Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Chaos in Ter Apel houdt aan: asielzoekers moesten bijna weer op stoelen slapen

Redactie

Ongeveer vijftig asielzoekers moesten de nacht van woensdag op donderdag bijna de nacht doorbrengen op een stoel in de wachtruimte van de Immigratie- en Naturalisatiedienst IND in Ter Apel. In het centrale aanmeldcentrum van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) was - wederom - onvoldoende plaats om de mensen op te vangen. Op het laatste moment stuurde de gemeente Roosendaal een bus om ze naar de noodopvang in de Brabantse stad te rijden.

In de nacht van maandag op dinsdag moesten ongeveer dertig mensen de nacht doorbrengen op een stoel omdat er geen plaats meer was in de centrale opvanglocatie, waar ruimte is voor 2000 mensen.

Normaal gesproken kunnen er 2000 mensen terecht in het opvangcentrum, maar door de enorme toestroom is er een flink tekort. Ook het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft nu geen oplossing. "Crisisnoodopvang is ingezet en we doen er alles aan om ervoor te zorgen dat niemand buiten hoeft te slapen", liet een woordvoerder van staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) gisteren aan ANP weten.

Structurele oplossing

"De vraag is: wanneer komt er een structurele oplossing?", zegt politiek verslaggever voor BNR Sophie van Leeuwen in Goedemorgen Nederland. "Want er is eigenlijk gewoon geen capaciteit." Er wordt vanuit het kabinet al gesproken over het dwingen van gemeentes tot de opvang van asielzoekers, maar dwang ligt politiek erg gevoelig. "Sommige gemeentes vinden dat er te veel overlast is en zitten daar niet op te wachten", legt ze uit. "Dus Van der Burg wil dat liever niet, maar het is een uiterste. Dus hij dreigt daar een beetje mee. Maar op een dag zullen we er misschien aan moeten geloven."

LEES OOK: Ook Breda biedt tijdelijk onderdak aan asielzoekers uit Ter Apel


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau