Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

President DNB: ‘Ik verwacht niet dat er een recessie komt’

De Nederlandsche Bank verwacht in tegenstelling tot de hoofdeconomen van ING, Rabobank en ABN AMRO niet dat Nederland binnenkort belandt in een economische recessie.

De oorlog in Oekraïne zorgt voor allerlei verstoringen in onder andere de levering en productie grondstoffen en energie. "Dat neemt een stevige hap uit de economische groei", vertelt president van De Nederlandsche Bank (DNB) Klaas Knot in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Zonder de oorlog had Nederland "een spectaculair groeijaar" gehad volgens Knot. "Daarom denk ik niet dat wij al over een recessie hoeven te spreken."

Ester Barendregt, hoofdeconoom Rabobank, is een van de economen die haar zorgde uitte over een mogelijke recessie. "De Nederlandse economie staat voor een omslagpunt." Dat komt omdat Nederland net uit de coronacrisis komt, in combinatie met de inflatie die de koopkracht uitholt. "Dat remt de groei fors af", gaat Barendregt verder. "Daarbovenop bereidt de EU een olieboycot voor op Rusland." Als die boycot er ook daadwerkelijk komt, verwacht de econoom een stijging van de olieprijs. Met alle gevolgen van dien: nog meer inflatie en nog meer koopkrachtverlies. "Dan ligt een recessie in de reden."

Oorlog Oekraïne

Knot verwacht dat Nederland - gebaseerd op ramingen van DNB - nog altijd op een 'plus' uitkomt als het gaat om economische groei. Deze valt alleen een stuk lager uit vanwege de oorlog in Oekraïne. "Op dit moment niet", antwoord Knot op de vraag of hij denkt dat er een recessie komt.

Knot plaatst er wel een kanttekening bij. "De wereld is buitengewoon onzeker en wij weten niet hoe het conflict zich gaat ontwikkelen en wat Poetin met de gaskraan gaat doen." Dat zijn factoren die een nog diepere impact kunnen hebben op de Nederlandse economie.

'Niet dramatiseren'

Een recessie houdt in dat een land twee kwartalen achter elkaar negatieve groei heeft. Knot wil de boel "niet te veel dramatiseren", omdat het zou gaan om een "klein stapje terug in de economie die op allerlei gebieden enorm oververhit is". De DNB-president doelt op de huidige stand van zaken op de arbeidsmarkt, woningmarkt, watermarkt en energiemarkt.

Daarnaast stipt Knot aan dat Nederland nog altijd een zeer welvarend land is en de afgelopen jaren te maken had met "ongekende groei". Zelfs corona had weinig impact op de economische activiteiten. "Als je naar de jaargroeicijfers over 20 jaar terug kijkt zal je aan de cijfers niet kunnen zien dat wij door een pandemie zijn gegaan."

Inflatie tegengaan

Recessie of niet, de inflatie is een feit. De Europese Centrale Bank probeert de prijsstijgingen tegen te gaan door de rentes te verhogen. Daar wordt in juli verder over gesproken. Knot is voorstander van dit plan. "De inflatie is veel en veel te hoog", stelt hij. "De beste bijdrage die wij als centrale bankiers kunnen leveren aan economische groei en welvaart is zo snel mogelijk de inflatie omlaag te krijgen."

De inflatie wordt veroorzaakt door de energie- en voedselprijsinflatie. "Daar kunnen wij niet zo veel aan doen", legt de bestuursman uit. "Waar wij wel wat aan kunnen en moeten doen is zorgen dat die hogere inflatiepsychologie geen wortel gaat schieten in de Nederlandse maatschappij en dat wij de inflatie straks zien verbreden naar alle goederen en diensten."

Knot legt uit wat hij bedoelt: "Veel goederen en diensten worden met energie geproduceerd, dus die gaan dan in prijs omhoog. Daarnaast blijven werknemers ook niet op hun handen zitten. Zij willen op een bepaald moment gecompenseerd worden voor die hoge inflatie." Hogere lonen zijn weer hogere kosten voor de werkgever. Die moeten dat op hun beurt weer doorberekenen in de prijzen, waar de werknemers weer hogere lonen tegenover zetten. "Dat is de loonprijsspiraal en dat moeten wij absoluut voorkomen."

LEES OOK: Economen waarschuwen voor recessie: ‘We moeten rekening houden met welvaartsverlies’


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau