lopen nu tegen problemen aan, omdat zij vaker voor toeslagen in aanmerking komen, denkt Knot. "Daar spelen ook altijd problemen over financiële kennis. We moeten daar rekening mee houden. Het moet simpel en uitlegbaar zijn."
Toeslagenaffaire
Knot reageert daarom op het nieuws dat ambtenaren bij de Belastingdienst zich zorgen maken over misbruik van de compensatie die gedupeerden van de toeslagenaffaire kunnen krijgen. Ze zien bijvoorbeeld dat mensen zich melden die geen recht hebben op compensatie en slaan alarm bij staatssecretaris Aukje de Vries (Toeslagen), meldt De Telegraaf.
Gedupeerden van de toeslagenaffaire hebben recht op minstens 30.000 euro, als compensatie voor het leed dat ze is aangedaan. Vanuit 'verschillende kanalen' binnen in de Belastingdienst klinken er zorgen over gesjoemel met het geld. Dat staat interne documenten die de VVD-bewindsvrouw naar de Tweede Kamer heeft gestuurd, schrijft de krant.
Zo proberen charlatans het bedrag in handen te krijgen en is er sprake van "oneigenlijk gebruik", schrijven ambtenaren. Er zijn bijvoorbeeld ouders die de 30.000 euro aan compensatie ontvingen, maar met dat bedrag meer hebben gekregen dan de schade die ze hebben geleden. Ook zijn er meldingen van mensen die bewust onjuiste informatie leveren om het geld te krijgen.
Geen actie
Ambtenaren hebben tientallen meldingen verzameld. Toch wil de staatssecretaris net als de ambtenaren zelf niet beginnen aan een aparte afdeling toezicht en handhaving op misbruik, weet de krant. "Dat past niet bij de opzet van de hersteloperatie. Bovendien zijn er daarvoor op dit moment te weinig signalen”, schrijft het ministerie.
Een aparte afdeling toezicht en handhaving "kan door ouders als dreigend worden ervaren door de ervaringen in het verleden", schrijven ambtenaren.
LEES OOK: De toeslagenaffaire sleept zich voort: ‘Ik vertrouw geen enkele regering meer’