main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 19 mei 2022 — 08:20

Sedar Soares (13) niet doodgeschoten om sneeuwballen: ‘Op dezelfde plek liep een ripdeal uit de hand’

Er is nieuwe informatie aan het licht gekomen in de cold case-zaak in de moord op de 13-jarige Sedar Soares uit 2003. Soares was aan het spelen in de sneeuw toen hij werd neergeschoten. Later overleed hij in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. Meer over deze zaak is zondag te zien in de documentaire Spreek! Nu! van Omroep WNL, om 21.55 op NPO1.

Een groep kinderen speelden op 1 februari 2003 in de sneeuw op het parkeerdek van metrostation Slinge in Rotterdam. Uit het niets werd er op de kinderen geschoten. Een van hen, de 13-jarige Soares, werd in zijn hoofd geraakt en overleed een dag later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Jarenlang was er niks bekend over de moord op Soares. Twee jaar geleden heeft het Rotterdamse cold case-team de zaak heropend. Nieuwe getuigen melden zich bij de politie, wat hen cruciale informatie opleverde. “Door nieuwe informatie gaan wij uit van een nieuw scenario”, vertelt Daan Annegarn, projectleider cold cases landelijk team opsporingscommunicatie, in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

In 2020 stond de zaak op de cold case-kalender van de politie. Dat is een overzicht van allerlei onopgeloste moordzaken. Toen kwam er ook weer meer aandacht voor de zaak van Soares, vertelt Annegarn. In die periode kwam er nieuwe informatie binnen waar de politie vanaf vandaag mee aan de slag gaat. “Getuigen vertelden ons dat terwijl de kinderen aan het spelen waren in de sneeuw er tegelijkertijd op dezelfde plek een ripdeal aan de gang was. Die liep vreselijk uit de hand en daar werd bij geschoten. De spelende kinderen en de ripdeal hebben zich vermengd”, aldus Annegarn, die het volgende met aandacht wilt aanstippen. “Sedar is echt een onschuldig slachtoffer. Hij en de andere kinderen hadden de pech om op het verkeerde moment op de verkeerde plek te zijn.”

Nieuwe getuigen

Het cold case-team is nu op zoek naar een “ander type” getuige, legt Annegarn uit. Omdat er dus een ripdeal onderliggend is aan het overlijden van Soares. “Wij zoeken getuigen die betrokken zijn bij die geplande ripdeal. Vooraf, tijdens en erna. Er moeten mensen weten wie verantwoordelijk voor de dood van Sedar.”

Het gaat in dit geval om informatie “uit het harde criminele milieu”, gaat Annegarn verder. Met een nieuwe cold case-campagne probeert het team extra informatie los te weken. Dat ligt in het criminele circuit echter gevoelig. Als iemand toch besluit naar voren te stappen, dan kunnen zij hun verhaal in vertrouwen kwijt.

Documentaire Spreek! Nu!

De manier hoe het cold case-team getuigen oproept is zeer uniek. Dat loopt namelijk via de documentaire Spreek! Nu! van Omroep WNL. “Wij lanceren in de documentaire een getuigenoproep op een manier zoals wij dat wereldwijd nog niet eerder hebben gedaan”, verklaart Annegarn. Daarvoor worden de nieuwste technieken ingezet. “Het klinkt misschien een beetje geheimzinnig, maar dat moet ook. Mensen moeten de documentaire Spreek! Nu! kijken. Mensen moeten het verhaal in zijn geheel zien om te begrijpen hoe immens groot de impact de dood Sedar is.”

Tips

Wie een tip heeft in deze zaak, kan terecht bij het rechercheteam. Tegenover de tip die leidt tot de aanhouding en veroordeling van de verdachte staat een beloning van 40.000 euro.

Bel: 0800-6070 of mail: coldcase@politie.nl
Voor contact met het team bijzondere getuige bel: 06-20740913 

Meer over deze zaak in de documentaire Spreek! Nu! van Omroep WNL is zondag te zien om 21.55 op NPO1.

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Sven op 1 Zomereditie

Met miljoenen huishoudens die financieel in de knel raken richt vakbond FNV de ogen op de politiek en het bedrijfsleven. Zij moeten over de brug komen met geld. De bond wil daarvoor de straat op gaan en actie voeren. Voorzitter Tuur Elzinga praat erover met Thomas van Groningen in Sven op 1: Zomereditie.

Maandag t/m vrijdag om 11.30 uur

WNL Haagse Lobby Podcast

De Nederlandse bevolking groeide in 2021 met 115 257 inwoners. Immigratie speelt daar ook een grote rol in en de verwachting is dat dit de komende decennia alleen maar zal toenemen. Dit brengt een hoop uitdagingen met zich mee. Hoe zorgen wij ervoor om dit in goede banen te leiden? Hoe zien de uitdagingen er precies uit?

Martijn de Greve bespreekt het in WNL Haagse Lobby Podcast met:

  • Commissaris van de Koning in Noord-Holland, Arthur van Dijk
  • Immigratiedeskundige Jan van de Beek
  • Arbeidseconoom Pieter Gautier
Maandag tussen 20.30 en 21.30
Zorgen over lage waterstand: Rijn ligt nog maar paar centimeter boven laagste waterstand ooit

Het is uitzonderlijk dat de Rijn middenin de zomer zeer waarschijnlijk een recordlage stand gaat bereiken. Gewoonlijk is de gemiddelde waterstand bij Lobith in deze…

Lees meer

Boerenorganisaties niet blij met Remkes en koepels: ‘Ze spelen een politiek spel’

Boerenorganisaties vinden het maar niets dat bemiddelaar Johan Remkes met allerlei koepelorganisaties overleg aan het voeren is over de stikstofproblemen. “Dit gaat helemaal niks opleveren….

Lees meer

FNV-voorzitter Elzinga voorziet stakingen: ‘Inflatiecompensatie nodig, anders wordt het hete herfst’

Het kabinet overlegt deze week opnieuw over wat het kan doen tegen de torenhoge inflatie en de koopkrachtcrisis. Den Haag kijkt daarbij ook naar werkgevers….

Lees meer

Detailhandel ziet omzet groeien door prijsstijging, maar volume neemt af

De detailhandel draaide in het tweede kwartaal van 2022 ruim 3 procent meer omzet dan een jaar eerder, in hetzelfde kwartaal. De hogere omzet heeft…

Lees meer

Nederland groeit uit zijn voegen, hoe houden we het land met straks 20 miljoen mensen leefbaar?

Volgens cijfers van het CBS en verschillende bevolkingsonderzoeken groeit de Nederlandse bevolking gestaag door. Nu telt Nederland zo’n 17,7 miljoen inwoners en modellen geven aan…

Lees meer

Politie meldt ruim honderd aanhoudingen na stikstofprotesten

De afgelopen weken zijn ruim honderd mensen aangehouden, vanwege overtredingen en misdrijven die verband houden met de boerenprotesten, meldt de politie. Het gaat dan onder…

Lees meer

Oppas die ontucht pleegde: wat ik deed was fout, ik ben de dader

De 53-jarige vrouw die in de regio Eindhoven als oppas werkte en ontucht pleegde met zeker zeven kinderen, heeft maandag in een verklaring bij de…

Lees meer

Rijkswaterstaat: verwijderde vlaggen soms weer teruggehangen

Rijkswaterstaat worstelt met weggehaalde omgekeerde vlaggen die vervolgens opnieuw worden opgehangen. Hoeveel vlaggen Rijkswaterstaat heeft weggehaald en hoeveel er teruggehangen zijn, kon een woordvoerster niet…

Lees meer

Ontvang de gratis WNL Vandaag Nieuwsbrief

Iedere dag de actualiteit gratis in je mailbox.

Schrijf je in