Voorjaarsnota gelekt: Defensie krijgt 2,4 miljard, flinke bezuiniging op klimaat- en stikstoffonds
Defensie krijgt er 2,4 miljard euro bij. Dat blijkt uit de gelekte Voorjaarsnota van het kabinet. Om dat te realiseren wordt er flink gesneden in het klimaat- en stikstoffonds. Het mes gaat ook in het nationaal groeifonds, ofwel: het Wopke/Wiebes-fonds.
Premier Mark Rutte en minister van Financiën Sigrid Kaag gingen de afgelopen weken langs bij de oppositiepartijen om steun te vinden voor de vernieuwde Voorjaarsnota. Deze moest nodig herzien worden, onder andere vanwege de oorlog in Oekraïne, de inflatie en het spaartaks-echec. De eisen die oppositiepartijen stelden waren vaar peperduur of lagen mijlenver weg van de coalitieplannen. De coalitie werkte om die reden een eigen pakket uit. De definitieve versie hiervan moet nog verschijnen.
Extra geld naar Defensie
De roep vanuit de Tweede Kamer om meer te investeren in Defensie klonk nadrukkelijk. Al helemaal sinds het toenemende dreigen van de Russische president Vladimir Poetin en de oorlog in Oekraïne.
Het sein hiervoor lijkt nu op groen te staan. Naar verluidt kan minister van Defensie Kajsa Ollongren een financiële impuls van 2,4 miljard verwachten. Het is daarbij de bedoeling dat Nederland dichter op de NAVO-norm komt te zitten. Die vraag lidstaten om minstens 2 procent van hun economie in Defensie te investeren.
Bezuinigingen
Waar aan de ene kant geïnvesteerd wordt, moet er aan de andere kant gesneden worden in de budgetten. Hoewel het kabinet er niet op staat te springen, wordt er toch 2,2 miljard bezuinigd op het klimaat- en stikstoffonds. De coalitie wil nog altijd de klimaatdoelen halen, melden Haagse ingewijden aan De Telegraaf, maar dus met minder financiële middelen.
Ook wil het kabinet het verhogen van het minimumloon met 7,5 procent sneller invoeren. De eerste stap om hiernaartoe te werken stond in het coaltie-akkoord ingepland op 1 januari 2024. Dit wordt een jaar naar voren geschoven. In 2023 gaat het minimumloon met 2,5 procent omhoog. In 2024 en 2025 gaat het minimumloon met hetzelfde percentage omhoog. De loonsverhoging blijft dus wel op 7,5 procent staan.
'D66 moet inleveren'
"Dit is wel een wens van een partij als JA21, die een meerderheid kan bieden in de Senaat voor het kabinet", zegt politiek journalist bij BNR Sophie van Leeuwen bij Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Die hebben altijd gezegd: 'Klimaat- en stikstoffonds. Kan het wat minder alstublieft'."
Dit betekent ook dat D66, de partij die zich hard maakte voor het klimaat- en stikstoffonds, "toch moet inleveren", zegt Van Leeuwen. En op het "Wopke/Wiebes-fonds was sowieso al veel kritiek. Dat is niet heel erg controversieel."
Als het gaat om de steun van partijen voor het nieuwe pakket van de Voorjaarsnota, "dan is dat politiek gezien wel afgetikt", concludeert Van Leeuwen.