main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 20 mei 2022 — 08:45

Noodweer op komst met lokaal kans op een tornado: ‘Buien die zich ontwikkelen zijn potentieel van zwaar kaliber’

Veel regen, harde windstoten, onweersbuien en zelfs op lokaal niveau een tornado. Er is opnieuw noodweer op komst. Met name het zuiden en oosten van Nederland kan zich opmaken voor onweer.

De ochtend verloopt rustig, maar een flinke regenbui is op komst vanuit Brittannië, zegt weervrouw bij Weer.nl Amara Onwuka in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “En ook hagelstenen die groot kunnen uitpakken.” Voornamelijk Limburg, het oosten van Noord-Brabant en een stukje Achterhoek kan vandaag rekenen op “veel zware buien, zware windstoten en veel regen”.

Tornado

Weer.nl voorspelde voor vandaag dat er zelfs lokaal kans is op een tornado. “Die kans is aanwezig omdat er nu op hoogte heel veel wind aanwezig is. Die wind komt uit een andere hoek dan aan de grond. Als je dan behoorlijk wat windschering hebt en ook de snelheid toeneemt naar de hoogte toe, dan is er kans dat het gebeurt.”

Als er dan zoveel wind op hoogte is dan kan die wind met een bui naar beneden komen. Daar waarschuwt Onwuka voor. “Dan kun je een valwind krijgen, zoals vorig jaar in Leersum.”

Voorproef

Gisteren kreeg Nederland al een voorproef van het noodweer dat vandaag op komst is. “Er zijn ontzettend veel bomen omgegaan. Dat zou vandaag ook lokaal kunnen voorkomen. Niet meer op zo’n uitgebreide schaal, maar de buien die zich gaan ontwikkelen zijn potentieel van een zwaar kaliber.” Het hangt er ook vanaf hoe warm het wordt. “Want hoe warmer het wordt, hoe heftiger de buien.”

Droogte

Of deze hoeveelheid aan regen de dreigende droogte in Nederland oplost, Onwuka denkt niet dat het noodweer van vandaag en gisteren voldoende is. “Alle regen is welkom, zeker voor langere tijd. Maar de natuur is het best gebaat bij langdurige motregen, het liefst een of twee dagen achter elkaar. Dan kan de bodem het maximaal opnemen.”

Een groot deel van het water dat vandaag valt zal ook weer via de rivieren richting de zee wegspoelen, legt Onwuka uit. “Daar kan de natuur dan geen aanspraak op maken. Maar de natuur is ook zeker blij met deze regen.”

Tip

“Hou de radarbeelden en de weerberichten goed in de gaten. Soms kan het een beetje uitwijken”, geeft Onwuka nog als tip mee.

LEES OOK: Geen of minder treinen door gevolgen onweer

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Europese lijsttrekker GL-PvdA wil duidelijkheid over buitenlandse inmenging voor verkiezingen

Lijsttrekker van GroenLinks-PvdA bij de Europese verkiezingen Bas Eickhout wil de onderste steen boven krijgen over welke politici zijn omgekocht door Rusland. Daar moet vóór…

Lees meer

Den Haag: politie houdt verscherpt toezicht op dodenherdenking

De Haagse politie houdt volgende week “verscherpt toezicht” op de dodenherdenking en zal ingrijpen “indien daartoe onverhoopt aanleiding is”. Dat meldt de burgemeester van Den…

Lees meer

ASML wil graag in regio Eindhoven groeien, maar heeft een plan B

ASML wil op de lange termijn graag in Veldhoven en de regio Eindhoven uitbreiden, zei financieel directeur Roger Dassen op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf….

Lees meer

In de Franse ‘Diagonal du vide’ vind je nog amper een millennial terug: ‘Voor geen goud’

Dwars door Frankrijk loopt de Diagonale du vide, ofwel de Diagonaal van de leegte. Een groot gebied dat voornamelijk bestaat uit platteland, bos en velden…

Lees meer

FNV voorziet geen problemen om vakantiedrukte op Schiphol

Vakbond FNV verwacht geen grote problemen op Schiphol deze meivakantie. Volgens de bond is er veel werk gemaakt van het terugdringen van de personeelstekorten op…

Lees meer

Nederland mag asielzoeker niet buiten EU aanvraag laten doorlopen

Nederland mag asielzoekers niet naar een land buiten de Europese Unie sturen om daar de asielprocedure te doorlopen. Daarvoor moet de EU-wetgeving worden aangepast, zei…

Lees meer

ChristenUnie doet aangifte vanwege bekladding partijkantoor

De ChristenUnie gaat aangifte doen vanwege bekladding van het partijkantoor. Dat meldt partijleider Mirjam Bikker in het radioprogramma Sven op 1. “Dat zal het partijbureau…

Lees meer